Chinese balletjes en bimi
- Door Judith Pagrach
- Chinees
- voor 2 personen
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten
Sommige ingrediënten wil je alleen al gebruiken vanwege de naam. Tenminste, ik heb dat. Met bimi bijvoorbeeld. Op de een of andere manier klinkt het al gezellig. In het Engels noemt men het vaak 'broccolini' en dat is niet gek, want het heeft veel weg van broccoli. Het is dan ook goed geschikt voor deze Chinese maaltijd. Ik vind het zelf lekker als het nog wel wat knapperig is, dus ik blancheer de bimi eerst kort en bak hem ook weer kort mee met de rest. Door de groente te blancheren, kook je het vast voor. Wanneer je groente blancheert, spoel je het daarna af met koud water zodat het niet verder door kookt. De noodles die ik gebruikte waren Chinese boekweitnoodles, waarschijnlijk geïnspireerd op de Japanse soba noodles. Het fijne van boekweit noodles is, dat het ook geschikt is voor mensen die geen gluten eten. Daarnaast is het lekker, omdat het net even iets meer 'bite' heeft. Deze noodles kun je kopen bij Aziatische supermarkten en de grotere Nederlandse supermarkten. Uiteraard kun je ook reguliere noodles of bijvoorbeeld rijstnoodles gebruiken.
Chinese balletjes en bimi
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 300 gram gehakt (ik gebruikte kipgehakt maar je kunt ook rundergehakt gebruiken)
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 1 sjalotje (fijn gesnipperd)
- 2 cm gember (fijn gesneden)
- 1 tl sojasaus
- 1/2 tl (Chinese) rijstwijnazijn
- 1/8 tl witte peper
- 3 bosuien (in dunne ringen gesneden)
- 250 gram bimi
- scheutje olie (pinda- of zonnebloemolie bijvoorbeeld)
- 1 tl sesamzaadjes
- om te serveren: noodles
Benodigdheden
- koekenpan
- pan om de bimi in te blancheren
Instructies
- Meng het gehakt, knoflook, sjalotje, gember, sojasaus, rijstwijnazijn en witte peper en vorm 12 balletjes.
- Snijd de onderkant van de bimi af (zo'n 2 cm) en was de bimi goed.
- Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook. Kook hier de bimi 3 minuten in. Spoel af met koud water.
- Zet de koekenpan op het vuur en giet de olie in de pan.
- Bak de balletjes eerst op hoog vuur aan de buitenkant bruin. Draai het vuur zachter en bak de balletjes gaar. Voeg de laatste minuut de bimi toe aan de balletjes en bak deze nog even mee.
- Serveer op (boekweit)noodles. Maak af met sesamzaadjes en bosui.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 635 | Calorieën uit vetten 146 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 17g, Waarvan | 26% | |
Verzadigde vetzuren 4g | 22% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 8g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 3g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen