Kleurrijke pita salade met vega balletjes
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd10 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten

Ben je op zoek naar een maaltijd die niet alleen een feest voor het oog is, maar ook je smaakpapillen prikkelt en je lichaam voedt? Dan is deze kleurrijke pita-salade met vega balletjes en tahinsaus precies wat je zoekt! Geïnspireerd door de heerlijke Levantijnse Fattoush, combineert dit gerecht knapperige, geroosterde pitabrood met verse groenten, smaakvolle vega balletjes en een romige tahindressing.
Knapperige pita met sumak
Wat deze salade extra bijzonder maakt, is de toevoeging van knapperige stukjes pita die in de oven zijn geroosterd met aromatische sumak. Dit geeft een heerlijke textuur en een subtiele, citroenachtige smaak aan het geheel, kenmerkend voor een authentieke Fattoush. Hoewel we er een eigen, voedzame twist aan geven met de vega balletjes, blijft de basis van een frisse en smaakvolle salade met krokante pita behouden. Deze pita-salade is ideaal voor een voedzame lunch of een lichte, maar vullende avondmaaltijd.
Vega salade
Laat je verleiden door de levendige kleuren en de diverse smaken die samenkomen in deze vega pita-salade. De combinatie van de knapperige groenten, de hartige vega balletjes en de zachte, nootachtige tahinsaus, geaccentueerd door de geroosterde pita, is werkelijk onweerstaanbaar. Bereid je voor op een smaakavontuur!

Kleurrijke pita salade met vega balletjes
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd10 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- Voor de geroosterde pita:
- 2 volkoren pita’s of flatbreads (bijvoorbeeld Souq)
- 1 theelepel avocado- of olijfolie
- ½ theelepel sumak
- Voor de salade:
- 1 krop romaine sla
- 400 gram tomaten 🍅
- 1 komkommer 🥒 (in blokjes gesneden)
- 100 gram radijsjes (in kwarten gesneden)
- ½ granaatappel (de pitjes)
- 3 takjes verse munt 🌿 (alleen de blaadjes grof gesneden)
- 1 eetlepel granaatappelmelasse 🍯
- Voor de vega balletjes:
- 250 gram vega gehakt
- 2 teentjes knoflook 🧄 (fijngehakt of geraspt)
- 1 sjalot 🧅 (fijngehakt)
- 3 takjes verse peterselie 🌿 (fijngehakt)
- 1 theelepel Baharat kruidenmix
- 1 theelepel granaatappelmelasse
- Zout naar smaak 🧂
- Voor de tahinsaus:
- 2 eetlepels tahin
- 4 eetlepels (plantaardige) yoghurt
- 1 eetlepel vers citroensap 🍋
Benodigdheden
- ovenschaal
- keukenmachine
Instructies
Volg deze stappen om deze heerlijke en voedzame maaltijd te bereiden, waarbij de geroosterde pita een integraal onderdeel van de salade wordt.
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng in een kleine kom de avocado- of olijfolie met de sumak. Bestrijk beide kanten van de volkoren pita’s of flatbreads met dit mengsel. Leg ze op een bakplaat en rooster ze in de voorverwarmde oven gedurende 10 tot 12 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn. Haal de pita’s uit de oven en laat ze iets afkoelen. Snijd of scheur de geroosterde pita’s vervolgens in kleinere, hapklare stukken.
-
Neem een mengkom en doe hier het vega gehakt in. Voeg de fijngehakte knoflook en sjalot toe, samen met de fijngehakte peterselie, de Baharat kruidenmix, de granaatappelmelasse en een snufje zout. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Vorm vervolgens ongeveer 16 kleine balletjes van het mengsel. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven (180°C) gedurende 15 minuten, of tot ze gaar en lichtbruin zijn.
-
Was de romaine sla grondig en snijd of scheur deze in hapklare stukken. Doe de sla in een grote kom. Voeg de in stukjes gesneden tomaten, de komkommerblokjes en de gehalveerde radijsjes toe. Pluk de pitjes uit de halve granaatappel en voeg deze samen met de grof gesneden muntblaadjes én de stukjes geroosterde pita toe aan de kom. Besprenkel de salade met de eetlepel granaatappelmelasse. Meng de salade voorzichtig door elkaar, zodat de geroosterde pita goed verdeeld is.
-
De tahinsaus maken: In een klein kommetje meng je de tahin met de (plantaardige) yoghurt en het citroensap. Roer goed door tot je een gladde saus hebt. Voeg eventueel een klein beetje water toe als de saus te dik is. Proef en voeg naar wens nog wat citroensap of zout toe.
-
De salade samenstellen: Verdeel de gemengde salade over twee of drie kommen. Drizzle de romige tahinsaus royaal over de salade. Top elke portie met de warme vega balletjes en strooi er eventueel nog wat extra granaatappelpitjes over voor de finishing touch.
Geniet van deze lekkere, voedzame, frisse, smaakvolle en gezonde pita-salade met vega balletjes en tahinsaus! De knapperige pita door de salade maakt elke hap extra speciaal.
Macro’s per portie (ongeveer): ⚖️ Eiwit: ±31 g | KH: ±45 g | Vet: ±22 g | ±510 kcal
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën | Calorieën uit vetten | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten g, Waarvan | ||
Verzadigde vetzuren g | ||
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen