Zelf vegetarische worstenbroodjes maken

  • voor 8 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Back to category

Vegetarische worstenbroodjes. Ja echt! Ik heb een variant gemaakt op de klassieke Brabanste worstenbroodjes en heb daarmee een perfecte vulling gevonde. Vaak ben je als vegetariër (of flexitariër) aangewezen op vegetarisch 'gehakt'. Echter wilde ik eigenlijk een vulling die wat meer smaak heeft en niet perse soja bevat. En dus kwam ik op het idee om linzen oesterzwammen, oregano, gerookt paprikapoeder en worcestersaus te gebruiken. Let trouwens goed op: niet alle worcestersaus is vegetarisch. Soms wordt het gemaakt met ansjovis. Lees dus goed het etiket alvorens je de saus gaat gebruiken.

Worstenbroodjes met vulling van paddenstoelen en linzen

De oesterzwammen, samen met de worcestersaus, zorgen voor een lekker volle en vlezige 'umami' smaak (lekker hartig). De vulling is een klein beetje dunner dan bij een traditioneel worstenbroodje, maar minstens net zo lekker. Natuurlijk kon ik niet van de warme broodjes afblijven en probeerden we ze meteen. Ik kan je verzekeren dat ze de volgende dag eigenlijk nog lekkerder zijn. De smaken zijn dan beter ingetrokken en de vulling nog wat opgesteven.  Bak ze nog even kort in de oven om ze weer lekker warm te maken. Met een beetje grove mosterd erbij zijn ze nog lekkerder.

Worstenbroodjes na de kerstmis

Worstenbroodjes kunnen het hele jaar door worden gegeten, maar traditioneel worden ze in Brabant na de nachtmis tijdens kerstavond gegeten. Je zou het dus wellicht niet zo snel zeggen, maar ook deze worstenbroodjes zijn een kerstrecept. Maar je mag ze ook best eten zonder naar de nachtmis te gaan hoor ;-). Met dit recept maak je 8 broodjes. Mocht je broodjes overhebben, dan kun je ze prima invriezen. Maar ik betwijfel of het zo ver komt! Het recept voor het deeg komt uit Het Nederlands Bakboek. In dit boek vind je ook een recept om traditionele worstenbroodjes, mét vlees te maken. Tip: wil je de worstenbroodjes veganistisch maken? Gebruik dan een ei-vervanger zoals 1 el lijnzaad met 3 el water of een kant-en-klare eivervanger uit de supermarkt.

Ingrediënten

  • deeg:
  • 350 gram
  • witte tarwebloem
  • 1 zakje
  • gedroogde gist
  • 2 tl
  • kristalsuiker
  • 1/2 tl
  • keukenzout
  • 150 ml
  • havermelk
  • (lauwwarm)
  • 2 el
  • olijfolie
  • 1
  • ei
  • (losgeklopt)
  • vulling:
  • 1 blik
  • linzen
  • (140 gram)
  • 250 gram
  • oesterzwammen
  • 1 tl
  • gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl
  • oregano
  • 1/2 tl
  • worcestersaus
  • 1 teentje
  • knoflook
  • 5 el
  • panko of paneermeel

Benodigdheden

  • staafmixer
  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • koekenpan
  • standmixer (optioneel)

Instructies

  1. Meng de bloem, zout, suiker en gist in de grote kom van de mixer.
  2. Kluts het ei los en giet hier de olie bij.
  3. Giet de melk bij de droge ingrediënten, gevolgd door het ei-olie mengsel.
  4. Kneed tot een mooi glad deeg. (Is het nog kruimelig? Voeg dan beetje bij beetje wat water toe). Vorm een bal van het deeg.
  5. Leg de deegbal in de kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg rusten op een warme, tochtvrije plek. Heb je die niet? Zet de kom dan in de oven op 40 C. Laat het deeg een uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.
  6. Maak intussen de vulling.
  7. Snijd de oesterzwammen in kleine stukjes. Snijd de knoflook in plakjes.
  8. Zet de koekenpan op middelhoog vuur en bak de oesterzwam en knoflook enkele minuten. Voeg de paprikapoeder, oregano en linzen toe en bak nog eens enkele minuten. Draai het vuur uit en laat de vulling 10 minuten afkoelen.
  9. Pureer de vulling met een stafmixer en roer de panko of het paneermeel er doorheen zodat het iets steviger wordt. Zet apart.
  10. Verdeel het deeg in 8 stukken en maak er ballen van. Rol een stuk (met je handen of deegroller) uit tot een rechthoek van circa 0,5 centimeter dik.
  11. Leg met behulp van een lepel een 'worst' van de vulling in het midden (het is wat zachter dan een echte worst). Maak je vingers vochtig. Rol het broodjes dicht en knijp de zijkanten naar binnen. Seal goed dicht door het aan te drukken.
  12. Leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat en herhaal totdat je 8 broodjes hebt. Dek losjes af met een vochtige theedoek of plasticfolie en laat nog eens 20 minuten op een tochtvrije plaats rijzen.
  13. Verwarm de oven voor op 200 C.
  14. Bak de broodjes in circa 20 minuten goudbruin en gaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *