3x Oliebollen maken: klassiek, speculaas of Dubai

  • voor 20 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Oliebollen zijn al generaties lang onlosmakelijk verbonden met Oudejaarsavond. Niets is gezelliger dan de geur van versgebakken bollen die zich door het huis verspreidt. Natuurlijk maakten we ze al eerder en vind je al een recept voor de klassieker op de site.

In dit artikel vind je het beste oliebollen recept, plus een paar smakelijke variaties. Of je nu fan bent van de traditionele oliebol met rozijnen en appel, een kruidige twist met speculaas wilt of juist iets spannends zoekt met pure chocolade en pistachenoten: met deze opties staat er straks voor ieder wat wils op tafel.

Het beste oliebollen recept: de basis

Een geslaagde oliebol begint met een goed beslag. Voel je vrij om voor kant-en-klare mix te gaan of zelf aan de slag te gaan. Dit is een beproefd oliebollen recept dat je keer op keer kunt blijven gebruiken.

> Tip: Laat de rozijnen vooraf even wellen in lauwwarm water of appelsap. Daardoor worden ze extra sappig én verbranden ze minder snel bij het bakken.

3x Oliebollen maken: klassiek, speculaas of Dubai

3x Oliebollen maken: klassiek, speculaas of Dubai

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Aanpassen porties:

voor 20 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 500 gram witte tarwebloem (of gebruik glutenvrije universele bloem)
  • 3/4 theelepel zout
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 1 zakje instant gist (7 gram)
  • Zest van 1 (biologische) citroen
  • 2 eieren goed losgeklopt
  • Ca. 350 ml (plantaardige) melk lauwwarm
  • 100 gram sultanarozijnen (optioneel)
  • 1 frisse appel (bijvoorbeeld Goudreinet of Jonagold) in kleine blokjes (optioneel)
  • Zonnebloem- of arachideolie voor het frituren
  • voor variatie: 50 gram schuddebuikjes of speculaas in kleine stukjes + 1 tl speculaaskruiden OF 50 gram pure chocolade + 25 gram grof gehakte pistachenoten

Benodigdheden

  • diepe pan met zware bodem of friteuse
  • schuimspaan
  • bord bekleed met keukenpapier
  • ijstang of 2 lepels

Instructies

  1. Neem een ruime kom en meng daarin de bloem, het zout, de kristalsuiker, de citroenrasp en de instant gist.
  2. Maak in het midden een kuiltje en schenk daar de losgeklopte eieren en de lauwwarme melk bij. Roer alles met een garde of houten lepel tot een glad, elastisch beslag. Het beslag moet iets dikker zijn dan pannenkoekenbeslag, maar nog wel van de lepel af lopen. Voeg eventueel wat extra melk toe als het beslag te stevig is. Voeg nu ook de overige ingrediënten toe zoals appel, rozijnen, chocolade en speculaas.
  3. Dek de kom af met een vochtige doek of huishoudfolie en zet het beslag op een warme, tochtvrije plek. Laat het in ongeveer 45 tot 60 minuten rijzen, totdat het verdubbeld is in volume.
  4. Verhit in een frituurpan of (grote) pan een flinke laag zonnebloem- of arachideolie. De ideale baktemperatuur is zo’n 180 °C. Test dit door een beetje beslag in de olie te laten vallen: als het direct begint te bruisen en naar boven komt drijven, is de olie heet genoeg.
  5. Gebruik een (ijs)lepel of twee grote lepels om mooie bollen van het beslag te vormen. Laat ze voorzichtig in de hete olie glijden. Bak niet te veel oliebollen tegelijk, anders koelt de olie te snel af. Draai ze na ongeveer 3 minuten om en bak ze nog eens 2–3 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
  6. Schep de oliebollen uit de olie met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestuif ze vlak voor het serveren royaal met poedersuiker.

Variaties op de klassieke oliebol

1. Naturel óf met rozijnen en appel De meest traditionele optie is een oliebol met rozijnen en appel. Roer de rozijnen en stukjes appel door het beslag nét vóórdat je gaat bakken. Houd je het liever simpel, laat dan de rozijnen en appel achterwege en bak de bol zoals ‘ie is. 2. Kruidig met speculaas Wil je iets meer pit en een winterse touch? Meng voor het bakken kleine verkruimelde stukjes speculaas door je beslag. Combineer dit eventueel met de rozijnen en appel voor een warme, kruidige smaakexplosie. 3. Chocolade en pistachenoten (Dubai-stijl) Voor wie durft te experimenteren: ga voor pure chocoladestukjes en pistachenoten. Hak de chocolade en pistachenoten grof en roer ze op het allerlaatst door het beslag. Deze combinatie geeft een luxueus tintje aan je oliebollen met natuurlijk de trend van 2024! Voor extra luxe drizzle je er nog wat pistachepasta overheen. Glutenvrije oliebollen: zo simpel kan het zijn Steeds meer mensen kiezen voor of hebben behoefte aan glutenvrije producten. Gelukkig is oliebollen maken ook prima te doen met een glutenvrije mix (bijvoorbeeld die van Xenos) of met glutenvrije bloem. Vervang daarbij de tarwebloem 1-op-1 door een glutenvrije variant en zorg dat je ook de overige ingrediënten controleert (gist, speculaas, etc.) op verborgen gluten. Zo bak je in een handomdraai glutenvrije oliebollen die net zo luchtig en lekker zijn als de klassieke versie.

Extra tips voor perfecte oliebollen

  • Olietemperatuur Houd de olie op ongeveer 180 °C. Bij te lage temperatuur zuigen oliebollen zich vol met vet; bij te hoge temperatuur verbranden ze snel en blijven ze vanbinnen rauw.
  • Dep ingrediënten droog Droog appelstukjes en rozijnen goed af voordat je ze aan het beslag toevoegt, zo spettert de olie minder en blijft je beslag mooi luchtig.
  • Varieer in topping Natuurlijk is poedersuiker een must, maar probeer ook eens kaneelsuiker, chocoladesaus of karamelsaus. Je kunt zelfs geraspte kokos of fijngemalen nootjes gebruiken voor extra crunch en smaak.
Met dit oliebollenrecept op zak – en de keuze uit drie heerlijke variaties – ben je klaar om het jaar spetterend af te sluiten. Of je nu kiest voor de klassieke, kruidige of chique variant, deze bollen zijn ongetwijfeld een feestje voor iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *