Wat is saffraan en hoe gebruik je het?

My Food Blog
Wat is saffraan en hoe gebruik je het?

Wat is saffraan?

Saffraan is de duurste specerij ter wereld met een kiloprijs bijna zo hoog als die van goud. Gelukkig heb je in een gerecht slechts weinig nodig om het smaak te geven. De saffraandraadjes worden gewonnen uit bloemen (de saffraan krokus). Saffraan is zo duur, omdat het een tijdrovend en moeilijk proces is: de bloemen moeten nét voor zonsopgang worden geplukt en het kost een landarbeider zo’n 40 uur om 1 kilo te plukken. Na dat de bloemen zijn geplukt, worden de saffraandraadjes uit de bloemen gehaald en worden ze te drogen gelegd.

Wat kost saffraan?

Uiteindelijk kun je voor een kilo saffraan zo’n € 10.000,- neerleggen. Oorspronkelijk komt saffraan uit de buurt van Griekenland en wordt zelf genoemd in de Griekse mythologie, maar inmiddels wordt het veelal verbouwd in bijvoorbeeld Marokko en Spanje. Vind je het leuk om te zien hoe het hele proces in zijn werk gaat? In het filmpje hieronder zie je precies hoe saffraan wordt verbouwd.

Hoe ziet saffraan eruit?

Saffraan is dieprood van kleur en bestaat uit hele lichte draadjes. Deze rode kleur zorgt uiteindelijk voor een diepgele kleur in het eten. Dit is dan ook een van de toepassingen waarvoor het wordt gebruikt.

Kwaliteit van de saffraan testen

Omdat saffraan zo duur is, wordt er nogal eens mee gesjoemeld. Zo wordt iets als saffraan verkocht, wat eigenlijk geen saffraan is, maar een goedkoop substituut. Hoe test je nou of je te maken hebt met saffraan? Over het algemeen geldt dat hoe roder de sprietjes zijn, hoe beter de kwaliteit, maar uiteraard geldt dit alleen bij echte saffraan. Een truc die wordt gebruikt om te kijken of je überhaupt met saffraan te maken hebt is om een sprietje op een wit papiertje te leggen en de spriet voorzichtig nat te maken. Als je nu wrijft, zou het blaadje geel moeten kleuren.

Hoe smaakt saffraan?

De smaak van saffraan is lastig te omschrijven, omdat deze vrij complex is. Het is lichtzoet en aromatisch. Volgens sommige mensen smaakt het een beetje honing-achtig.

Hoe gebruik je saffraan?

Saffraan wordt gebruikt in de Spaanse keuken. Zo is het echt een must in een paella en dankt de paella dáár zijn gele kleur aan. Daarnaast wordt het veel gebruikt in de Perzische (en Arabische) keuken en bijvoorbeeld in de Indiase keuken. Je hebt maar weinig saffraan nodig om je eten smaak (en kleur) te geven. Enkele draadjes is voldoende. Het beste kun je de draadjes eerst even laten weken in koud water. Zo geven ze hun smaak nog beter af.

In de recepten hieronder is te zien dat je saffraan zowel in hartige als in zoete gerechten kunt gebruiken. Zo wordt saffraan zoet gebruikt in bijvoorbeeld Perzische rijstepap en in bepaalde types Indiase burfi. Omdat saffraan niet alleen kleur afgeeft, maar ook een hele specifieke smaak, zou ik niet aanraden om het te vervangen door een goedkoper substituut. Per keer heb je maar weinig saffraan nodig!
Wil je zelf aan de slag met saffraan? Probeer dan bijvoorbeeld een van onderstaande recepten.

Recepten met saffraan

Zoete gerechten

Perzische rijstpudding
Burfi
Saffraan macarons
Sohan-e Qom
Saffraan panna cotta
Saffraan ijs
Safraan melk
Saffraan amandel cake
Shebakia

Hartige gerechten

Paella
Milanese saffraan risotto
Fideua
Cioppino
Spaanse visstoofpot
Pittige Spaanse mosselen
Qabali pilau
Stoofschotel kip en saffraan
Bourride met scampi
Mosselsalade met saffraanmayonaise
Kip uit de oven met saffraan, limoen en peper
Pasta met groene asperges, zalm en saffraan
Kip met Pernod en venkel
Pompoensoep met een vleugje saffraan

Fotocredits intro: David Hakwins Weeks via Flickr

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

9 reacties op “Wat is saffraan en hoe gebruik je het?

 • Sanaz

  Hoi! Misschien moet je arabisch ipv perzisch tussenhaakjes zetten, want de in de perzische keuken bevat ong 90% van de gerechten saffraan. Arabische keuken totaal niet zoveel! Om alleen de perzische rijstepap te noemen is een beetje lullig vind ik.

  Beantwoorden
 • Maria

  Hallo, kan ik saffraan alleen in gerechten en thee gebruiken, of ook bijvoorbeeld als kruid op een belegde boterham?

  Beantwoorden
  • Judith Pagrach

   Hi Maria, ik zou het niet zo snel als beleg gebruiken. Wat je wel kunt doen is zelf beleg maken en het daardoorheen mengen (eerst even laten weken in water voor extra smaak)

   Beantwoorden
 • S

  @Maria, aanvullend op de tip van Judith. Wat je ook kunt doen en wat veel voorkomt en lekker smaakt is saffraan honing op je boterham smeren. Zowel saffraan als honing zijn beide heel gezond.

  Echter kun je niet overal saffraan honing krijgen. kijk even op https://bestesaffraan.nl daar kun je saffraan honing kopen.

  Beantwoorden
 • Fam. Mulder

  @Comvalius Shantal let alsjeblieft wel op dat je geteste saffraan koopt. Zoals @judith ook al aangeeft, er is veel namaak in omloop. En de namaak saffraan heeft helaas niet dezelfde medische werking, smaak en kleur als echte saffraan. In het verleden zijn wij helaas vaak ”opgelicht” met neppe saffraan waarvan verteld werd dat het echte was. Wij kopen nu al jaren onze saffraan online bij goldqualitysaffron en tot nu toe alleen maar kwaliteit saffraan gekregen. Goed opletten dus!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *