Surinaamse zuurkool (vegetarische variant)

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Back to category Ga naar recept

Tot mijn verbazing kwam ik erachter dat er nog helemaal geen Surinaamse recepten op mijn site staan. En dat is gek. Mijn moeder komt namelijk uit het buurland van Suriname, Guyana en veel van de gerechten uit Suriname kennen zij dus ook. Soms in een net iets andere vorm. Zo is de Guyanese bara wat boller en luchtiger. En wordt met roti alleen de plaat genoemd en niet de met curry gevulde rol. In ieder geval, hoog tijd dus om toch met wat lekkere Surinaamse gerechten (en Guyanese gerechten) te komen. Te beginnen met Surinaamse zuurkool. Zelfs niet-zuurkool fans vinden op deze manier zuurkool wel lekker!

Minder zuur

En ja, dat heb ik getest! Door namelijk tomaat toe te voegen en zo lang samen te stoven, wordt de zuurkool namelijk een stuk milder. Zelf vind ik zuurkool sowieso altijd lekker, maar manlief is er normaal minder fan van. Tot deze Surinaamse zuurkoolschotel.

Madam Jeanette peper

Naast tomaat, voeg je ook de kenmerkende Madam Jeanette peper toe. In Guyana wordt deze peper overigens poëtisch 'ball o' fire' genoemd. Je kunt dus wel raden dat 'ie mega pittig is. Als je dus niet van super pittig houdt, kun je het beste de zaadlijsten verwijderen. Hij is dan alsnog een beetje pittig, maar de ergste scherpte is er dan vanaf. Houd je wel van super spicy? Dan kun je ze gewoon laten zitten.

Vegetarische Surinaamse zuurkool

Ook piment, ui en knoflook zijn kenmerkend in dit gerecht. Vaak wordt er verder ook vlees gebruikt. Spekjes of zoutvlees bijvoorbeeld. Aangezien ik geen vlees eet, koos ik voor een vegetarisch alternatief. Vega worst die ik in kleine stukjes sneed, zo heb je nog een beetje die vlees-bite zonder het echte vlees.

Surinaamse recepten

Binnenkort ga ik aan de slag met meer Surinaamse recepten. Zo staat pom op de planning en Surinaamse garnalen. En, ik heb al heeeeel lang een eksi kuku in mijn concepten staan. Heb jij nog een verzoeknummertje of suggestie? Laat het gerust weten in de comments!

Surinaamse zuurkool (vegetarische variant)

Surinaamse zuurkool (vegetarische variant)

  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 500 gram
  • zuurkool naturel
  • 650 gram
  • kruimige aardappels
  • 2
  • trostomaten
  • 1
  • witte ui
  • 1 teentje
  • knoflook
  • 1 el
  • tomatenpuree
  • 1
  • Madame Jeanette peper
  • 4
  • pimentkorrels
  • 200 ml
  • water
  • 2
  • vegetarische worsten

Benodigdheden

  • gietijzeren pan met deksel (of andere zware pan met deksel)

Instructies

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  2. Snijd de Madame Jeanette doormidden. Wil je de zuurkool minder pittig? Verwijder dan de zaadlijsten en snijd de peper fijn. Wel heel pittig? Laat dan de zaadlijsten (deels) zitten en snijd de peper ook fijn.
  3. Schil de aardappels en snijd ze in kwarten of in achten (bij grote aardappels)
  4. Snijd de tomaten in blokjes van ongeveer 2 x 2 centimeter.
  5. Giet olie in de pan, voeg de ui en knoflook toe en bak tot de ui glazig begint te worden. Voeg dan de tomatenpuree en tomatenblokjes toe. Voeg zuurkool toe.
  6. Doe de aardappelstukjes erbij en giet er water op. Leg de pimentkorrels erbij en de peperstukjes. Roer alles goed door en doe de deksel op de pan. Zet het vuur laag/
  7. Laat het geheel zo'n 30 minuten op laag vuur doorsudderen.
  8. Bak er eventueel nog een vegetarische worst of vegetarische spekjes bij als topping.

2 responses to “Surinaamse zuurkool (vegetarische variant)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *