Amerikaanse pretzels maken

  • voor 8 personen
  • Voorbereidingstijd30 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 45 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Wie weleens in Amerika is geweest, kent ze vast wel: pretzels. Deze 'zoute krakelingen' zijn zacht, zout en een beetje zoet. Ze worden verkocht in winkelcentra, maar ook bij bijvoorbeeld sportevenementen. Toen wij 1,5 jaar geleden noodgedwongen een hele dag op LaGuardia airport in New York doorbrachten, was dit zo ongeveer het enige wat daar was. Auntie Anne's pretzels. Misschien was het dat er verder daar vrij weinig te eten was, maar het smaakte me heerlijk!

Pretzels en brezels

Eigenlijk komt de pretzel uit Duitsland. Ook in Berlijn testten we 'brezels' zoals ze daar heten uit. De Duitse variant is iets steviger en minder zoet dan de Amerikaanse variant. Uiteraard is de Amerikaanse variant hier wel op gebaseerd. Het waren immers Duitse immigranten ('Pennsylvania Dutch') die de pretzel naar Amerika brachten. Daar is deze in de loop van de tijd aangepast naar de lokale smaak.

Zachte krakeling

Een echte pretzel is zacht, maar ook een beetje taai. Op een goede manier. Zoals een bagel eigenlijk. De vlokken grof zeezout zorgen voor zie zoet-zout sensatie. En wie houdt daar nou niet van? Ik bedoel: pindakaas & hagelslag, karamel-zeezout en krentenbol met kaas ;-). Deze past feilloos in dat rijtje! In de supermarkt hier heb je ook pepsels in de vorm van een pretzel. Vandaag maken we echt de zachte variant. Een heerlijke zoute pretzel die zacht van binnen is en knapperig van buiten. Om dat te bewerkstelligen dopen we het deeg voor we het bakken in een soda bad.

Zelf maken

Ook pretzels maken? Scroll dan snel naar onderen voor het recept. Als je ze gaat maken, laat het weten via Instagram met de hashtag #myfoodblognl. Dat vind ik heel erg leuk om te zien én ik deel op Instagram wekelijks jullie creaties :-).

Amerikaanse pretzels maken

Amerikaanse pretzels maken

  • Voorbereidingstijd30 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 45 minuten

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 8 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 400 gram witte tarwebloem
  • 250 ml lauwwarm water
  • 2 el gesmolten roomboter
  • 2 el lichtbruine suiker
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1/2 tl keukenzout
  • heel grof zeezout
  • 5 el baking soda
  • optioneel: 2 el roomboter extra om de pretzels mee te bestrijken

Benodigdheden

  • pan (om de pretzels in te pocheren)
  • zeef of grote schuimspaan om ze eruit te halen
  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • keukenmachine met deeghaak

Instructies

  1. Meng in de grote mengkom van de keukenmachine suiker, gist en het lauwwarme water en laat dit 10 minuten staan.
  2. Voeg dan de gesmolten boter toe en roer er doorheen. Meng nu bloem en zout er beetje bij beetje doorheen en kneed het deeg goed door totdat het deeg niet meer plakt.
  3. Vorm een bal van het deeg. Leg het in de kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat een uur op een tochtvrije plek rijzen.
  4. Verwarm de oven voor op 180 C.
  5. Vul de pan voor 2/3 met water en voeg hier de baking soda aan toe. Roer goed door en breng aan de kook.
  6. Bestuif je werkblad met bloem. Verdeel het deeg in 8 stukken. Rol hier dunne strengen van.
  7. Leg een streng horizontaal voor je. Vouw hier een krakelingvorm of andere vorm naar keuze van.
  8. Doop de pretzel in het waterbad en schep er meteen weer uit. Leg het daarna op een bakplaat bekleed met bakpapier. Strooi hier ruim zeezout op.
  9. Bak ze in circa 15 minuten gaar in het midden van de oven en laat ze afkoelen op een draadrek. Eet ze bij voorkeur warm. Het lekkerste zijn ze als je er wat boter overheen strijkt met een kwastje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *