Pizza calzone
- Door Jerome de Groot
- Italiaans
- voor 2 personen
- Kooktijd10 minuten
- Totale benodigde tijd2 uur
Soms heb je gewoon zin in iets...Italiaans, maar dan net wat anders dan die standaard platte pizza. De pizza calzone is een super lekkere variatie op de 'gewone' pizza. Doordat de vulling beschermd wordt door het deeg, krijg een je een lekker knapperig korstje met een sappige vulling.
Uiteraard kun je voor de calzone kant-en-klaar deeg gebruiken, maar ik kan je ook echt aanraden om eens zelf het deeg te maken! Het is helemaal niet moeilijk, maar heeft wel even de tijd nodig om te rijzen. Ik beloof je in ieder geval dat het 't wachten waard is. Enjoy!
Pizza calzone
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Kooktijd10 minuten
- Totale benodigde tijd2 uur
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- Deeg:
- 225 gram witte tarwebloem
- 90 ml lauwwarme melk
- 50 ml lauwwarm water
- 25 ml olijfolie
- 1 zakje gedroogde gist (a 7 gram)
- snufje zout
- Vulling:
- 125 gram (runder)salami
- 1 bol buffelmozzarella
- 275 gram cherrytomaatjes (gehalveerd)
- 2 tl kappertjes
- 25 gram Parmezaanse kaas
- 1 tl gedroogde oregano
- zwarte peper naar smaak
Benodigdheden
- keukenmachine (optioneel)
- deegroller
- bakplaat bekleed met bakpapier
- Ovenvaste mengkom
Instructies
- Verwarm de oven voor op 40 graden.
- Meng melk, water en gist in een kleine kom.
- In een grote kom (bijvoorbeeld die van de keukenmachine) doe je de bloem. Meng het gistmengsel er doorheen.
- Giet de olijfolie erbij en kneed nogmaals door. Het deeg blijft een beetje plakkerig, dat is niet erg.
- Laat het deeg een uur rijzen in de voorverwarmde oven (op een lage temperatuur; 40 graden).
- Snijd de salami in plakjes en scheur de mozzarella in stukjes. Meng met de overige ingrediënten voor de vulling en zet dit apart.
- Verdeel het deeg in 4 bollen en rol ze uit met een deegroller tot een rondje. Zorg er daarbij voor dat je het deeg niet te dun uitrolt, anders scheurt de pizza calzone open en valt de vulling eruit.
- Verwarm de oven voor op 220 C.
- Verdeel de vulling ook in 4 porties. Leg op één helft elke keer de vulling en laat daarbij 1 cm vrij vanaf de randen. Smeer de randen in met water.
- Vouw de calzone dubbel en rol dan de randen op zodat de calzone goed dicht zit.
- Leg de calzones op het bakpapier, op het bakblik.
- Bak gedurende 10 minuten.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 1053 | Calorieën uit vetten 467 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 52g, Waarvan | 79% | |
Verzadigde vetzuren 20g | 101% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 23g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 6g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Hallo Jerome
Waarom het deeg verdelen in 4 bollen?
2 zou ik logisch vinden, 2 helften.
Of rolt het dan beter uit.
Leg je ze dan toch 2 bij 2 op elkaar ? Dat vind ik nergens terug.
Mvg. Betsy
Hi Betsy, dankjewel voor je reactie. Je maakt hiermee 4 calzones (genoeg voor ca. 2 personen). Je vouwt de calzones dubbel en doordat je er 4 maakt, is het deeg dunner en daardoor lekkerder. Uiteraard kun je er ook 2 grotere maken als je dat lekker vindt!
Groetjes, ook namens Jerome, Judith
Hallo Jerome,
De eerste keer laat je voorverwarmen op 180 C. Maar je laat het deeg rijzen in de oven bij de 40 C. Typo bij de opgave van de temperaturen?
Groeten, Ton
Dat was inderdaad een typo, ik heb het aangepast :-).