Andijvie stamppot met stoofperen, walnoten en vega balletjes

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Gesponsord - Eet jij elke dag een stukje vlees? Ik al heel lang niet meer. Ik noem mezelf, zoals dat tegenwoordig zo hip heet, een flexitariër. Ik geniet van een stukje vlees of vis, maar dan bewust op dagen dat ik ervoor kies. In de praktijk betekent dit dat we minstens 2 à 3 dagen in de week vegetarisch eten.
Goed voor mezelf én voor het milieu om dat gewoon lekker af te wisselen! Toen we net gingen samenwonen vond Jerôme het maar wat eng dat we enkele keren per week vega zouden gaan eten. "Ik ga echt niet vegetarisch eten, hoor." Inmiddels heb ik hem laten zien dat je vlees helemaal niet hoeft te missen. De ene keer eten we een groentesoep, dan weer een ovenschotel, een pastaatje, couscous, frittata en zo kan ik nog wel even verder gaan.
Wat ik ook lekker vind om af en toe te eten is falafel of een andere soortgelijke vleesvervanger. Bij Albert Heijn is inmiddels een nieuwe lijn gelanceerd met in totaal 9 nieuwe producten. Een greep uit het nieuwe assortiment: gestoomde groene bonen burgers, maïsburgers, rode bieten falafeldeeg en vegetarisch 'gehakt'. Ik gebruikte de vegetarische balletjes en maakte er een stamppot met andijvie, stoofperen en walnoten van. Een lekkere combinatie van zachte puree, knapperige noten, zoete peertjes en hartige balletjes. Om het geheel wat extra pit te geven een lepel mosterd door de stamppot. Je kunt de stoofpeertjes zelf maken of kant-en-klaar kopen. Ik kocht ze van het koelschap.

Natuurlijk nam ik de proef op de som, hoe vond mijn voormalig carnivore wederhelft het? Uiteraard ging ik voor het verrassingseffect. Dat ging zo: "wat eten we vandaag?" Ik: "stamppot andijvie met stoofpeertjes en gehaktballetjes". Hij: "wat zijn dit voor balletjes, ze zien er anders uit dan normaal?" Ik: "Proef maar gewoon". Maar meneer is niet voor één gat te vangen en gaat op onderzoek uit om te achterhalen wat het toch was met die balletjes. "Ah, ze zijn vegetarisch." Als we eenmaal aan tafel zitten zijn we beiden blij verrast: de balletjes zijn lekker pittig en hebben een fijne bite. Unaniem missen we het vlees totaal niet in dit gerecht! Een leuke variatie, dus voor herhaling vatbaar. Ik ben ook erg benieuwd naar de andere producten van deze lijn.

Eet jij elke dag vlees? Mis jij het als je een dag geen vlees eet of juist helemaal niet? Laat het weten in de comments!

Andijvie stamppot met stoofperen, walnoten en vega balletjes

Andijvie stamppot met stoofperen, walnoten en vega balletjes

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 750 gram kruimige aardappels
  • 400 gram fijngesneden andijvie
  • 350 gram stoofpeertjes (met circa 100 ml vocht)
  • 1 el grove mosterd
  • 100 ml halfvolle melk
  • 1 el roomboter
  • 14 walnoten
  • 200 gram vegetarische balletjes
  • scheutje olijfolie

Benodigdheden

  • kookpan
  • koekenpan
  • stamper

Instructies

  1. Schil de aardappels en snijd ze in kwarten.
  2. Kook de aardappels 20 minuten in ruim kokend water.
  3. Zet intussen een koekenpan op middelhoog vuur en giet hier een scheutje olie in. Bak de balletjes goudbruin en draai het vuur zacht. Verwarm ze gedurende circa 18 minuten.
  4. Snijd de stoofpeertjes in kleine blokjes.
  5. Giet de aardappels af. Voeg de melk, boter en mosterd toe en stamp met een stamper totdat je een mooie puree hebt. Voeg de andijvie toe, samen met de stoofperen en de 100 ml stoofpeervocht en roer goed door. Verwarm het geheel nog enkele minuten op laag vuur.
  6. Roer de walnoten er doorheen.
  7. Verdeel de stamppot over de borden en garneer met de vegetarische balletjes.
Advertorial - i.s.m. Albert Heijn

Een reactie op “Andijvie stamppot met stoofperen, walnoten en vega balletjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *