Door Bredemeijer was ik uitgenodigd om een ‘food & tea paring’ workshop te komen volgen. Mariëlle Erkens is theesommelier en vertelde ons alles over thee en het combineren van thee. Vandaag dan ook 12 feitjes over thee, geleerd van Mariëlle. Wist jij dit al over thee? En wat is jouw favoriete thee?
- Wist je dat Chinezen ‘onze’ zwarte thee rode thee noemen? Dit doen ze omdat de thee in het kopje rood is.
- Groene thee zet je nooit met kokend water. Laat het water afkoelen tot een graad of 75 (of 85, afhankelijk van de thee), dan word de groene thee ook niet bitter.
- Thee kun je beter zetten met gefilterd water. Hierdoor wordt de thee lekkerder en krijg je geen aanslag. Niet in je kopje én niet op je tanden.
- Thee kan, net zoals een wijn dat kan, de smaak van het eten versterken, in balans brengen of veranderen.
- Wil je wat van de cafeïne (of ‘theïne’) uit de thee halen? Schenk dan wat kokend water over de thee, gooi dit water weg en schenk opnieuw thee op de blaadjes. Door het hete water van de eerste zetting wordt al 40% van de cafeïne uit de blaadjes onttrokken.
- Witte thee is perfect om je mond mee ‘schoon te maken’. Nothing beats a toothbrush, maar heb je nou echt geen tandenborstel bij de hand, dan zorgt witte thee voor een fris gevoel.
- Pak altijd ‘vers’ water als je thee zet. Dus niet het water wat al een dag in de waterkoker zit. Anders zit er weinig zuurstof in en wordt je thee minder lekker.
- Gebruik bij voorkeur losse thee en een theefilter, in een thee-ei heeft de thee te weinig ruimte om te bewegen.
- Laat de filter of het theezakje gewoon in het water zitten totdat het tijd is om deze eruit te halen. Ga niet tussentijds zitten ‘hengelen’. De bittere smaken komen namelijk dan juist vrij.
- Een theelichtje onder je theepot ziet er misschien gezellig uit, maar komt de smaak niet ten goede. De thee gaat namelijk oxideren.
- Rooibos is geen thee, maar een infusie. De theeplant is er namelijk niet in verwerkt.
- Je mag thee gewoon meetellen bij je vochtinname!
Kijk voor meer informatie op www.mariellaerkens.nl
Klopt niet helemaal, groene thee zet je best op 85 graden Celsius, minder zorgt er ook voor dat de stoffen niet goed genoeg vrijkomen. Is wel vrij lastig om juist die temperatuur te bereiken tenzij je met een thermometer werkt. Voor de rest zeker een prima artikel ^^!
Dankjewel voor je aanvulling Glen. Wat ik van Mariëlle heb begrepen is de precieze temperatuur afhankelijk van of het een Japanse, Chinese (of Koreaanse) thee is. De één zet je op 75 C, de andere op 85 C. Maar inderdaad vrij lastig te bepalen zonder thermometer, dus meestal laat ik hete eerst koken en wacht ik dan een aantal minuten en gok ik dan op de juiste temperatuur.
[…] begon met een leuke workshop over thee georganiseerd door Bredemeijer. Thee sommelière Mariëlla Erkens vertelde ons alles over […]
Wat leuk! Ik heb eens een soortgelijk artikel geschreven.