Volkoren naan broodjes

  • voor 10 personen
  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Naan broodjes maken doe ik al regelmatig, maar op de een of andere manier staat er nog geen echt naan recept op myfoodblog. Deze maand doe ik weer mee met de foodblogswap en dat was een goede reden om eindelijk een recept voor Indiase broodjes online te zetten.

Heerlijke gerechten

Deze maand kook ik namelijk iets van Eef van de blog Eef kookt zo. Ik ken de blog van Eef al een tijdje en er komen telkens weer heerlijke gerechten op met foto's waarvan het water je in de mond loopt. Toevallig had ik al eens naar haar recept naan gemaakt, dus dat was meteen het eerste waar ik aan dacht toen ik gekoppeld werd aan haar blog. Alhoewel, toen ik even rond neusde, werd het nog knap lastig. Want ook Starbuck's citroencake en kaas-uienbroodjes klinken erg goed, toch?

Naan = Indiaas platbrood

Naan is een Indiaas platbrood en feitelijk betekent naan al brood.  Eigenlijk is naan brood dus net zoiets als pannini broodje of chai thee. Een dubbelzegging ;-). Maar goed, iedereen weet wat je bedoelt als je naan of naan brood zegt :-). Het is een Indiaas platbrood en bestaat er in verschillende vormen. Naturel of met toppings als nigella zaad, koriander of knoflook. Bovendien zijn er veel verschillende manieren om naan te maken. Normaliter maak ik naan zonder gist, maar dit recept gebruikt wel gist. Hierdoor worden de broodjes lekker luchtig. Dat is in combinatie met het volkorenmeel wat ik gebruik top. Anders worden ze namelijk heel compact.

Curry & naan

Met dit recept kun je flink wat broodjes maken. Vries ze in als je over hebt, dat gaat prima. Even in de magnetron en klaar. Op die manier kun je altijd verse naans eten bij je curry of kip tandoori. Curry's waar je goed naan bij kunt eten zijn bijvoorbeeld:

Eef maakt nog een knoflook-botersaus die ze over de naans smeert terwijl ze warm zijn. Zelf heb ik dat niet gedaan, maar voel je vrij daarmee te experimenteren. Zo maak je de volkoren naanbroodjes:

Volkoren naan broodjes

Volkoren naan broodjes

  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 30 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 10 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 300 gram volkoren tarwebloem
  • 125 ml warm water
  • 125 ml melk naar keuze
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 1.5 el olijfolie
  • 7 gram gedroogde gist (1 zakje)
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1 tl zout

Benodigdheden

  • keukenmachine met deeghaak (optioneel)
  • koekenpan

Instructies

  1. Men in een kleine kom het water, melk, suiker en gist en laat 10 minuten staan.
  2. Meng ondertussen bloem en zout.
  3. Giet het natte mengsel bij het droge mengsel. Voeg yoghurt en olie toe en kneed (met de hand of deeghaak) tot een soepel deeg. Als het een beetje plakkerig aanvoelt, is het niet erg.
  4. Vorm een bal van het deeg. Vet de kom lichtjes in met olie en leg de deegbal in de kom. Dek af met een vochtige theedoek en zet de kom op een tochtvrije plek. Laat 1 uur rijzen.
  5. Vorm 8 a 10 gelijke ballen van het deeg en vorm er met je hand cirkels van van circa 0,5 centimeter dik. Zet de pan op hoog vuur en bak de naans tot ze beginnen te bubbelen. Keer dan om en bak aan beide kanten gaar. Herhaal met alle broodjes.
Tip: gebruik een koekenpan met deksel. Zo garen je broodjes gelijkmatiger. Heb je dit recept gemaakt? Laat het weten via Instagram met de hashtag #myfoodblognl. Dat vind ik heel erg leuk om te zien én ik deel op Instagram wekelijks jullie creaties :-).

5 reacties op “Volkoren naan broodjes

  • Mark

    Net geprobeerd en mij lijkt de verhouding niet te kloppen
    300gr bloem moet mi 500gr zijn? Zou dat kunnen? ;-)

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Oh, wat gek, wij hebben het al een aantel keer gemaakt. Let op dat je het deeg dun genoeg uitrolt en met de deksel op de pan laat garen, anders blijft de binnenkant inderdaad zacht.

      Beantwoorden
      • Liesbeth

        Ik had hetzelfde probleem, het deeg was nog heel erg vloeibaar nadat ik alle ingrediënten toegevoegd had en heb dan ook nog extra bloem toegevoegd. Het was onmogelijk er een bol van te maken.
        In ieder geval, bedankt voor het recept.

        Beantwoorden
    • Anja

      Ik heb helaas ook heel veel meel en bloem toe moeten voegen voordat het een werkbaar deeg werd dus de verhoudingen kloppen volgens mij niet, veel teveel nat erbij. Misschien kun je hem nog eens controleren en aanpassen?

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *