Indiase curry madras

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Back to category

Met mijn Indiase roots ontkom ik er niet aan om een authentieke Curry Madras op myfoodblog te zetten. De Curry Madras dankt zijn naam aan de plaats Madras, waar de Britse handelaren in 1640 aan land kwamen in India. Deze bekende curry is een explosie aan smaken met veel kruiden en specerijen, kokosmelk en meer lekkers. Je kunt ook kant-en-klare madras currypasta kopen, maar veel leuker en lekkerder is het om zelf aan de slag te gaan! En, je zult zien, het is supermakkelijk! Je hebt alleen even wat ingrediënten nodig voor de currypasta, maar je kunt het ook prima invriezen. Bovendien kun je all ingrediënten gewoon bij de supermarkt kopen.

Madras curry

Een Curry Madras kent vele variaties. Niet alleen in India, wat natuurlijk een groot land is. Maar ook zijn er diverse Westerse invloeden. Deze Curry Madras is gebaseerd op hoe ze hem authentiek maken in Madras, in het zuiden van India. Dit is de streek waar deze currysoort oospronkelijk vandaan komt. Door het gebruik van kokosmelk, kurkuma, rode peper en limoen is deze curry, zacht, pittig, zoet en met een klein zuurtje. Kenmerkend is de tomaat, die in combinatie met de overige ingrediënten zorgt voor een oranje-rode kleur.

Voor erbij

Deze variatie is gemaakt met kip, maar kan ook weggelaten worden of vervangen worden door rund- (non-traditioneel) of lamsvlees. Voor een vegetarisch alternatief op de curry Madras, gebruik je tofu, bloemkool, of vegetarische 'kip'. Om het gerecht af te maken, kun je er heerlijke geroosterde bloemkool bij eten met rijst of naan! Extra groenten toevoegen? Ook lekker door de curry zijn paprika's of bloemkool.

Ingrediënten

  • 300 gram
  • kipfilet
  • (in blokjes van circa 5 x 5 cm gesneden)
  • 2 tenen
  • knoflook
  • (fijngesneden)
  • 2 cm verse gember
  • (fijngesneden)
  • 1 rode
  • peper
  • (fijngesneden)
  • 1 witte
  • ui
  • (fijngesneden)
  • 400 gram
  • tomatenblokjes
  • (uit een blik of pak)
  • 1 tl
  • gemalen kurkuma
  • 1/2 tl
  • gemalen komijnzaad
  • 1/4 tl
  • gemalen korianderzaad
  • sap van 1
  • limoen
  • 150 ml
  • kokosmelk
  • scheutje
  • olie (bijvoorbeeld kokosolie of pindaolie)
  • voor erbij: geroosterde bloemkool en naan of rijst

Benodigdheden

  • diepe koekenpan
 

Instructies

  1. Zet de pan op middelhoog vuur.
  2. Pel en snipper de ui. Snijd de knoflook fijn of pers uit met behulp van een knoflookpers. Hak de peper fijn en rasp de gember of snijd fijn.
  3. Doe een scheutje olijfolie in de pan en voeg de knoflook, gember, rode peper, witte ui en droge kruiden toe (kurkuma, komijnzaad, korianderzaad). Laat enkele minuutjes bakken.
  4. Voeg de kipfiletblokjes toe en bak goed door. Roerbak het geheel en schep af en toe om.
  5. Nadat de kip doorbakken is, voeg je de tomatenblokjes,  limoen en kokosmelk toe. Laat enkele minuten op het vuur staan om te verwarmen.
curry madras maken

16 responses to “Indiase curry madras

  • Sandra

    Lijkt me heerlijk om te maken met of zonder bloemkool.Ik ben zelf half aziatisch, maar ik ben dol op zulke makkelijke recepten.Ik zou graag eens naar india willen gaan en zien en eventueel proeven.Groet sandra

    Beantwoorden
  • Bo de vries

    Ik heb het van een paket gemaakt van de jumbo, curry madras met kip, nog wat extra tomaten bijgedaan. Erg lekker hou wel van dit soort gerechten. Heerlijk met al die verschillende kruiden. Had laatst marrokaans ook lekker.

    Beantwoorden
  • Marijke

    Het valt mij op dat er bij sommige recepten een appel in gaat en bij deze bijv niet, is daar een reden voor?

    Beantwoorden
  • Corine

    Lekker, ben gek op curry’s en maak vaak een grote portie zodat ik het een dag later nog een keer kan eten. Laat wel de kip weg; ik hou niet van kip en doe er vaak een extra peper in.

    De appel heb ik ook eens fijngesneden in een curry zien verdwijnen, i.p.v. een beetje suiker :-)
    Wel een zoete appel nemen uiteraard.

    Mijn vraag: kan je deze curry ook invriezen? Ik zou dan als alleenstaande dame liefst voor 4x maken en 3 porties invriezen. Of eigenlijk: kan je alle curry’s invriezen haha, ik heb nl. gemerkt dat sommige kruiden muf gaan smaken na ingevroren te zijn. Oregano bv, die laat ik dan ook weg bij Italiaanse sauzen die ik wel in grote hoeveelheden invries en strooi het pas vlak voor het serveren over de saus. Knoflook en ui, peper e.d. gaan prima maar dit!?!?
    Zou fijn zijn, ben gek op curry’s maar ook op afwisseling..

    Beantwoorden
  • Karen

    Heerlijk! Heb paneer toegevoegd want die had ik over van de Saar Paneer en nog wat tofu van de Tofu Tikka met de Aubergine (ook heerlijk). Klein beetje suiker voeg ik meestal al toe als er limoen of tomatenblokjes worden toevoegd.

    Beantwoorden
  • Suus Bouwmeester

    Hoi, ik ben 13 jaar en ik hou heel erg van koken (vooral Aziatisch) maar alles eigenlijk wel :) maar Het was echt lekker! Wel een beetje zuur nog dus ik had nog wat basterdsuiker toegevoegd.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *