Bloemkoolpizza met boerenkoolpesto
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd8 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten
Een guilty pleasure, maar dan gezond! Bloemkoolpizza met boerenkoolpesto en geroosterde boerenkool. Een heerlijk pizza alternatief wat net even wat gezonder is dan je gemiddelde pizza. Ik gebruikte als basis een kant-en-klaar bodem van Magioni op basis van bloemkool. Zelf de pizzabodem maken kan natuurlijk ook, maar ik vond dit wat makkelijker. Bovendien vind ik de structuur van die Magioni pizza erg fijn (no spon overigens!).
De laatste tijd heb ik deze bodems vaak in huis. Voor als je zin hebt in een guilty pleasure, maar niet daadwerkelijk helemaal overboord wil gaan qua vetten en calorieën.
Bloemkoolpizza beleggen
Voor dit recept hoeft je dus alleen je pizza te beleggen als je ook kiest voor een kant-en-klare bloemkoolbodem. Ik bedekte de pizza met boerenkoolpesto. Dat klinkt misschien heel maf, maar echt, mega lekker! De ietwat pittige smaak van de boerenkool, samen met pecannoten, frisse citroen, knoflook en natuurlijk een beetje kaas. Wat een goede combi! Het grappige is, dat boerenkool en bloemkool typisch Nederlandse groentesoorten zijn waarmee de pizza ineens een heel Nederlands tintje krijgt. Over het algemeen geldt dat gewassen die bij elkaar in de buurt groeien goed samen gaan. Dat blijkt bij deze epische pizza ook!
Boerenkoolpesto
Wanneer je de pizza van een laagje pesto hebt voorzien, maak je het af met wat aangemaakte boerenkool, een klein beetje kaas en chilivlokken. Even in de oven en voilà, klaar is je gezonde(re) pizza met boerenkool! Kijk ook eens bij onze andere vegetarische recepten voor meer inspiratie!
Bloemkoolpizza met boerenkoolpesto
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd8 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten
Aanpassen porties:
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 2 bloemkool pizza bodems
- boerenkoolpesto:
- 200 gram boerenkool (gewassen en gesneden)
- 40 gram cheddarkaas
- 2 teentjes knoflook
- sap van 1/2 citroen
- 1 el extra vergine olijfolie
- 15 pecannoten (ongezouten & ongebrand)
- verder nodig:
- 100 gram boerenkool (gewassen en gesneden)
- 1 el olijfolie
- zwarte peper
- chilivlokken
- cheddarkaas naar smaak
Benodigdheden
- pizzasteen (optioneel)
- staafmixer of blender
Instructies
- Bek de pecannoten kort in een droge koekenpan tot ze licht beginnen te verkleuren (enkele minuten!). Laat de noten afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 220 C. Als je een pizzasteen gebruikt, plaats je deze nu ook in de oven.
- Pureer de boerenkool samen met de knoflook, citroensap, kaas, olie en noten tot een gladde pesto. Als de boerenkool niet ineen keer gepureerd kan worden, doe het dan beetje bij beetje.
- Meng de overgebleven 100 gram boerenkool in een kom met de olie, zwarte peper en chilivlokken.
- Verdeel de pesto over de pizzabodems. Verdeel hierover heen de aangemaakte boerenkool. Maak eventueel af met geraspte kaas.
- Bak in circa 8 minuten gaar.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 862 | Calorieën uit vetten 405 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 46g, Waarvan | 71% | |
Verzadigde vetzuren 10g | 52% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 23g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 9g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen