Mosselen met roquefort en venkel
- Door Judith Pagrach
- Frans, Nederlands
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd10 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten
Eet jij weleens mosselen? Ze zijn weer in het seizoen, dus goed nieuws voor alle mosselfans! En, anders dan je misschien zou denken, is zelf mosselen bereiden helemaal niet moeilijk. Het Nederlands Mosselbureau daagde me uit om een aantal leuke en lekkere recepten met deze schelpdieren te bedenken. Vandaag deel ik met jullie: mosselen met roquefort en venkel. Een hele andere manier om mosselen te eten met de volle, romige kaassaus gemaakt van roquefort. Een echte smaakbeleving! Deze blauwe kaas past verrassend goed bij de mosselen door de volle smaak van beiden.
‘R’ in het seizoen
De mosselen die ik gebruikte, komen rechtstreeks uit Zeeland. Echte Zeeuwse mosselen dus. Zeeuwse mosselen zijn negen maanden in het jaar verkrijgbaar. Sommigen zeggen dat je mosselen kunt eten als de ‘r’ in de maand zit. Nog beter is de stelregel aan te houden wanneer de letter ‘r’ in het seizoen zit: mosselen zijn er in de zomer, herfst en winter, en doorgaans niet in de lente.
Mosselen bereiden met roquefort
Er zijn heel veel verschillende manieren om mosselen lekker klaar te maken, en dat is helemaal niet moeilijk! Ze zijn bovendien van zichzelf al zo smakelijk, dat ze heel weinig nodig hebben. Ook dit recept ziet er heel decadent uit, maar is echt een fluitje van een cent om te bereiden! Ook het schoonmaken is weinig werk. In de bereidingswijze hieronder deel ik precies wat je moet doen én hoe je ziet welke mosselen je het beste kunt eten en welke niet.
Meer inspiratie
Lekker met verse frietjes erbij of stokbrood. Zo simpel kan het zijn. Ik ben heel benieuwd wat jullie van deze manier van mosselen bereiden vinden en wat jouw favoriete smaakcombinatie met mosselen is! Binnenkort kom ik terug met een ander mosselrecept dat binnen 20 minuten (!) op tafel staat. Intussen kun je ook inspiratie opdoen op mosselen.nl.
Mosselen met roquefort en venkel
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd10 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 2 kg mosselen
- 100 ml droge witte wijn (gebruik als alcoholvrij alternatief bouillon)
- 1 el roomboter
- 1 venkel
- 1 sjalotje
- 1 tl gedroogde dille
- 100 gram roquefort
- 250 ml kookroom
- Voor erbij: frietjes of stokbrood
Benodigdheden
- grote kookpan met deksel
- vergiet
- steelpan
Instructies
- Allereerst maak je de mosselen schoon. Dat doe je als volgt:
- Check of er gebroken schelpen tussen zitten. Deze gooi je weg.
- De mosselen die dicht en heel zijn, kun je gebruiken. Is de mossel nog open? Tik dan tegen het aanrechtblad aan. Gaat ‘ie dicht? Dan kun je hem ook gebruiken. Blijft de mossel open staan? Dan gooi je hem weg. Sommige mosselen hebben ‘baarden’. Dat zijn een soort stukjes ‘haar’. Deze kun je wegsnijden of wegtrekken met je handen.
- Doe de mosselen in een groot vergiet en spoel ze goed af met koud water. Zorg ervoor dat al het zand wordt weggespoeld.
- Doe de mosselen in een kom koud water en snijd intussen de groenten.
- Snijd de onderkant en bovenkant van de venkel weg en snijd de rest van de venkel in blokjes.
- Schil de sjalot en snijd in ringen.
- Zet de pan op middelhoog vuur, doe olie in de pan en fruit de sjalot en venkel. Giet de wijn erbij. Voeg de afgegoten mosselen toe (zonder het vocht dus) en doe de deksel op de pan. Gaar in circa 5 minuten of totdat alle mosselen open staan.
- Intussen maak je de roquefort kaassaus. Verkruimel de roquefort. Doe dit samen met de kookroom in de steelpan en verwarm langzaamaan tot de kaas smelt. Roer goed door met een pollepel.
Zelf aan de slag?
Wil je zelf aan de slag met mosselen? Doe dan aanstaande zondag 20 september om 17.00 uur met Vjèze Fur mee met de #mosselchallenge. Je kunt je hier nog aanmelden voor de livestream. Advertorial – i.s.m. Het Nederlands MosselbureauVoedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 1346 | Calorieën uit vetten 587 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 62g, Waarvan | 96% | |
Verzadigde vetzuren 29g | 146% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 16g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 8g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Wanneer is het beste om de wijn die in het recept staat toe te voegen?
Hi Cor, ik zie inderdaad dat dit is weggevallen. Ik heb het aangepast. Je voegt dit het beste toe nadat je de sjalot en venkel hebt gefruit.