Zelf babyhapjes maken: van puree tot baby led weaning

My Food Blog
Zelf babyhapjes maken: van puree tot baby led weaning

Als moedervan twee jonge kinderen heb ik de spannende reis van de eerste hapjes twee keer mogen meemaken. Het is een bijzondere fase waarin je je kind ziet groeien en nieuwe smaken en texturen ziet ontdekken. Hoewel kant-en-klare babyhapjes zeker ook hier af en toe worden gebruikt, geef ik toch de voorkeur aan zelfgemaakte maaltijden voor mijn kleintjes.

Het zelf bereiden van babyhapjes geeft me niet alleen voldoening, maar zorgt er ook voor dat ik precies weet wat erin zit. Ik kan kiezen voor biologische ingrediënten en de maaltijden aanpassen aan de voorkeuren en behoeften van mijn kinderen. Een groot voordeel is dat ik grotere hoeveelheden kan maken en invriezen, zodat ik altijd iets op voorraad heb. En, ze leren al meteen met de pot mee-eten!

Mijn aanpak bij het introduceren van vast voedsel is een combinatie van traditionele methoden en baby led weaning. Rond de 4 maanden ben ik bij beide kinderen begonnen met zachte purees en gepureerd voedsel. Naarmate ze ouder werden, rond de 6 maanden, ben ik geleidelijk overgegaan op de principes van baby led weaning, ook wel bekend als de Rapley-methode.

Wat is baby led weaning en de Rapley-methode?

Baby led weaning, of de Rapley-methode, is een benadering waarbij baby’s worden aangemoedigd om zelfstandig te eten vanaf het begin van de introductie van vast voedsel. Deze methode, ontwikkeld door de Britse vroedvrouw Gill Rapley, gaat ervan uit dat baby’s instinctief weten hoe ze moeten eten en in staat zijn om zelf te bepalen hoeveel ze nodig hebben.

In plaats van gepureerd voedsel krijgen baby’s zachte, langwerpige stukjes voedsel aangeboden die ze zelf kunnen vastpakken en naar hun mond kunnen brengen.

Voordelen Rapley:

  1. Stimuleert de ontwikkeling van de fijne motoriek
  2. Stimuleert kauwvaardigheden
  3. Moedigt zelfstandigheid aan
  4. Kan leiden tot een gezondere relatie met eten en kleinere kans op obesitas op latere leeftijd

Starten met de Rapley methode?

Volgens de Rapley methode kun je starten met vaste voeding vanaf 6 maanden, of zodra je baby er klaar voor is. Het is belangrijk dat jouw baby goed rechtop zit en in staat is om zelf voedsel naar de mond te brengen.

Het idee is dat je baby ‘met de pot mee’ eet, dus je kunt gewoon aanbieden wat de rest van het gezin ook eet, mits het veilig en geschikt is voor je baby. Eigenlijk kun je veel verschillende soorten eten proberen. Denk aan zachte gekookte groenten, fruit, brood, pasta of rijst. Het is belangrijk om zout, suiker en honing te vermijden in de voeding van je baby.

Bij de Rapley methode laat je je baby zelf ontdekken hoe het voedsel smaakt, voelt en ruikt. Je baby bepaalt zelf hoeveel en wat hij of zij wil eten. Dit kan in het begin wat rommelig zijn, maar het helpt je baby om een gezonde relatie met eten te ontwikkelen.

Bovendien stimuleert het de ontwikkeling van de fijne motoriek en kauwvaardigheden. Houd er rekening mee dat elke baby anders is en dat sommige baby’s wat meer tijd nodig hebben om aan deze manier van eten te wennen. Geduld en vertrouwen in je baby zijn key bij het toepassen van de Rapley methode.

Hieronder vind je wat voorbeeldhapjes voor jouw baby afhankelijk van of je de Rapley methode kiest of de meer traditionele benadering. Onthoud ook dat je niet vastzit aan 1 manier! Ik vind het soms bijvoorbeeld als we niet thuis zijn handig om toch een puree aan te bieden in plaats van een heel stuk groente. Het moet voor iedereen leuk zijn!

Babyhapjes maken: traditionele methode vs. baby led weaning

4 maanden babyhapjes

Bij de traditionele methode begin je rond 4 maanden met dunne, gladde purees van één ingrediënt. Voorbeelden zijn:

  • Gepureerde gekookte wortel
  • Gepureerde gekookte zoete aardappel
  • Gepureerde gestoomde erwten

Bij baby led weaning wordt aangeraden om te wachten tot 6 maanden voordat je start met vast voedsel. Tot deze periode blijft borstvoeding of flesvoeding de belangrijkste voedingsbron.

6 maanden babyhapjes

Traditionele methode:

  • Dikkere purees van groenten en fruit
  • Fijngemalen vlees of vis
  • Gepureerde peulvruchten

Baby led weaning / Rapley-methode:

  • Zachte, gekookte groenten in staafjes (zoals broccoli, wortel, zoete aardappel)
  • Zachte fruitreepjes (zoals banaan, peer, meloen)
  • Gekookte pasta of rijst
  • Zachte stukjes vlees of vis
  • Omeletreepjes (goed doorbakken, zonder zout)
  • Griekse yoghurt (schep op voor je baby en geef baby de lepel)

8 maanden babyhapjes

Traditionele methode:

  • Grover gemalen maaltijden
  • Zachte stukjes fruit en groenten
  • Fijne pasta of rijst

Baby led weaning / Rapley-methode:

  • Kleine, zachte stukjes vlees of vis
  • Gekookte peulvruchten
  • Broodkorstjes
  • Zachte, gekookte groenten in kleine stukjes
  • Pannenkoekjes zonder zout en zonder suiker (bijvoorbeeld op basis van banaan, ei en havermout)
baby led weaning / rapley methode

Introductie van allergenen: pindakaas en eieren

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het vroeg introduceren van allergenen, zoals pinda’s en eieren, het risico op het ontwikkelen van allergieën kan verminderen. Het wordt nu aanbevolen om rond 6 maanden, of zelfs iets eerder, te beginnen met het introduceren van deze voedingsmiddelen.

Voor pindakaas kun je beginnen met een kleine hoeveelheid (ongeveer 1/4 theelepel) gemengd met fruit- of groentepuree. Of meng met water en doe dit op een klein zacht stukje brood. Zorg ervoor dat de pindakaas geen toegevoegd zout of suiker bevat.

Eieren kunnen ook rond 6 maanden worden geïntroduceerd. Begin met kleine hoeveelheden hardgekookt ei. Afhankelijk van de methode die je kiest kun je gaan voor: kleine strips eiwit (Rapley) of fijngeprakt ei eventueel gemengd met groente- of fruitpuree (traditioneel). Als je de baby led weaning methode volgt, kun je zachte stukjes hardgekookt ei aanbieden.

Het is belangrijk om nieuwe voedingsmiddelen één voor één te introduceren en enkele dagen te wachten voordat je een nieuw voedingsmiddel introduceert. Zo kun je eventuele allergische reacties gemakkelijker identificeren.

Veiligheid en aandachtspunten

Ongeacht welke methode je kiest, is veiligheid altijd de hoogste prioriteit. Zorg ervoor dat je baby rechtop zit tijdens het eten en houd altijd toezicht. Bij baby led weaning is het belangrijk om voedsel aan te bieden in een formaat en consistentie die het risico op verstikking minimaliseert.

Het is normaal dat baby’s af en toe kokhalzen bij het verkennen van nieuwe texturen. Dit is een natuurlijke reflex en verschilt van verstikking. Toch is het belangrijk om voorbereid te zijn op mogelijke verstikking en te weten hoe je moet handelen in zo’n situatie.

Onthoud dat elke baby uniek is en dat het belangrijk is om je eigen intuïtie te volgen. Sommige baby’s zijn eerder klaar voor vast voedsel dan andere. Let op de signalen van je baby en overleg bij twijfel met je huisarts of een voedingsdeskundige.

Of je nu kiest voor de traditionele methode, baby led weaning, of een combinatie van beide, het belangrijkste is dat je baby gezond en gevarieerd eet en plezier beleeft aan het ontdekken van nieuwe smaken en texturen. Geniet van deze bijzondere fase in de ontwikkeling van je kind! Is je kind al iets ouder? Bekijk dan onze lekkerste kinderrecepten.

Extra tip omtrent babyhapjes

Bonustip ouders onder elkaar: ik gebruik zelf graag de gratis app van solid starts. Hier kun je per ingredient zien vanaf welke leeftijd het geschikt is en vertellen ze je ook meteen hoe je dit aanbiedt (volgens de Rapley methode) voor elke leeftijd.

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *