Gezonde cookie dough maken (cookie dough snack)

  • voor 8 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Totale benodigde tijd
Gezonde cookie dough maken (cookie dough snack)

Stiekem is het beslag van koekjes soms minstens zo lekker als het eindresultaat. Cookie dough was vroeger gewoon de beslagkom uitlepelen. Inmiddels zijn er zelfs restaurants waar je alleen koekbeslag kunt kopen. Ben&Jerry's heeft een ijsvariant met koekbeslag. En kun je het in de winkel kant-en-klaar kopen. Om koekjes mee te maken of om zo te lepelen.

Eetbare cookie dough zonder ei

Het probleem als je zelf koekbeslag gaat maken, is dat hier meestal rauwe ei in zit. Hiermee is het minder geschikt om zo rauw te eten. Met name voor jonge kinderen, zwangere vrouwen en ouderen is dit niet aan te raden. Bovendien zit er natuurlijk wel een flinke berg boter en suiker in. Af en toe niet erg, maar ik wilde een gezonde variant op chocolate chip cookie dough maken.

Cashewpasta

Er zijn varianten die hier kikkererwten voor gebruiken. Ik gebruikte zelf een combinatie van een aantal ingrediënten. De basis is cashewpasta. Je kunt ook een andere notenpasta gebruiken! De voordelen van cashew vind ik: de smaak is vrij neutraal. Amandel en pinda bijvoorbeeld zijn veel sterker van smaak en dit kan dan het 'deeg' gaan overheersen. Daarnaast is deze pasta mooi licht van kleur waardoor het er echt uitziet als koekjesdeeg.

Smeuïg

Daarnaast gebruik ik fijngemalen havermout voor de structuur. Kokosolie om het lekker smeuïg te maken. Vanille-extract geeft het die kenmerkende koekjessmaak en maple syrup zorgt voor dat beetje zoet. Als alternatief gebruik je honing. De finishing touch zijn de chocolate chips. Deze kun je in de winkel kopen of je hakt zelf wat chocolade grof. Het lekkerste vind ik hierin pure chocolade.

Snacks

Met het 'deeg' maakte ik balletjes. Een lekkere snack die je energie geeft. Deze balletjes smaken nét als cookie dough en kun je dus heel makkelijk meenemen. Die van mij hebben een redelijk groot formaat, maar rol er gerust kleine balletjes van om er nog langer van te kunnen genieten! Ik ben benieuwd naar jouw creaties. Ga jij deze balletjes ook maken? Laat het weten via Instagram met de hashtag #myfoodblognl. Dat vind ik heel erg leuk om te zien én ik deel op Instagram wekelijks jullie creaties :-)

Ingrediënten

  • 130 gram
  • cashewpasta
  • 120 gram
  • havermout
  • 3 el
  • kokosolie
  • (gesmolten)
  • 3 el
  • maple syrup
  • 1 tl
  • vanille-extract
  • 20 gram
  • chocolate chips of fijn gehakte chocolade
  • snufje
  • zout

Benodigdheden

  • hakmolen of staafmixer

Instructies

  1. Maal de havermout fijn. Meng hier het zout doorheen.
  2. Voeg de kokosolie, notenpasta en maple syrup toe. Voeg vervolgens het vanille extract toe en mix het geheel met je handen. Je krijgt door het met je handen te kneden echt het beste resultaat.
  3. Blijf mengen tot je een mooi deeg hebt waar je een bal van kunt vormen. Is het nog te droog? Voeg dan nog wat kokosolie toe.
  4. Kneed tot slot de chocolade door het deeg heen.
  5. Verdeel in 8 stukken en rol hier 8 balletjes van.
  6. Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast tot je ze gaat eten.
0 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *