Indiase curry madras
- Door Judith Pagrach
- Indiaas
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
Met mijn Indiase roots ontkom ik er niet aan om een authentieke Curry Madras op myfoodblog te zetten. De Curry Madras dankt zijn naam aan de plaats Madras, waar de Britse handelaren in 1640 aan land kwamen in India. Deze bekende curry is een explosie aan smaken met veel kruiden en specerijen, kokosmelk en meer lekkers.
Je kunt ook kant-en-klare madras currypasta kopen, maar veel leuker en lekkerder is het om zelf aan de slag te gaan! En, je zult zien, het is supermakkelijk! Je hebt alleen even wat ingrediënten nodig voor de currypasta, maar je kunt het ook prima invriezen. Bovendien kun je all ingrediënten gewoon bij de supermarkt kopen.
Madras curry
Een Curry Madras kent vele variaties. Niet alleen in India, wat natuurlijk een groot land is. Maar ook zijn er diverse Westerse invloeden. Deze Curry Madras is gebaseerd op hoe ze hem authentiek maken in Madras, in het zuiden van India. Dit is de streek waar deze currysoort oospronkelijk vandaan komt. Door het gebruik van kokosmelk, kurkuma, rode peper en limoen is deze curry, zacht, pittig, zoet en met een klein zuurtje. Kenmerkend is de tomaat, die in combinatie met de overige ingrediënten zorgt voor een oranje-rode kleur.
Voor erbij
Deze variatie is gemaakt met kip, maar kan ook weggelaten worden of vervangen worden door rund- (non-traditioneel) of lamsvlees. Voor een vegetarisch alternatief op de curry Madras, gebruik je tofu, bloemkool, of vegetarische 'kip'. Om het gerecht af te maken, kun je er heerlijke geroosterde bloemkool bij eten met rijst of naan! Extra groenten toevoegen? Ook lekker door de curry zijn paprika's of bloemkool.
Indiase curry madras
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 300 gram kipfilet (in blokjes van circa 5 x 5 cm gesneden)
- 2 tenen knoflook (fijngesneden)
- 2 cm verse gember (fijngesneden)
- 1 rode peper (fijngesneden)
- 1 witte ui (fijngesneden)
- 400 gram tomatenblokjes (uit een blik of pak)
- 1 tl gemalen kurkuma
- 1/2 tl gemalen komijnzaad
- 1/4 tl gemalen korianderzaad
- sap van 1 limoen
- 150 ml kokosmelk
- scheutje olie (bijvoorbeeld kokosolie of pindaolie)
- voor erbij: geroosterde bloemkool en naan of rijst
Benodigdheden
- diepe koekenpan
Instructies
- Zet de pan op middelhoog vuur.
- Pel en snipper de ui. Snijd de knoflook fijn of pers uit met behulp van een knoflookpers. Hak de peper fijn en rasp de gember of snijd fijn.
- Doe een scheutje olijfolie in de pan en voeg de knoflook, gember, rode peper, witte ui en droge kruiden toe (kurkuma, komijnzaad, korianderzaad). Laat enkele minuutjes bakken.
- Voeg de kipfiletblokjes toe en bak goed door. Roerbak het geheel en schep af en toe om.
- Nadat de kip doorbakken is, voeg je de tomatenblokjes, limoen en kokosmelk toe. Laat enkele minuten op het vuur staan om te verwarmen.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 641 | Calorieën uit vetten 224 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 25g, Waarvan | 39% | |
Verzadigde vetzuren 13g | 65% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 7g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 3g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Heerlijk. Heb het met vega ”kipblokjes” gemaakt.
Leuk om te horen en goede tip!
Lijkt me heerlijk om te maken met of zonder bloemkool.Ik ben zelf half aziatisch, maar ik ben dol op zulke makkelijke recepten.Ik zou graag eens naar india willen gaan en zien en eventueel proeven.Groet sandra
Het smaakt verrukkelijk en snel gemaakt, ook voor onverwachte gasten.
Dat is nog eens leuk om te horen :-)!
Vandaag gemaakt super lekker.. alleen voor mij iets aan de zure kant, hoe krijg ik hem wat zoeter? :)
Hi Lieta, voeg eens een tl bruine suiker toe!
Ik heb het van een paket gemaakt van de jumbo, curry madras met kip, nog wat extra tomaten bijgedaan. Erg lekker hou wel van dit soort gerechten. Heerlijk met al die verschillende kruiden. Had laatst marrokaans ook lekker.
Het valt mij op dat er bij sommige recepten een appel in gaat en bij deze bijv niet, is daar een reden voor?
Hi Marijke, Er zijn verschillende methodes en manieren om de curry madras te maken. Traditioneel zit er bij mijn weten geen appel in curry madras.
Lekker, ben gek op curry’s en maak vaak een grote portie zodat ik het een dag later nog een keer kan eten. Laat wel de kip weg; ik hou niet van kip en doe er vaak een extra peper in.
De appel heb ik ook eens fijngesneden in een curry zien verdwijnen, i.p.v. een beetje suiker :-)
Wel een zoete appel nemen uiteraard.
Mijn vraag: kan je deze curry ook invriezen? Ik zou dan als alleenstaande dame liefst voor 4x maken en 3 porties invriezen. Of eigenlijk: kan je alle curry’s invriezen haha, ik heb nl. gemerkt dat sommige kruiden muf gaan smaken na ingevroren te zijn. Oregano bv, die laat ik dan ook weg bij Italiaanse sauzen die ik wel in grote hoeveelheden invries en strooi het pas vlak voor het serveren over de saus. Knoflook en ui, peper e.d. gaan prima maar dit!?!?
Zou fijn zijn, ben gek op curry’s maar ook op afwisseling..
Sorry voor de late reactie :-). Dat kan zeker!
Heerlijk! Heb paneer toegevoegd want die had ik over van de Saar Paneer en nog wat tofu van de Tofu Tikka met de Aubergine (ook heerlijk). Klein beetje suiker voeg ik meestal al toe als er limoen of tomatenblokjes worden toevoegd.
Super en wat leuk dat je ze beiden hebt gemaakt. Word ik helemaal blij van :-)!
Hoi, ik ben 13 jaar en ik hou heel erg van koken (vooral Aziatisch) maar alles eigenlijk wel :) maar Het was echt lekker! Wel een beetje zuur nog dus ik had nog wat basterdsuiker toegevoegd.
Wat leuk dat je zo jong al lekker aan het koken bent :-)