Blauwe kaas risotto met walnoten en doperwten
- Door Judith Pagrach
- Italiaans
- voor 4 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd45 minuten
- Totale benodigde tijd55 minuten
Gesponsord - Wist jij dat Nederlanders tot de top 10 kaaseters van de wereld horen? Vooral Goudse kaas is hier populair, maar de 'speciaalkazen' (of buitenlandse kazen) zijn steeds meer in opkomst. Fijn, want persoonlijk ben ik, naast van Hollandse kaas, ook fan van de specialkazen. Met een lekkere blauwe kaas maak je mij dan ook erg blij. Bij de borrel op een toastje, óf door het eten. Ook tijdens de lunch eet ik geregeld een speltboterham met appelstroop en blauwe kaas, yum! Het Deense merk Castello speelt in op de trend dat we steeds meer speciaalkazen ook gebruiken om te koken en komt daarom met 2 nieuwe producten: Castello Crumbled Danish Blue en Castello Burger Blue. De eerste is een verkruimelde blauwe kaas die je bijvoorbeeld gebruikt om je salade af te maken of die je door je gerecht heen roert voor een finishing touch. De Burger Blue is een plak blauwe kaas voor op bijvoorbeeld een hamburger of wrap. Zo heb je nooit meer gedoe met zelf plakken snijden of zelf je kaas verkruimelen. Lekker makkelijk dus! Samen met een aantal collega-bloggers nam ik de proef op de som. Ik ging aan de slag met de crumbled variant, waarbij je heel gemakkelijk de kaas uit het bakje kunt scheppen. Een van mijn favoriete gerechten is de risotto, dus met de kaas maakte ik een risotto met walnoten, doperwten en deze lekker blauwe kaas. Het resultaat is een heerlijke, smeuïge, licht pittige risotto met een knapperige bite!
Blauwe kaas risotto met walnoten en doperwten
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd45 minuten
- Totale benodigde tijd55 minuten
voor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 2 sjalotjes (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (fijngesneden of geperst)
- 350 gram arboriorijst
- 1.25 liter kokend water
- 100 ml droge witte wijn
- 1 bouillonblokje
- 150 gram doperwten (uit de diepvries)
- 75 gram walnoten
- 150 gram Castello Danish Blue kaas
- scheutje olijfolie
- zwarte peper naar smaak
- ter garnering: handje rucola
Benodigdheden
- diepe koekenpan
- kookpan
Instructies
Foto door Melanie Weij- Zet de pan op middelhoog vuur en giet olie in de koekenpan.
- Fruit de knoflook en het sjalotje en voeg de rijst toe. Blus af met de witte wijn.
- Meng het kokende water en het bouillonblokje en giet circa 200 ml bouillon in de pan.
- Blijf het omscheppen zodat het niet aanbrandt. Wacht totdat het vocht helemaal is verdampt en voeg dan opnieuw vocht toe.
- Blijf dit herhalen totdat de rijst gaar is. Bijt een korrel door om te zien of deze gaar is. Het garingsproces duurt normaal circa 20-30 minuten.
- Intussen kook de de doperwten in circa 4 minuten gaar in de kookpan. Giet de erwten af en zet ze apart.
- Zet het vuur van de risotto uit en roer de doperwten, walnoten en de blauwe kaas er doorheen. Breng op smaak met zwarte peper. Serveer direct en garneer eventueel met een handje rucola.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 655 | Calorieën uit vetten 239 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 26g, Waarvan | 40% | |
Verzadigde vetzuren 9g | 43% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 6g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 10g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Hallo Judith,
In je recept staat 1,25 ml water, in de omschrijving moet ik met 200 ml beginnen en later nog meer toevoegen.
Hoeveel bouillon heb ik nodig?
Ah, foutje, dat moet 1.25 liter zijn! Ik pas het meteen aan :)
Hallo Judith,
Wat is Arboriorijst?
Hi Olga, dit is risottorijst. Je kunt dit bij de supermarkt in het rijstschap vinden. Het wordt ook wel aangeduid als ‘risottorijst’. De korrels van deze rijst zuigen veel vocht op, maar blijven een beetje bite houden. Precies wat je nodig hebt voor een goede risotto.