Gaitri Pagrach-Chandra vertelt over wraps, zoete lekkernijen en het schrijven van boeken

Gaitri Pagrach-Chandra vertelt over wraps, zoete lekkernijen en het schrijven van boeken
wrapped

Deze zomer kwam het boek ‘Wrapped’ uit van Myfoodblog’s gastblogger Gaitri Pagrach-Chandra (de link had je misschien al gelegd, maar inderdaad, mijn moeder). Tijd voor een interview waarin ze vertelt hoe het schrijven van een boek eigenlijk in zijn werk gaat, haar favorieten en natuurlijk wraps. Ben je benieuwd naar de recepten? Kijk hier voor het recept van de chermoula chicken met mango salsa.

Veel mensen kennen jou misschien als schrijfster van Het Nederlands Bakboek en Zoete Lekkernijen. Brood, gebak en zoetigheden dus. Dan lijkt de stap naar wraps niet zo logisch?

Grappig dat je dat zegt, maar er zit toch een soort logica in. Na het testen van zoveel zoete recepten (voor Zoete Lekkernijen), verlangde ik erg naar een hartige uitdaging. Toen kreeg ik het idee om iets met wraps, pannenkoeken, snacks e.d. te doen. Dus wel nog steeds met een sterke aanwezigheid van een van mijn favoriete ingrediënten: bloem. Ik heb het besproken met mijn Britse uitgever en zij waren meteen enthousiast.

Hoe gaat dat eigenlijk in z’n werk, een boek schrijven? Doe je dit fulltime?

 Ik schrijf niet fulltime, maar het slokt wel aardig wat tijd op, vooral als een boek zijn einde nadert – en daarmee ook de deadline in zicht komt. Hoe dat nou gaat? Ik krijg een idee en praat erover met mijn agent en een potentiële uitgever. Ook moet ik een voorstel of korte samenvatting schrijven, om te worden gepresenteerd aan de ‘mede-beslissers’ bij de uitgeverij. Al lang voordat er een contract is, begin ik met recepten ontwikkelen en testen, en met het research voor eventuele achtergrondverhalen en geschiedenisfragmenten. Ik houd de indeling altijd flexibel tijdens het schrijven. Gaandeweg vallen er recepten af en komen er andere bij. Als alles klaar is, en als ik tevreden ben, gaat de tekst naar de uitgever. Dan volgen de overleg- en correctierondes. Geen grote veranderingen, maar vragen en wederzijdse opmerkingen over inhoudelijke zaken. Ondertussen wordt er door de uitgever een team samengesteld voor de styling en fotografie. Als het zover is, ga ik naar Londen (want daar zit mijn grootste uitgever) om een deel van de foto shoot bij te wonen. Dit is eigenlijk voor de morele ondersteuning en gezelligheid, want ik hoef niet zelf de gerechten te bereiden. Maar ja, het is nogal saai om niets anders te doen dan hangen en kletsen, en ik verricht graag wat hand en spandiensten: afdrogen, iets doorroeren, een deegje maken en dat soort dingen. Als de foto’s, tekst en ontwerp klaar zijn, krijg ik het geheel nog een keer onder ogen, om de laatste check te doen voordat het naar de drukker gaat. En daarna is het wachten totdat het eerste exemplaar wordt opgestuurd: een van de mooiste momenten van het hele proces.

 

Chermoula chicken Wrapped

Voor wie is het boek bedoeld?

Wrapped is bedoeld voor iedereen die van lekker eten houdt; jong, oud, alleenstaand, grote of kleine gezinnen. Je kunt de recepten afzonderlijk gebruiken als snack of kleine maaltijd, maar je kunt ze ook eindeloos combineren totdat je een feestmaal op tafel hebt. De recepten zijn vrij snel te maken, eventuele marineertijden niet meegeteld. Ik heb gemerkt dat mensen bij ‘wraps’ al gauw het beeld krijgen van ‘koop een pak kant-en-klare tortillas, besmeer ze met iets, leg er wat grookte vis of vleeswaren op, oprollen, en klaar’. Ik ga voor een diepere aanpak. Ik geef recepten voor zelfgemaakte tortillas, pitta broodjes, roti en meer, die vervolgens te combineren zijn met vullingen zoals, teriyaki zalm, gekruide Indiase omelet, saté, tandoori kip, kip kerrie, shoarma en meer. Er zijn ook diverse soorten rolletjes, loempia’s, pannenkoeken enz., met sauzen en chutneys en zelfs ook toetjes. Er is een uitgebreide beschrijving van het boek op mijn website, met een paar recepten om uit te proberen.

In het boek worden we meegenomen naar allerlei uithoeken van de wereld. Wat is jouw favoriete snack? Welk land is jouw favoriet qua snacks?

Moeilijk, om één te moeten kiezen. Kan ik ook niet. Mijn smaak is vrij eclectisch – dat zal duidelijk naar voren komen in mijn boeken, trouwens. Ik heb een persoonlijke voorkeur voor specerijen en chilipepers, maar een van mijn vele lijfspreuken is ‘Alles op z’n tijd – mits het goed is klaargemaakt.’ En dat is de kern: als je goede ingrediënten gebruikt en met zorg en liefde te werk gaat, heb je altijd iets heerlijks. In bepaalde gevallen kan de zorg zelfs worden vervangen door enthousiasme ;)

Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten?

Ik heb de afgelopen vijf jaar veel geschreven en ben nu een beetje aan het ‘uitrusten’. Maar ik zit niet helemaal stil. Ik denk na over toekomstige projecten en ik ben, zoals altijd, mijn receptenbestand op peil aan het houden.

 

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

4 reacties op “Gaitri Pagrach-Chandra vertelt over wraps, zoete lekkernijen en het schrijven van boeken

  • corrine

    Verrassend wel dat favoriete ingrediënt van je moeder: bloem. Ik heb eerlijk gezegd nog niet eerder een boek van je moeder gelezen. Maar dit interview maakt me wel heel nieuwsgierig naar haar nieuwe boek!

    Beantwoorden
  • Mientje73

    Ik heb het boek zoete lekkernijen en dat is een aanrader! Alles lukt en iedereen die iets proeft vinden mij een geweldige bakker! Zo’n fijn boek!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *