Karel 5

 • Karel 5 / Karel V
 • Geertebolwerk 1
 • Utrecht
Karel 5

Een prachtig en imposant 17e eeuws gebouw en plaatjes van gerechten zorgen voor een beleving waar je lang van zult nagenieten.

Karel V heeft een restyling gehad en dat betekent dat het restaurant geen Karel V meer heet, maar Karel 5. Een subtiel verschil en dat is nou juist de bedoeling, vertelt de algemeen directeur. Karel doet niet mee aan trends en hypes, maar wil wel laagdrempeliger zijn. En daar past deze nieuwe naam en dito logo bij. Voor het hotel verandert er overigens niets. Het hotel gaat nog steeds door het leven als Karel V.

rode mul

Deze restyling betekende ook dat wij mochten proeven en dat was fijn! Tot een aantal jaren geleden had het restaurant een Michelinster en nog steeds wordt het door velen geroemd. Ik was dan ook erg benieuwd naar het eten en de beleving hier. Van buiten is het groot en imposant, van binnen is het nog steeds imposant en herkenbaar als klooster, maar toch ook toegankelijk en fris. We beginnen na wat amuses in één van de zalen bij de brasserie. Een voorgerecht van biet en burrata is lekker op smaak en ziet er veel mooier uit dan ik eigenlijk van een brasserie zou verwachten. Daarna volgt een ravioli gerechtje wat en papilotte is gestoomd en ook in het zakje aan tafel wordt geserveerd. Dat ziet er natuurlijk leuk uit…. en smaakt met een vleugje truffel helemaal goed.

Hoofdgerecht

Voor het hoofdgerecht nemen we plaats in het restaurant Karel 5, waar voor de meeste gasten een moderne bereiding van de hutspot wacht (denk daarbij aan de losse elementen ui, wortel en aardappel in een geheel nieuw jasje). Voor mij mul met quinoa, citroen. Een lekker gerecht wat goed in balans is qua smaken en texturen, maar stiekem vind ik de hutspot er nog net iets spannender uit zien. Dan komt Ronald Giphart langs en vertelt op zeer komische wijze over zijn relatie met eten en Karel 5. Een mooi bruggetje naar het dessert, want het dessert waar hij nog steeds van droomt, is het dessert wat ook wij geserveerd krijgen: chocolade, karamel en macadamia nootjes op een bijzonder manier in een bonbons doosje gepresenteerd. Hij heeft niets te veel gezegd! Het is alleen misschien een beetje zwaar na zo’n uitgebreide maaltijd, maar de smaken complementeren elkaar (zoet en zout) en de structuren en romigheid zijn alles wat ik wil in een dessert.

Ik hoop dat Karel 5 dit jaar zijn Michelinster terugkrijgt, maar zo niet is het alsnog een heerlijk restaurant in Utrecht waar je als Utrechter zeker eens naartoe moet. Ook de brasserie is een goede optie met gerechten die je misschien helemaal niet in een brasserie verwacht.

Karel 5

Pluspunten

 • Prachtig 17e eeuws pand
 • Mogelijkheden voor kleine en grote gezelschappen
 • Plaatjes van gerechten met oog voor detail
 • Volgens mijn disgenoten zeer goede wine-food pairing (ik hield het bij water)
 • Bijzondere gerechten met smaken die elkaar complementeren
 • Imposant van binnen en van buiten

Minpunten

 • Voor een diner bij Karel 5 inclusief alle dranken ben je € 105 kwijt en daarmee is het niet binnen ieders bereik (daarentegen kun je voor minder wel bij de brasserie terecht!)
 • Eindoordeel

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *