Gesponsord – Kroatië is een land dat steeds populairder wordt. Onder de vakantiegangers, maar ook wat betreft drankjes. Zo benoemden de lezers van USA Today Kroatië tot 5e beste wijnregio in de wereld om te bezoeken, waarmee het onder meer Californië achter zich liet. Niet gek, want wist je dat Kroatië 64 inheemse druivenrassen heeft waar wijn van wordt gemaakt? Naast wijn is er meer van Kroatische bodem, likeuren en likorettes als Kruško bijvoorbeeld.
Kruško zegt je misschien niet direct iets, maar het is een drankje dat je steeds vaker zal gaan zien. In Kroatië drinkt men al eeuwenlang Kruškovac, een likeur gemaakt van Dalmatische peren. Kruško is zijn kleine broertje. Waar Kruškovac een alcoholpercentage van 24 tot wel 40% heeft, is Kruško de wat lichtere variant met een percentage van 14,5% alcohol. Dat betekent dat je de smaak van de peren beter proeft. Bovendien maakt het lagere alcoholpercentage het nog iets frisser. Voor de Kruško wordt volgens een oud geheim recept het extract van Dalmatische peren of de fruitschil gebruikt en een vleugje vanille toegevoegd. Wat overblijft is een zoete en tegelijkertijd frisse drank. Te drinken ‘on the rocks’, maar ook als mixdrankje. Met het oog op de zomer zou je bijvoorbeeld de Kruska Split kunnen maken: je mixt de Kruško dan met vanille-ijs en verse jus. Zo krijg je de smaak van een split ijsje. Ijskoud serveren!
Wij sloegen ook aan het mixen en ontdekten wat fijne mixjes! Voor de liefhebbers van de Aperol Spritz of Jillz is Kruško met een mousserende wijn bijvoorbeeld lekker. Zoet met de smaak van peren en tegelijkertijd verfrissend. Wil je het iets bitterder en minder zoet hebben? Dan is Kruško-tonic een aanrader. Houd je het liever neutraal? Dan mix je Kruško met Spa Rood. Hier thuis verschilden de meningen. Ik zelf vond de Roemeense mousserende wijn (Romantine) met Kruško het lekkerste waarbij de ideale verhouding wat mij betreft 1 op 1 is. Dus 50% van de likorette en 50% mousserende wijn. Jerôme dronk het het liefste puur, ‘on the rocks’.
Het perfecte moment om Kruško te drinken
Ik vind het vooral een zomerdrankje, maar het ligt er ook een beetje aan waar je het mee mengt. In ieder geval roept het in combinatie met tonic of mousserende wijn wel een lekker zomergevoel op. Nu kun je Kruško bijvoorbeeld mixen met wodka of gin, maar wil je echt iets bijzonders, dan zou je Kruško eens kunnen mixen met Romantine, een Roemeense mousserende wijn. Volgens kenners zelfs een van de beste mousserende wijnen van Europa, gemaakt volgens de traditionele technieken. Lekker verfrissend! Het is dus een prima drankje voor op het terras of als aperitiefje. Heb ik je enthousiast gemaakt en wil je deze likorette ook eens proberen? Je kunt via de webshop wijnuitkroatie.nl Kruško bestellen in verschillende formaten. Je koopt deze Kroatische drank vanaf € 9,95. En heb jij zelf een lekker mixje ontdekt? Laat het weten in de comments of op social media met de hashtag #kruskomix.
Živjeli!
Advertorial – i.s.m. wijnuitkroatie.nl
Dank Judith voor je blog over Kruskovac. Regelmatig geven wij dit flesje lekkers weg aan onze fans en klanten. Jouw blog zal ik zeker delen op onze social media pagina’s.
Dankjewel Wendy :)
Wij adviseren ook om kruškovac in de winter warm te drinken. Of ja, eigenlijk heet, een beetje zoals glüwein. Echt heerlijk! Wij vinden het warm veel lekkerder dan koud.
Wat een goede tip, dank Jay! :)
We hebben een fkes kruskovac gekregen. Maar zie nu achterop een datum staan van 19-06-2020.
Is dat uiterste houdbaarheid of productie datu.
Drank heeft 24 % alcohol