In de keuken van Floris

 • In de keuken van Floris
 • Honingerdijk 259
 • Rotterdam
In de keuken van Floris

Als je houdt van een een intieme, ongedwongen sfeer en je wilt een avondje eten op topniveau, dan kan ik je In de keuken van Floris absoluut aanraden.

Alles draait bij In de keuken van Floris om perfectie. Van de verschillende smaken tot de texturen: zacht, knapperig, bruisend, romig, glibberig en bubbelend, alles is perfect in balans.

Eten en wijn

Het gaat daarbij niet enkel om het eten, de wijnen zijn ook een wezenlijk onderdeel van de maaltijd. Volgens Floris draait het voor 65 procent om het eten en voor 35 procent om de wijn. Sommelier Wilfred vertelt dat ze telkens weer de wijnen in combinatie met het eten proeven.

Zo worden de oesters naarmate het seizoen vordert vetter en kan het dus zo zijn dat daar ineens een andere wijn bij past. Voor het dessert dat we voorgeschoteld kregen, heeft het team van Floris 21 wijnen geproefd. Ppas bij de 22e wijn waren ze het er unaniem over eens: “Dit wordt hem!”

In de keuken van Floris

Niet alleen de balans in de gerechten is perfect, al tijdens de amuse blijkt dat ook de elementen afzonderlijk moeten kunnen stralen. Dit werd perfect gedemonstreerd in de benadering van Floris van een salade caprese. Romige stukjes mozzarella, zongedroogde tomaat, olijf en basilicumcrème.

Om de schoonheid van de losse elementen te benadrukken en mensen dit ook bewust te laten beleven werd er geen ‘gewoon’ bestek bij gegeven. Nee, ons gereedschap was in deze een pincet.

Niet alleen is dat een manier waarop ik nog nooit heb gegeten, maar het laat je inderdaad ook wat bewuster de losse elementen proeven. Niet alleen een gimmick, die pincet dus!

oesters

Wat volgde was een geweldige avond met originele gerechten, zoals rog met quinoa, kreeftenreductie, scheermesjes en komkommercrème, maar ook een fin de cler oester met citruscrème, haringeitjes en een bergamotblad.

Ik was hier een beetje huiverig voor, omdat ik het normaal vrijwel altijd zonde vind als er iets met een oester wordt gedaan. Want bijna altijd is het puur het lekkerste. Dit keer was dat gelukkig niet het geval. Ook kregen we 4 structuren van kip met 4 structuren van maïs.

Kun je je voorstellen dat je in een toprestaurant popcorn op je bord krijgt? Wij kregen het, maar het klopte ook gewoon. In totaal kregen we negen gerechtjes, met daarbij ook nog amuses, tussengerechten en friandises. Overigens bestaan alle gerechten maximaal 12 weken. Deels doordat het team telkens wil vernieuwen, maar ook omdat ze koken met de seizoenen.  Wat het extra leuk maakt is de informele en ongedwongen sfeer van dit Kralingse restaurant.

De keuken vormt het middelpunt en is ook echt in dezelfde ruimte als de rest van het restaurant, je zit dus letterlijk in de keuken van Floris. Per avond kunnen hier ongeveer 40 man zitten verdeeld over zo’n 10 à 12 tafeltjes. Vind je de wijnen die je hier drinkt lekker? Ze hebben ook een website uit de kelder van Floris waarop ze een deel van hun assortiment aanbieden, per 3 of per 6 flessen.

Eindoordeel in de keuken van Floris

Van tevoren werd mij verteld dat Floris “een kunstenaar is op food gebied.” Dit heeft hij zeker waargemaakt. Zijn ‘eagerness’ om zichzelf constant te overtreffen, het streven naar perfectie in de gerechten, de afzonderlijke elementen en de wijnspijs combinatie staan garant voor een geweldige avond uit.

Het is geen goedkoop restaurant, maar je zit hier minstens 5 uur gegarandeerd te genieten.  Als je houdt van een een intieme, ongedwongen sfeer en je wilt een avondje eten op topniveau, dan kan ik je In de keuken van Floris absoluut aanraden. Het leuke is dat zowel Floris, als het restaurant jarig zijn en daarom is er een speciale actie. Tot 1 augustus krijg je bij het 9-gangen diner een gratis wijn- of saparrangement. Neem voor meer informatie contact op met In de keuken van Floris.

Pluspunten

 • Originele gerechten
 • Smaken en texturen perfect in balans
 • Seizoensgebonden gerechten
 • Mooie wijnspijs combinaties
 • Saparrangement voor de bob's en anderen die geen alcohol drinken
 • Informele, ongedwongen sfeer
 • Kundig en vriendelijk personeel

Minpunten

 • Tafels staan redelijk dicht op elkaar, wij hadden gelukkig gezellige buren ;-)
 • Niet goedkoop
 • Eindoordeel

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

6 reacties op “In de keuken van Floris

 • andrea

  Leuk om te lezen. Ik heb er bijna 8 jaar geleden gegeten. We waren net getrouwd en dit was ons weekend weg na de bruiloft en daarom hebben we daar gegeten. Het is inderdaad speciaal, maar wel duur. Je vergeet het niet zo gauw!

  Beantwoorden
 • Dimi

  Mooie review! Wij willen hier al héél lang gaan eten, maar steeds te laat met reservering (vol). Gaan er zeker ook nog n keer genieten….

  Beantwoorden
 • Joanneke

  Leuke review! Wij hadden ook gezellige buren bij in de keuken van floris ;)! succes met je blog

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.