Kadayif: van traditioneel dessert tot Dubai chocoladereep

My Food Blog
Kadayif: van traditioneel dessert tot Dubai chocoladereep

Kadayif, een eeuwenoud Turks ingredient, staat plotseling in de schijnwerpers dankzij de virale Dubai chocoladebar. In dit artikel vertel ik je alles over dit heerlijke ingredient! Wat is het precies, waar koop je het en natuurlijk: hoe maak je zelf een viral Dubai chocoladereep? Lees snel meer en laat je inspireren!

Wat is kadayif?

Kadayif, ook wel bekend als kataifi, engelenhaar of angel hair is een traditioneel ingredient voor in desserts dat zijn oorsprong vindt in de Ottomaanse keuken. Het wordt gemaakt van een vloeibaar deeg dat door een zeef wordt geperst en in dunne draden op een hete plaat wordt gebakken. Deze draden lijken op vermicelli en vormen de basis voor diverse desserts, vaak gevuld met noten en overgoten met een zoete siroop.

Kadayif kopen?

Kun je kadayif bij Albert Heijn kopen? Nee, op dit moment helaas niet. Wellicht dat Albert Heijn, als ze zien hoe populair het is, het in de toekomst in het assortiment gaat opnemen, maar voor nu is dat niet het geval. Ook andere grote supermarktketens hebben het momenteel niet in hun assortiment.

Waar je kadayif wel kunt kopen, is in Turkse of Midden-Oosterse supermarkten. Hier vind je het meestal in het vriesvak of in de koeling. Kijk in de afdeling met deegwaren of dessertingrediënten. Als je het niet direct kunt vinden, vraag dan gerust aan het personeel; zij kunnen je precies vertellen waar het staat.

Wat is de Dubai chocoladereep die viral gaat?

De “Dubai chocolate bar” is een lekkere en mooie crunchy chocoladereep. Hij ging op TikTok en daarna op Instagram helemaal viral! En met de hulp van een aantal influencers zoals Monica Geuze, werd de reep nog populairder dan ‘ie al was!

Deze Instagram-waardige lekkernij bestaat uit pure of melkchocolade gevuld met in boter gebakken kadayif, romige pistachepasta en tahini. Het geheel wordt vaak afgewerkt met gesmolten witte chocolade. Het zorgt voor een verrassend geheel: romig, knapperig, zoet.

Dubai chocoladereep recept

Om zelf een Dubai chocoladebar te maken, heb je nodig:

  • Kadayif deeg
  • Chocolade naar keuze (melk of puur)
  • Pistachepasta
  • Tahini
  • Boter (om het deeg in te bakken)
  • Optioneel: witte chocolade voor de versiering

Zo maak je zelf de Dubai chocolade reep:

  1. Bak de kadayif in boter in de pan zodat het lekker knapperig wordt.
  2. Smelt de pure chocolade en bedek de bodem en zijkanten van een siliconen (chocoladereep)vorm. Giet alles wat over is uit de vorm.
  3. Roer de pistachepasta door de kadayif en om het nog smeuïger te maken, wat tahini.
  4. Smeer de vulling uit over de chocoladeonderkant. Snelt nog meer chocolade en giet over de vulling heen. Laat op kamertemperatuur uitharden.

Hier vind je meer over hoe je zelf de beste chocoladerepen en bonbons maakt. inclusief tips voor het smelten van chocolade. 

Wat kun je maken met kadayif?

Naast de populaire Dubai chocoladebar zijn er vele traditionele en moderne gerechten die je met kataifi kunt maken:

  1. Künefe: Een traditioneel Turks dessert met een vulling van zachte kaas, overgoten met siroop.
  2. Baklava: Een variatie op de klassieke baklava, waarbij kadayif wordt gebruikt in plaats van filodeeg.
  3. Pudding: Een romige pudding met een knapperige kadayif-bodem.
  4. ‘Vogelnestjes’: Kleine nestjes van kadayif gevuld met noten en gedrenkt in siroop.
  5. Knapperige garnalen: Een hartige variant waarbij garnalen worden omhuld met het deeg en gefrituurd.

Kadayif is misschien nog niet zo bekend in Nederland, maar dankzij de recente trend krijgt dit veelzijdige ingrediënt eindelijk de aandacht die het verdient. Of je nu de traditionele Turkse desserts wilt proberen of je eigen versie van de Dubai chocoladebar wilt maken, kadayif biedt eindeloze mogelijkheden. Dus de volgende keer dat je langs een Turkse supermarkt komt, neem eens een pakje kadayif mee en ontdek zelf waarom het al eeuwenlang zo geliefd is in het Midden-Oosten!

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *