Welk eten serveer je tijdens een bruiloft? (en wat kozen wij?)

My Food Blog
Welk eten serveer je tijdens een bruiloft? (en wat kozen wij?)

Gesponsord – Vandaag precies 3 maanden geleden stapten we in het huwelijksbootje en hoe cliché, maar het was echt een van de mooiste dagen van ons leven. Natuurlijk gaan er altijd kleine dingetjes niet helemaal volgens plan, maar voor ons was het echt de perfecte dag.

Uiteindelijk zagen we een aantal dagen van tevoren dat het op de dag zelf toch wel erg lekker weer zou worden. Zonde om dan binnen te trouwen, zo vonden wij! We hebben daarom last-minute nog een hoop wijzigingen gedaan en ook op de dag zelf. Het was zulk mooi weer dat we buiten konden eten. En dat betekende dat de droom echt werkelijkheid werd. Italiaans stijl aan een hele lange tafel buiten eten met onze beste vrienden en familie.

gedekte tafel bruiloft
Kijk eens hoe prachtig die lange tafel eruit zag mede dankzij onze bloemiste Esther Hakkert uit Geldermalsen!

Natuurlijk hebben we flink wat effort gestopt in het diner, hapjes gedurende de dag en avond en dranken. Van tevoren hadden we gelukkig een proefdiner waarbij we alles nog eens konden afstemmen en natuurlijk proeven. Omdat het voorjaar was, hebben we gekozen voor een aantal voorjaarsklassiekers. Zo stonden lam en asperges op het menu. We gingen voor 3 gangen. Daarbij vonden we het belangrijk dat het menu ons zou reflecteren en dat het bijzonder zou zijn. Het werd het volgende:

Voorgerecht

  • Kreeft | Green Egg | Little gem | kerrie | ansjovis | groene asperge | kabeljauw | zilte groentjes

Hoofdgerecht

  • Hollands Lam (bout en filet) | “pulled lam” ravioli | raapsteel | amandel | aardappel | aubergine | jus naturel

Dessert

  • Chocolade moeulleux

Ik vroeg het proefpanel hoe je nou de wijnen goed combineert bij het diner en de hapjes op je bruiloft. Zij hadden een aantal gouden tips! De Wijnbeurs: “Het zoete, wat rokerige Chardonnay-fruit met vanille van het eiken past bij het zoete van de kreeft. Klassieke combi! Moelleux doen het altijd goed met PX Sherry.”

De wijnen kregen we van De Wijnbeurs en dat was heel erg fijn. Het waren allemaal wijnen van topkwaliteit waar we ook van de gasten veel complimenten over kregen. We vonden het leuk, omdat het bijzondere wijnen zijn, om de gasten daar ook wat meer over te vertellen. Daarom had Jerôme een drank menukaart gemaakt waarop ook te lezen was wat voor wijnen het precies waren en welke eigenschappen deze wijnen bezitten. Handig, want zo wisten mensen gedurende de avond welke wijn ze bij welk hapje konden combineren. De prosecco en de Marlborough Sauvignon Blanc bleken de topfavorieten die avond. Niet gek, als je je bedenkt dat het nogal warm was. De prosecco werd voor het eerst ontpopt tijdens het taart moment, met deze goddelijk lekkere taart van It’s Your Cake (chocolade met champagnevulling en verse bosbessen en frambozen).

wedding cake

Tijdens de avond hadden we onder meer de volgende hapjes: vanille cupcakes met bosbessen, teriyaki kipspiesjes, gamba’s, bruschetta met zalm, bruschetta met tomaat, bruschetta met beef en tja, wat is een bruiloft zonder bitterballen ;-)?

vanille cupcakes

De Wijnbeurs: “Voor bij de tomaat bruschetta’s raden we een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc aan. Tomaat is zuur, je hebt een wijn nodig met hoog zuur. De rijke volle smaak van gamba is het lekkerst met fris zuur en iets exotisch fruit of een strakke, krachtige, mineralige viswijn. Zo kun je bij de gamba spies kiezen voor een Godello.”

Tips bij het samenstellen van je menu

  • Het diner is vaak de grootste kostenpost van je bruiloft, zeker de moeite waard dus om daar wat tijd in te stoppen :-).
  • Wil je besparen? Een gang minder scheelt al snel 10 euro per persoon. Op 40 gasten is dat dus € 400,-. Andere manieren om te besparen zijn bijvoorbeeld een buffet of barbecue in plaats van een ‘sit down dinner’.
  • Kies iets wat jullie lekker vinden. Deze dag draait om jullie.
  • Heb je een speciaal gerecht wat symbool staat voor jullie tweeën? Kijk wat de mogelijkheden zijn dat dit tijdens jullie dag wordt geserveerd.
  • Inventariseer van tevoren wel goed allergieën en dieetwensen.
  • Kijk wat er in het seizoen in. Dat is vaak het lekkerste en meest vers.
  • Vraag of je van tevoren een keer kunt komen proeven.
  • Als je zelf je wijnen regelt, bedenk dan wat je gaat serveren die dag en kijk of dat een beetje past. Weet je dat niet? Bij De Wijnbeurs kun je terecht voor advies.
  • Zorg voor wat extra brood of aardappels op tafel voor de grote eters.
  • Wij sneden de taart al na de ceremonie aan, maar vonden het wel leuk als de avondgasten ook taart hadden. We hebben daarom ‘s avonds nog mini cupcakes geserveerd.

Gesponsord – i.s.m. De Wijnbeurs

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *