Een foodie zal toch zeker wel een mooie keuken hebben? In het vorige huis waarin we woonden, in Utrecht, hadden we een ieniemini keukentje. Echt, je kon er maximaal met 2 mensen in staan. Je ziet dit natuurlijk vaker in de stad, dus een van onze vereisten bij het zoeken van een nieuw huis, was dat er ruimte was voor onze droomkeuken.
Droomkeuken
Nou, die droomkeuken is er gekomen! Het is een ruime keuken geworden met een kookeiland van 280 x 120 cm. In dat eiland staat het fornuis. We hebben daarbij gekozen voor een gasfornuis. Wij zijn namelijk nog gewoon aangesloten op het gas en zo’n gasfornuis vond ik mooier en ook fijner koken. In ieder geval, dat is wat ik gewend ben, dus voor mij kookt dat makkelijker. 90 centimeter Smeg, dus lekker groot. In de praktijk gebruik ik die oven eigenlijk alleen maar als ik voor (grotere) groepen kook. Voor ons tweeën, gebruik ik de kleinere combioven.
Kookeiland
Op het eiland is superveel plek om te werken. We hebben zogenaamde twist stopcontacten, die verzonken zijn in het blad en dus ook niet in de weg zitten. Als blad kozen we voor graniet. Beton vonden we ook erg mooi, maar we kregen een aantal keer het advies dat niet te doen, omdat het ontzettend poreus is. Natuurlijke materialen, daar houden we van, dus uiteindelijk kwamen we uit op een donker granieten blad. In combinatie met de matte witte kastjes top! Als je natuurlijke materialen ook overweegt, kun je dus kiezen voor beton (maar wees gewaarschuwd ;-)), granieten blad, een houten blad of mooie houten keukens.
Extra kastruimte of een bar?
Bij een kookeiland kun je ervoor kiezen aan een van de kanten een bar te plaatsen of extra kastruimte. Bij een bar heb je een stukje overhellend blad waar dus geen kasten zitten. Aan de ene kant vond ik een bar wel leuk, aan de andere kant wist ik dat we er in de praktijk toch niet aan zouden zitten. Bovendien vond ik extra kastruimte wel erg fijn ;-). Initieel wilde Jerôme in een van de kastjes in het eiland een klimaatkast, maar uiteindelijk kostte dit zoveel extra, dat we dit achterwege hebben gelaten.
Aan een van de muren hebben we een kastenwand met weer extra werkruimte. Bovendien hebben we hier vrijwel alle inbouwapparatuur en de kraan. De kraan en de vaatwasser zitten naast elkaar. Daarnaast hebben we een grote koelkast, een losse inbouwvriezer en daarboven de combi-oven. Het was even puzzelen, maar uiteindelijk is dit de beste indeling. Alhoewel ik graag een wat grotere vriezer had gehad, maar dat pasta niet meer (anders had ik weer minder werkruimte). In het gootsteenkastje hebben we trouwens een close-in boiler. Ideaal, want we hebben op deze manier verder geen warm water leidingen nodig beneden. We hebben overigens een ‘clean desk policy’. We willen zo min mogelijk op het aanrecht hebben staan. Alleen de KitchenAid, keukemrol, koffieapparaat en waterkoker. De rest zit lekker in een kastje. Toch handig al die kastruimte ;-).
Zijn er dingen die ik anders zou doen als ik weer een keuken zou uitzoeken? Eigenlijk niet! Ik ben superblij met zowel de opstelling als de andere keuzes die we hebben gemaakt. Het is een hele praktische keuken, maar ook mooi. In een van onze eerste schetsen zaten ook bovenkastjes boven het aanrecht, maar ik ben blij dat we dat niet hebben gedaan uiteindelijk. Afgezien van de extra kosten, zou daar de keuken een stuk minder ruimtelijk en donkerder van ogen. Ook hebben we nu spotjes aan de wand en die zouden dan weinig effect hebben. Enige wat ik graag nog zou willen is een ondiep houten plankje van eikenhout op de muur om wat decoratieve spulletjes op te zetten.
Ik ben benieuwd naar jouw keuzes. Zou jij iets helemaal anders doen en hoe ziet jouw droomkeuken eruit? Mocht je een vraag hebben over mijn keuken of iets willen weten, let me know in de comments!
Ik vind jouw keuken de màx!!!! Ik ben jaloeoeoeoeoeoeoeoers! Nee hoor, grapje, het is je van ganser harte gegund! Veel succes en koken maarrrr….!
Haha, vel dank! Ik breng er graag tijd door :-).