Vegetarische zuurkool stamppot met vega stoofvlees

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Zuurkool stamppot is voor mij puur comfort food. Zo'n heerlijk dampend warm bord met stamppot. Vaak gaan er in een zuurkool stamppot spekjes. Wij gaan voor een vegetarisch (en wanneer je kiest voor bijvoorbeeld margarine vegan) alternatief. Om in de winterse, kerstsfeer te blijven, heb ik gekozen voor gedroogde cranberry's door de stamppot. Dit geeft een heerlijk zoete smaak. Vooral samen met de rozijnen.

Vegetarische zuurkoolstamppot met witte stoofperen

Naast de vegetarische zuurkool stamppot, serveerde ik witte stoofpeertjes. Dit zijn stoofpeertjes die ik in witte wijn maakte. Want daar had ik toevallig een fles van open staan ;-). De peertjes zorgen voor een lekker zoete tegenhanger voor de frisse zuurkool. Wat hier ook mooi bij combineert is stoofvlees. Aangezien dat niet vegetarisch is, experimenteerde ik met een vega variant op stoofvlees. Die lukte verrassend goed! Je zou bijna denken dat je écht stoofvlees aan het eten bent.

Koud

Is het een koude, winterse dag en heb je zin in een dampend bord met eten? Maak dan eens deze vegetarische zuurkool stamppot!

Vegetarische zuurkool stamppot met vega stoofvlees

Vegetarische zuurkool stamppot met vega stoofvlees

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 800 gram kruimige aardappels
  • 1 pakje zuurkool
  • 2 el cranberry's
  • 1 el rozijnen
  • 1 el roomboter (kies voor vegan een plantaardig alternatief voor boter)
  • 3 el melk (naar keuze plantaardig of koemelk)
  • 1/8 tl nootmuskaat
  • zwarte peper
  • 1 pak pulled oats
  • 3 el appelstroop
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 el grove mosterd
  • 1 el balsamicoazijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 100 ml water
  • scheutje olijfolie
  • snuf zout
  • stoofpeertjes voor erbij

Benodigdheden

  • koekenpan
  • kookpan
  • pureestamper

Instructies

  1. Schil de aardappels. Snijd ze in kwarten en kook gedurende circa 15 minuten.
  2. Maak intussen het vegetarische stoofvlees. Zet de koekenpn op middelhoog vuur, giet olie in de pan en bak de pulled oats circa 1 minuut.
  3. Voeg nu de appelstroop, mosterd, speculaaskruiden en laurierblad toe en bak nog eens 1 minuut.
  4. Giet de balsamicoazijn en water erbij. Draai het vuur laag en laat het geheel doorsudderen.
  5. Giet de aardappels af. Voeg boter en melk toe en stamp tot een puree.
  6. Roer nu de rozijnen, cranberry's en zuurkool (zonder vocht) er doorheen. Verwarm het geheel in de pan op lage temperatuur gedurende enkele minuten zodat de stamppot warm is.
  7. Haal de laurierbladeren uit het 'stoofvlees' en serveer de stamppot samen met het stoofvlees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *