Feestdagen: Chanoeka latkes (rösti rondjes)

  • voor 8 personen
Terug naar categorie Ga naar recept

Dit jaar viel de eerste dag van Chanoeka op dezelfde dag als Thanksgiving in Amerika. Amerikanen zouden geen Amerikanen zijn, als ze hier niet een hele mooie oplossing op bedachten: de Menurkey, een menora en een kalkoen ineen. Chanoeka is het Joodse lichfeest, waarbij gedurende 8 avonden kaarsen worden aangestoken. Kinderen krijgen op de laatste dag vaak een cadeautje en er zijn verschillende dingen te eten. Een van die typische gerechten zijn latkes: van geraspte aardappel en ui worden pannekoekjes gemaakt en deze worden gebakken of gefrituurd. Eigenlijk een beetje zoals rösti rondjes. Ik heb de originele versie iets aangepast om het net wat meer smaak te geven. In een traditionele latke zit normaal gesproken geen rode peper en geen peterselie. Meestal worden ze gegeten met een appelcompote of iets dergelijks. Ik heb er een frisse dipsaus bij gemaakt. Niet zo traditioneel, wel erg lekker!

Feestdagen: Chanoeka latkes (rösti rondjes)

Keukens
Aanpassen porties:

voor 8 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1/2 ui
  • 2 grote aardappels geschild
  • 3 eieren
  • 1 el peterselie fijngesneden
  • 1/2 rode peper in dunne ringen gesneden
  • 1 tl maïzena
  • mespuntje zout
  • 200 g Griekse yoghurt (voor de dip)
  • 1 el peterselie fijngesneden (voor de dip)

Benodigdheden

Rasp, kom, koekepan

Instructies

  1. Snijd de aardappels en de ui in hele fijne reepjes. Heb je een (grove) rasp? Dan kun je het ook raspen.
  2. Wikkel de aardppelreepjes in een stuk keukenrol en knijp uit om het overtollige vocht te verwijderen.
  3. Meng de ui en aardappel in een mengkom met de eieren, maïzena, zout, peterselie en rode peper. Roer het geheel goed door.
  4. Zet een koekepan op hoog vuur. Als deze heet is schenk je hier een laagje arachideolie in. Schep met een grote lepel een deel van het mengsel in de pan en druk met de achterkant van de lepel plat. Per keer kun je ongeveer 3 pannekoekjes in de pan leggen. Bak ze aan beide kanten bruin.
  5. De dipsaus maak je door de peterselie door de yoghurt te roeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *