Eten in Singapore (deel 2)

  • Singapore street food
  • Singapore
Eten in Singapore (deel 2)
handmade noodles

Gisteren las je al over eten in Singapore: het ontbijt, de drankjes en vis, schaal- en schelpdieren. Vandaag, in deel 2, meer over street food en food courts.

Hawker food

hawker food

Hawker courts zijn standjes street food, zeer lokaal eten tegen een lage prijs. De meeste zijn overdekt, anderen niet. Voor nog geen € 5,- kun je een complete en prima maaltijd eten. In Singapore is alles goed gereguleerd, dus je hoeft ook niet bang te zijn dat je er ziek van wordt of iets dergelijks. De bekendste en beste hawker food courts zijn Mawell en Newton. De ene is gelegen in Chinatown, de andere in de buurt van Orchard road. Typische gerechten die je bij een hawker food stall moet bestellen zijn

  • Hokkien mie: gebakken mie uit de Chinese regio Hokkien (spreek uit als ‘hokjen’) bevat veel zeevruchten
  • Orh Luak: gebakken ei met oesters, oftewel een oester omelet
  • Carrot Cake: verwacht nu geen cake. De Singaporese carrot cake wordt gemaakt van daikon (een soort witte wortel) en is massiever en hartig.
  • Chicken rice: alle Singaporezen, alle lagen van de bevolking, iedereen is gek op ‘chicken rice’. Meestal wordt met chicken rice Hainanese chicken bedoeld, kip uit de Chinese regio Hainan. De kip is heerlijk mals en subtiel, maar vol van smaak.
  • Char Kway Teow: bekende Singaporese blogger Lady Iron Chef zegt over Char Kway Teow : “I’d risk having a heart attack for Hill Street Char Kway Teow”. Dit zegt eigenlijk alles. Ik heb me zelf niet aan dit gerecht gewaagd mede omdat het ontzettend vet is. Char Kway Teow zijn gebakken noodles met krokant varkensvet.

Food courts

Als je weleens in de VS bent geweest, ken je de food courts wel. Ok, Singaporese food courts zijn echt héél anders. Ook deze food courts bevinden zich in winkelcentra, maar de kwaliteit is over het algemeen erg goed en er is een hele ruime keuze uit allerlei cuisines.

Je hoeft dus echt geen junk food te eten, sterker nog, je zult hier ook veel Singaporezen zien, omdat food courts een goedkope manier zijn van goed eten. Ze zijn slechts een fractie duurder dan de hakwer courts. Met name de food courts van FoodRepublic en RasaPura zijn erg goed.

Wat ik je kan aanraden: handgemaakte noodles. Jerome had voor minder dan € 5,- een bord handgemaakte noodles met kip en zwarte pepersaus die echt heerlijk was. Daarnaast zijn de dimsum in food courts over het algemeen goed en moet je de hotplate eens proberen. Bij de hotplate krijg je een kokend heet (‘sizzling’ bord) en kook je als het ware je eigen eten.

FoodRepublic, kijk op foodrepublic.com.sg/ voor locaties

Chinatown, Arab street & Little India

De verschillende invloeden die gisteren werden genoemd, kun je nog erg goed terugvinden in de stad. Er zijn vier officiële voertalen: Engels, Maleis, Hindi en Chinees. Daarnaast zijn er verschillende wijken waar van oudsher verschillende bevolkingsgroepen samenkwamen. Zo heb je Little India, Chinatown en Arab Street. Little India heeft heel veel schoonheidssalons en winkels waar je 22-karaatsgouden juwelen kunt kopen. Daarnaast kun je er terecht voor typisch Indiaas eten. Een groot deel van Chinatown in erg toeristisch. Je ziet dan ook veel Europeanen die er allerhande prullaria kopen.

Als je iets verder doorloopt kom je echter in het echte Chinatown en kun je erg goed eten. Bijvoorbeeld People’s Park, een soort winkelcentrum waar je de meest exotische ingrediënten kunt krijgen. Wat in Singapore ook erg populair is, is de durian. Je houdt van deze sterk ruikende vrucht of je haat het. Door de sterke geur is het verboden durians met het OV te vervoeren.

In Chinatown kun je zo ongeveer alles gemaakt van durian kopen. Zo aten we durian pannekoeken gevuld met durian ijs. Een leuke ervaring, maar lekker is anders ;-).Er is ook een erg hip gedeelte van Chinatown, de zogenaamde ‘bar street’.

Arab street Singapore

Tot slot Arab Street. Hier eet je heerlijke Midden-Oosterse gerechten, maar je vindt hier ook veel hipster tentjes. Leuke koffiezaakjes met lekkere gebakjes bijvoorbeeld. Deze wijk wordt Arab street genoemd, maar de echte hotspot in deze Arabische wijk is Haji Lane. Mocht je erg handig zijn, in deze wijk kun je de mooiste stoffen kopen om kleding of bijvoorbeeld tafelkleden te maken!

Haji lane

Wil je meer weten over Singaporees eten? Volg dan deze leuke Singaporese bloggers: Lady Iron Chef en I shoot I eat I post. Ga je naar Singapore en wil je meer weten over de geschiedenis van Singapore? Ga dan naar het Singapore National Museum.

Wat is jouw ultieme foodie bestemming? Laat het weten in de comments!

  • Eindoordeel

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *