Gezonde vegan havermoutkoekjes met walnoten
- Door Judith Pagrach
- Amerikaans
- voor 24 personen
- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
Hoe maak je havermoutkoekjes? Nou, dat is makkelijker dan je denkt! Dit zijn de makkelijkste en lekkerste vegan havermoutkoekjes met walnoot ooit. En nog handiger: je kunt ze invriezen zodat je op elk moment verse koekjes hebt!
Deze gezonde havermoutkoekjes met walnoten zijn heel lekker en bevatten ook nog eens minder suiker.
Gezonde havermoutkoekjes
Ik ben altijd een fan van gezonde snacks, en gezonde koekjes gaan er dan altijd wel in. Ik had nog een pak havermout liggen en besloot daar deze lekkere havermoutkoekjes van te maken.
Havermout is gezond omdat het rijk aan vezels en koolhydraten is. Het bevat meer eiwitten en vet dan andere graansoorten. Daarnaast bevat het ook nog eens belangrijke mineralen en antioxidanten.
Dit zijn stoffen die ons lichaam helpen bij een goede stofwisseling en het beschermen tegen schadelijke stoffen. Daar lees je meer over in mijn blog: is havermout gezond?
Variatie in het recept
En waarom dit mijn favoriete havermoutkoekjes recept is? Omdat het basismengsel heel simpel is om te maken. Je kunt het uiteindelijke koekje veranderen met nieuwe ingrediënten zoals rozijnen, witte chocolade, pure chocolade of frambozen.
Door deze variatie maak je telkens weer een nieuw koekje, maar met dezelfde lekkere basis.
Havermoutkoekjes invriezen
Heb je geen tijd om wekelijks havermoutkoekjes te bakken, dan kan je ze ook invriezen.
- Afmeten en invriezen. Hierbij doe je alsof je ze gaat bakken. Meet de koekjes af en leg ze op een koekjesblad, en zet het koekjesblad dan in de vriezer, samen met de rauwe koekjes. Gebruik een kleine ijsschep zodat ze zo gelijkmatig mogelijk bakken.
- Doe het deeg in een zakje. Zodra het rauwe deeg keihard bevroren is, doe je het in een plastic zakje of bakje. Op die manier blijft de koekjesplaat niet in de vriezer hangen tot je besluit ze te bakken.
Als je verse havermoutkoekjes wilt, neem je het aantal bevroren koekjesbolletjes dat je wilt bakken, leg je ze op een koekjesplaat en bak je ze zoals in het recept hieronder staat. Ze kunnen een minuut of twee extra nodig hebben vanwege de vriestemperatuur.
Gezonde vegan havermoutkoekjes met walnoten
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 24 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 270 gram havermout
- 90 gram kokosmeel
- 90 gram amandelmeel
- 160 gram plantaardige boter
- 100 g kristalsuiker
- 100 g kokosbloesemsuiker
- 1 eivervanger (bijvoorbeeld van Smaakt of Ogran)
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl vanille extract
- 1 mespuntje zout
- 75 g grof gehakte walnoten
Benodigdheden
- handmixer of keukenmachine met platte klopper
- bakplaat bekleed met bakpapier
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Klop de boter met de suiker tot een licht geheel. Voeg het vanille-extract toe.
- Bereid de ei-vervanger volgens de instructies op de verpakking en voeg ook toe.
- Meng in een andere kom de meelsoorten, havermout, zout en bakpoeder. Doe dit nu bij de natte ingrediënten.
- Roer tot slot de noten er doorheen.
- Rol zo'n 24 koekjes van het deeg en leg op de bakplaat. (Bak zonodig in 2 keer).
- Bak de koekjes in 15 tot 20 minuten goudbruin, gaar en lekker knapperig. Laat ze goed afkoelen op een draadrek.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 182 | Calorieën uit vetten 93 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 11g, Waarvan | 16% | |
Verzadigde vetzuren 4g | 22% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 2g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 2g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen