Pompoencake (pompoenbrood)- herfstig tussendoortje

  • voor 14 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd1 uur
  • Totale benodigde tijd1 uur en 15 minuten
Ga naar recept

Herfst = pompoentijd! Zodra de blaadjes beginnen te vallen, weet ik één ding zeker: het is weer tijd om te bakken met pompoen 🎃. En geloof me, dit pompoenbrood – of pompoencake, net hoe je het wilt noemen – is het ultieme herfstbaksel. Luchtig, kruidig en zó lekker dat je stiekem nog een plakje wil pakken. Perfect als tussendoortje bij een kop thee, een chai latte of (natuurlijk) een pumpkin spice latte.

Dit recept is mijn favoriet omdat het alles heeft wat je van een goed pompoenrecept verwacht: een zachte structuur, de geur van warme specerijen en dat gezellige herfstgevoel bij elke hap. Of je het nu bakt voor jezelf, voor het gezin of om uit te delen op kantoor – iedereen wordt blij van deze cake.


Waarom je dit pompoenbrood wilt maken

Pompoen is niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens voedzaam. In dit pompoenbrood gebruik ik pompoenpuree, waardoor de cake heerlijk smeuïg wordt zonder dat je veel extra vet nodig hebt. Bovendien geeft het een natuurlijke zoetheid én extra vezels.

💡 Pro tip: gebruik zelfgemaakte pompoenpuree (van geroosterde pompoen) voor de allerbeste smaak. Maar heb je weinig tijd, dan werkt pompoenpuree uit blik ook prima.


De smaak van de herfst: pumpkin spice

Wat dit recept echt bijzonder maakt, is de pumpkin spice – een kruidige mix van kaneel, nootmuskaat, gember en kruidnagel. Die geur alleen al maakt dat je zin krijgt om te bakken. De kruiden zorgen voor warmte en die typische herfstige smaak waar je niet genoeg van krijgt.

Heb je geen kant-en-klare pumpkin spice in huis? Geen probleem. Meng dan zelf:

  • 2 tl kaneel

  • ½ tl gemberpoeder

  • ¼ tl nootmuskaat

  • Snufje kruidnagel

Pompoencake (pompoenbrood)- herfstig tussendoortje

Pompoencake (pompoenbrood)- herfstig tussendoortje

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd1 uur
  • Totale benodigde tijd1 uur en 15 minuten
Aanpassen porties:

voor 14 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 410 g pompoenpuree
  • 2 tl vanille-extract
  • 120 g boter (roomboter of plantaardig)
  • 120 ml avocado-olie (of andere neutrale olie)
  • 120 ml water
  • 4 eieren
  • 250 g witte tarwebloem
  • 125 g volkoren meel
  • 380 g rietsuiker
  • 1 el pumpkin spice kruiden
  • 15 g bakpoeder

Benodigdheden

  • cakebakblik (langwerpig)
  • mengkom (2)

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een cakevorm met bakpapier.

  2. Meng de droge ingrediënten (bloem, meel, suiker, pumpkin spice en bakpoeder) in een kom.

  3. Klop de eieren luchtig op in een andere kom. Voeg boter, olie, water, vanille en pompoenpuree toe.

  4. Spatel de droge ingrediënten door het natte mengsel tot een glad beslag.

  5. Giet in de cakevorm en bak ca. 60 minuten, tot een satéprikker er schoon uitkomt.

  6. Laat volledig afkoelen voordat je aansnijdt (hoe moeilijk dat ook is 😋).


Serveer- en bewaartips

  • Snijd de cake in plakjes en vries ze in: perfect als snel tussendoortje of snack voor onderweg.

  • Lekker met een beetje roomboter of notenpasta erop.

  • Ook ideaal in de lunchtrommel van de kids – een verantwoorde traktatie die ze écht lekker vinden.


Variatietips

Wil je je pompoenbrood nog specialer maken?

  • Voeg walnoten of pecannoten toe voor extra crunch.

  • Meng wat chocoladestukjes door het beslag – pompoen en chocola zijn een topcombi.

  • Of voeg een swirl van roomkaasglazuur toe voor een luxere versie van deze pompoencake.


Waarom bakken met pompoen zo leuk is 🎃

Pompoen is ontzettend veelzijdig. Je kunt er niet alleen cake mee bakken, maar ook soep, curry, pasta of zelfs pancakes. Dus als je na dit pompoenbrood de smaak te pakken hebt, kijk dan zeker even rond bij onze andere pompoen receptenvoor meer inspiratie.

Daarnaast is pompoen een heerlijke manier om wat extra groenten binnen te krijgen – ideaal als je een gezond tussendoortje zoekt dat niet als “gezond” smaakt.


Bewaar dit recept

Dit is zo’n baksel dat je elk jaar in de herfst weer wilt maken. De geur van pumpkin spice in huis, de warme oven en het eerste plakje nog een beetje warm… pure cozy vibes. 🍁

Snijd het pompoenbrood in plakken, vries ze in en je hebt altijd een voorraadje herfstige snacks bij de hand. Perfect voor jezelf, voor in de lunchtrommel of bij de koffie met visite.

Maak je dit recept? Laat vooral weten hoe hij bij jou uit de oven komt – ik ben super benieuwd! Tag me gerust op Instagram met jouw versie van deze heerlijke pompoencake.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *