Pappardelle al ragù (Italiaans stoofvlees met pasta)

  • voor 3 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd3 uur
  • Totale benodigde tijd3 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Zijn er nog meer stoofvlees fans? Ik schreef laatst al over mijn liefde voor stoofvlees. Ik kon er gewoon nog geen genoeg van krijgen en maakte daarom 'pappardelle al ragù'. Dikke pastalinten met zachtgestoofd vlees. Een heerlijke combinatie! Een van de bekend pasta al ragu recepten uit Italië is de 'Pappardelle al Ragu di Cinghiale'. Dit is de variant gemaakt van wild zwijn.

Vlees voor de pappardelle al ragù

De reguliere pappardelle al ragù maak je met goed rundvlees met wat vet eraan. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld sukadelappen of runderriblappen. Deze koop je bij de slager of gewoon bij de supermarkt. Idealiter zou ik het vlees bij de slager kopen, maar eerlijk gezegd kom ik daar zelden aan toe. En dan doet het supermarktvlees het prima :-).

Voor elke pastasoort is een perfecte saus

De pappardelle zijn brede pasta linten en persoonlijk een van mijn favorieten. Wat je misschien nog niet wist, is dat het voor Italianen heel nauw luistert welke pastasoort je bij welke saus kiest. Zo gaat de tagliatelle en pappardelle het beste samen met vleessauzen zoals deze, schelpen met romige sauzen en fusili met gladde sauzen zoals pesto.

Pastalovers opgelet!

De pappardelle al ragù is een pastagerecht welke je als pastalover echt eens moet proberen. Laat je niet afschrikken door de tijd die ervoor staat. Zoals meestal met stoofgerechten, heb je een hele korte voorbereidingstijd en staat het vlees gewoon te pruttelen terwijl jij gewoon je eigen gang kunt gaan. Lekker toch? :-)

Pappardelle al ragù (Italiaans stoofvlees met pasta)

Pappardelle al ragù (Italiaans stoofvlees met pasta)

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd3 uur
  • Totale benodigde tijd3 uur
Aanpassen porties:

voor 3 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 200 gram pappardelle
  • 500 gram runderriblappen (of sukadelappen)
  • 150 ml rode wijn
  • 3 laurierbladeren
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 2 teentjes knoflook (uitgeperst)
  • 2 witte uien (fijngesneden)
  • 400 gram tomatenblokjes (uit blik of pak)
  • 2 winterpenen (in plakjes gesneden)
  • 1.25 liter water
  • peper en zout

Benodigdheden

  • gietijzeren pan
  • kookpan voor de pappardelle

Instructies

  1. Giet olie in de pan en voeg het vlees toe. Schroei op hoog vuur het vlees dicht. Giet af met rode wijn en voeg dan de wortel, tomaat, knoflook, ui, tijm en laurierbladeren toe.
  2. Giet het water erbij en breng het geheel aan de kook.
  3. Draai het vuur laag en doe de deksel op de pan.
  4. Laat de ragù 3 uur op laag vuur sudderen. Check regelmatig of er nog voldoende vocht in de pan zit.
  5. Kook de pappardelle volgens de instructies op de verpakking en meng het vlees door de pappardelle.
  6. Lekker met een goed glas Italiaanse rode wijn!
zelf Pappardelle al ragù maken

4 reacties op “Pappardelle al ragù (Italiaans stoofvlees met pasta)

  • marjolijn

    Hoi Judith,

    Kan ik dit twee dagen van te voren maken(op de pasta na) en in de koelkast of vriezer stoppen? Of raad je aan toch het dezelfde dag te eten?

    Groet!

    Beantwoorden
  • Anneke Elferink

    1,25 l water is teveel, dan wordt t net soep 😫. Ik heb 1l water gebruikt op 700 gr vlees, wat ook nog ruim was. Gelukkig heeft t kunnen verdampen, de deksel liet ik eraf. Het was wel errug lekker!

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Anneke, dat kan inderdaad verschillen afhankelijk van je pan en hoe hoog je het vuur hebt. Bij mij was 1.25 l precies goed, maar fijn dat je het tijdig hebt kunnen aanpassen.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *