Ondanks dat Nederland een klein land is, zijn er veel verschillende streekgerechten te vinden. Zo vind je sommige etenswaren alleen in Noord-Holland en vind je andere alleen in de Achterhoek. Andere streekgerechten zijn inmiddels wat meer wijd verbreid. Zo vind je hopjes tegenwoordig ook ver buiten Den Haag en heeft iedereen weleens vlaai gegeten.
In deze lijst vind je 14 streekgerechten uit Nederland om eens te proberen. Hoeveel kun jij er al afstrepen? Laat het weten in de comments! Ook als jij nog een lekker gerecht kent wat alleen in een bepaalde regio wordt gegeten!
1. Limburgse vlaai
Wat is vlaai?
Vlaai is een typisch Limburgse taart van een dunne bodem en daarop een vulling. Vaak is de vulling van room, rijst (met room) of een bavarois. Afgetopt met fruit, chocolade of kruimels. Je hebt vast de klassieke Limburgse vlaaien als kersenvlaai, rijstevlaai of appelkruimelvlaai weleens gegeten! Op veel verjaardagen (ook buiten Limburg!) zijn deze lekkere taarten vaste prik. Zo aten wij vroeger op mijn opa’s verjaardag altijd vlaai. Mijn favoriet is lastig kiezen, maar ik denk toch wel een rijstevlaai met slagroom!
Echte Limburgse vlaai maken of bestellen
Je kunt zelf aan de slag gaan om een vlaai te bakken, maar wist je dat je ook bij jou in de buurt een echte Limburgse vlaai kunt bestellen? Ook als je niet in Limburg komt binnenkort, kun je gewoon bij jouw HEMA in de buurt vlaai halen. Elke dag vers gebakken. In traditionele smaken, maar ook bijvoorbeeld een tompoucevlaai of hazelnootkoffievlaai. Welke vlaai is jouw favoriet?
2. Zoervleisj (zuurvlees)
Om nog even in Limburgse sferen te blijven: heerlijk mals gestoofd vlees boordevol smaak! Lekker met bijvoorbeeld frietjes.
3. Brabantse worstenbroodjes
Traditioneel worden ze gegeten met bijvoorbeeld de kerstmis. Tegenwoordig eet je ze het hele jaar door en ook buiten Brabant. Je kunt trouwens ook prima zelf (vegetarische) worstenbroodjes maken.
4. Bossche bollen
Wie kent ze niet? Een soort mega grote soezen gevuld met slagroom en omhuld met chocolade. Ongeveer net zo moeilijk om charmant te eten als een tompouce ;-). Maar wel heel lekker!
5. Zuidlaarderbol
Als je houdt van brood met vruchtjes, dan word je vast blij van de Zuidlaarderbol, een feestelijk brood met krenten, rozijnen en sukadestukjes.
6. Zeeuwse bolussen
Praktisch overal kun je tegenwoordig deze zoet-plakkerige broodjes eten. Maar, zoals de naam al aangeeft, oorspronkelijk komen bolussen uit Zeeland. Lekker met een kop thee of koffie erbij!
7. Fries suikerbrood
Ook zo’n lekkernij die je nu landelijk aantreft. Suikerbrood is een brood gevuld met stukjes suiker(klontjes). Wist je dat Friezen dit brood ‘Sûkerbôle‘ noemen?
8. Oranjekoek
Als je deze koek voor het eerst ziet, denk je: ‘he, hij is helemaal niet oranje?!’. Dat klopt, oranjekoek hoort roze te zijn en dankt zijn naam aan de stukjes sinaasappel- of oranjesnippers in de koek. In Friesland zul je deze koek dikwijls bij de bakkers zien liggen.
9. Groningerkoek
Je kunt denk ik wel raden waar deze koek vandaan komt ;-)? Een soort ontbijtkoek met vaak stukjes sukade erin.
10. Weespermoppen
Deze amandelkoekjes zijn supermakkelijk om thuis te maken. Het enige wat je nodig hebt: amandelen, eidooier en suiker.
11. Duivekater
Een van de streekgerechten van Noord-Holland is het heerlijke brioche-achtige brood met anijssmaak: duivekater. Vroeger werd dit met name gegeten rondom Kerst en Pasen. Tegenwoordig zie je het brood rond Pasen weleens in de winkel liggen. Je herkent dit brood aan haar sierlijke vorm met krullen aan beide kanten.
12. Nieuwjaarsrolletjes (‘kniepertjes’)
Misschien ken je ze wel: flinterdunne opgerolde wafeltjes. Rond de feestdagen zie je ze ook weleens landelijk in de supermarkten liggen. Oorspronkelijk komen ze echter uit Drenthe. Dat ze opgerold zijn heeft trouwens een mooie betekenis: dit staat voor het nieuwe jaar dat zich nog moet ontvouwen.
13. Balkenbrij
Balkenbrij is met name in Gelderland en Overijssel bekend en is een soort gehaktbrood gemaakt van restjes van gekookt vlees. Het wordt op smaak gebracht met kruiden en soms worden er rozijnen aan toegevoegd.
14. Haagse bluf
Een dessert met slechts 3 ingrediënten. De opgeklopte eiwitten maken het heerlijk luchtig! Zelf Haagse bluf maken is dan ook heel makkelijk!
In samenwerking met HEMA