Vaartsche Rijn

 • Vaartsche Rijn
 • Westerkade 27
 • Utrecht
Vaartsche Rijn

Bekende en minder bekende ingrediënten op verrassende wijze gecombineerd zorgen voor heerlijke gerechten!

Aan de steeds hipper wordende (Wester)kade in Utrecht huist restaurant Vaartsche Rijn. Het zit er inmiddels al 6 jaar, maar kreeg vorig jaar een restyling. Na veel goede verhalen over dit restaurant was het voor ons tijd om eens hier te gaan eten. Het concept: je krijgt een verrassingsmenu. Dat betekent dat iedereen hetzelfde eet en er geen menu is. Je kunt natuurlijk wel aangeven wat je niet eet en dan wordt daar heel goed rekening mee gehouden. Zo werd één van onze charcuterie plakjes vervangen door een vega variant.

bieten gazpacho

Kleuren en structuren

Na de charcuterie volgt een bieten gazpacho. Het had al snel té fris kunnen worden, maar de geiten yoghurt zorgt voor een goede balans. De kleuren zijn natuurlijk schitterend en dat de gazpacho aan tafel op je bord wordt geschonken draagt daar enkel aan bij. Overigens hebben we ook een wijnarrangement dus bij elke gang krijgen we een nieuwe wijn waar ook uitgebreid over wordt verteld. Zo is er de Grüner Veltliner die voor zijn soort wat fruitiger is. Dit gaat perfect samen met ons voorgerecht van witte en groene asperges met lamsoor en Utrechtse Sint-Jansui en cantharellen.

We gaan door met een schelvis met een paling bouillon die ook weer aan tafel wordt geschonken. Als garnering zeewier en bonito tonijn ‘chips’ én geglaceerde aubergine. Wederom een fijne combinatie van smaken, niet voor de hand liggend, maar toch erg goed in balans. De bouillon is ziltig, de aubergine zoet, de bonito chips zorgen voor het knapperige element. Knap gedaan! Wat leuk is aan het restaurant is dat er wordt gewerkt met bestanddelen die bekend zijn, maar juist ook met ingrediënten die minder bekend zijn. Ook wordt er gespeeld met de manier van bereiding. Wat we verder merken is dat de nadruk ligt op ingrediënten die in het seizoen zijn, wat ons betreft een dikke plus!

hoofdgerecht Vaartsche Rijn

In het seizoen

Ook de ingrediënten van het dessert zijn in het seizoen: aardbei en rabarber. De smaak is op zich prima, maar we vonden dit gerecht toch het minste. Helaas niet zo spannend en de structuur (geleiachtig) valt wat tegen. Er wordt namelijk, in tegenstelling tot de rest van de gangen, weinig gespeeld met structuren. Jammer! Hoe dan ook, ik ben goed af, want Jerôme had dit zoete dessert en ik ging voor het kaasplankje wat helemaal prima was! De keuze van de drankjes was wederom interessant: een sherry en een vermout. Een goede combi met onze desserts! En zo sluiten we het diner bij Vaartsche Rijn, ondanks het licht tegenvallende dessert, erg blij af. Het restaurant blinkt uit in zijn lekkere gerechten waar de elementen kloppen. Bekende ingrediënten en wat minder ingrediënten gaan hier hand in hand. Trek je tijd uit voor het diner (letterlijk: wij zaten er 4.5 uur) en geniet!

aperitief

Pluspunten

 • Veel seizoensproducten en lokale ingrediënten
 • Verrassende combinaties
 • Vriendelijk personeel
 • Goede wijn-spijs combi
 • Goede balans tussen groenten, vlees en vis

Minpunten

 • Geen keuze (je kunt uiteraard wel aangeven wat je niet wilt eten)
 • Het interieur had iets spannender gemogen
 • Eindoordeel

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *