Hotspots: eten in Singapore (deel 1)

  • Singapore
Hotspots: eten in Singapore (deel 1)
Singapore

Singapore is een walhalla voor foodies! Je ziet mensen 24 uur per dag eten en eten is dan ook de nationale hobby. Singapore is een kleine stadstaat ten zuiden van Maleisië en is sinds 1965 onafhankelijk van de Britten. Ook de Nederlanders zijn van invloed geweest, evenals Sumatranen en Portugezen. Bovendien werd het al snel een strategisch gelegen handelsplaats waar Indiërs, Arabieren, Chinezen en Maleisiërs op afkwamen. Dit merk je in het eten van de Singaporezen. Er zijn veel verschillende invloeden in het eten. Veel van het eten vindt zijn oorsprong in China, bijvoorbeeld de regio Hokkien. Denk maar aan de Hokkien mie. Daarnaast zijn er Maleisische gerechten en Indonesische gerechten. Koloniale invloeden vind je terug in bijvoorbeeld de theedrinkcultuur.

Wij gingen 1 week naar Singapore en hebben van alles geproefd. Hieronder de highlights en must eats in Singapore. Dit is wat je geproefd moet hebben in Singapore! Vandaag deel 1 waarin ik je vertel over het typisch Singaporese ontbijt, de Singaporese drankjes en schaal- en schelpdieren. Morgen lees je in deel 2 alles over ‘street food’, de wijken Chinatown, Little India en Arab Street en de food courts.

Toast with eggs & kaya

Kaya

Dit is het nationale ontbijt voor Singaporezen: geroosterd brood met een zachtgekookt ei ( en met zachtgekookt bedoel ik écht zachtgekookt) en ‘kaya’. Kaya is een jam gemaakt van kokos en pandan en smaakt heerlijk op brood. Mocht je het erg lekker vinden, kun je net als ik, in de Singaporese supermarkten kaya kopen om mee naar huis te nemen. Bij vrijwel elke food court zijn er stands die dit ontbijt verkopen. Lekker is het bij bijvoorbeeld Bugis metrostation. Traditioneel drinkt men hier zoete koffie bij (kopi).

Ya Kun Kaya Toast, 230 Victoria Street Bugis Junction, Singapore

Drankjes

Natuurlijk de meest bekende Singaporese drank: de Singapore Sling. Deze cocktail is uitgevonden in het Raffles hotel, maar wordt inmiddels overal geserveerd.

Raffles Hotel, 1 Beach Road, Singapore

Voor iedereen die weleens in Maleisië is geweest vast bekend: ‘kopi‘, hele zoete koffie gemaakt door gecondenseerde melk door de koffie te roeren.

TWG

Het koloniale verleden van Singapore is goed te zien aan de vele TWG’s die er in Singapore zijn. TWG is een exclusieve Singaporese theewinkel / restaurant. De restaurants zijn helemaal aangekleed in koloniale stijl en je mag wel wat neertikken voor een kopje thee met een gebakje, maar trakteer jezelf eens en waan je in de 19e eeuw. Mocht je er niet genoeg van krijgen, in de winkels kun je het servies en de theepot kopen. Inclusief een vergulde versie van de theepot voor € 450,-. Leuk detail: de theepotten zijn identiek aan die van het Nederlandse Bredemeijer.

TWG tea, kijk op https://www.twgtea.com voor locaties

Vis, schaal en schelpdieren

Van sommige prijzen zul je erg schrikken in Singapore. Zo is alcohol erg duur, evenals bepaalde vleessoorten. Vis daarentegen is erg betaalbaar. Een erg populair Singaporees gerecht is chili crab. In de hippe wijk Tiong bahru bevindt zich een gerenommeerd (Chinees) seafood restaurant. Verwacht niets fancy’s. Wel heel verse producten en plastic stoelen. Wat je ook gegeten moet hebben in Singapore zijn ‘Bamboo clams’. Schelpen in de vorm van bamboo met gehakte knoflook en sojasaus.

Sin Hoi Sai, Tiong Bahru Road #01-59, Singapore

oesterbar

Dit is niet alles als het gaat om vis en schaal- en schelpdieren. In een oesterbar hebben we fenomenaal lekkere oesters gegeten. Je kon zelf kiezen uit Australische, Canadese en Amerikaanse oesters en kreeg deze mooi geserveerd met whiskey (!), citroen, tabasco en truffelolie in het hippe en Australische aandoende Wharf in Robertson Quay (spreek uit als ‘key’). Naast superverse oesters die de koks in de open keuken voor je bereiden is er een zeer uitgebreide en fijne wijnkaart met voor Singaporese begrippen hele betaalbare wijnen. En, voor mojito-lovers: Wharf heeft meer dan 100 soorten mojito!

Oyster Bar & Grill Wharf, 60 Robertson Quay, Singapore

Stay tuned, morgen deel 2 over de must eats in Singapore!

  • Eindoordeel

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *