Pizza margherita
- Door Jerome de Groot
- Italiaans
- voor 4 personen
- Voorbereidingstijd20 minuten
- Kooktijd2 uur en 15 minuten
- Totale benodigde tijd2 uur en 35 minuten
Misschien wel de bekendste pizza: de pizza Margherita is een klassieke pizza met tomatensaus, kruiden en kaas. Het mooie van deze pizza is dat je hem heel eenvoudig zelf maakt. Je hebt niet eens een keukenmachine nodig. Vanzelfsprekend is de pizza om van te smullen omdat deze écht homemade is en je met dit recept de pizzabodem zelf maakt! Dit recept is naar die van de bekende Italiaanse kok Gennarro Contaldo, een van de inspiratiebronnen van Jamie Oliver!
Pizza margherita
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd20 minuten
- Kooktijd2 uur en 15 minuten
- Totale benodigde tijd2 uur en 35 minuten
voor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 500 gram witte tarwebloem plus een beetje voor op het aanrecht
- 1 tl zeezout
- 7 gram gedroogde gist (1 zakje)
- 325 ml lauwwarm water
- 200 gram passata di pomodoro
- 1 el gedroogde oregano
- 100 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
- 200 gram (buffel)mozzarella
- verse basilicum naar smaak
Benodigdheden
- pizzasteen of bakplaat
- groot bakblik
- grote kom
- lepel
- mes
Instructies
- Maak het aanrecht schoon.
- Doe de bloem, zout, gedroogde gist en water in de kom. Meng met je handen tot de ingrediënten aan elkaar binden.
- Haal het deeg uit de kom en leg op het aanrecht. Je vingers zijn nu lekker vies :)! Strooi wat bloem op het deeg en je handen. Met de bloem op je handen maak je ze schoon.
- Vervolgens kneed je het deeg; Houd met een hand het deeg vast, met de andere trek je het deeg van je af en vouw je het terug. Herhaal een paar keer. Draai het deeg een kwart slag. Herhaal een paar keer tot het deeg goed gekneed is.
- Strooi wat bloem op het aanrecht en rol de deegbal erin rond zodat deze bedekt is met de bloem. Verdeel het deeg in 4 stukken. Dit werkt het handigste door het deeg in een soort van rol te maken en dan in vier gelijke te snijden. Rol daarna op het aanrecht tot 4 bolletjes van 150 gram.
- Strooi bloem in het bakblik en leg de vier bollen zo verspreid mogelijk neer. Leg een vochtige doek over het bakblik en laat nu voor 2 uur rusten op een warme plek.
- Na 2 uur; zorg dat er wat bloem op het aanrecht ligt. Leg een gerezen bol deeg op het aanrecht en druk er met je vuist in. Draai om en druk wederom met je vuist erin. Til het deeg op en draai tussen je duim en je andere vingers rond. Het begint zich nu te vormen. Mocht er een gaatje ontstaan, dit is niet erg. Pak in dat geval een stukje van de zijkant en plak het als een pleister op het gat. Leg het deeg alvast op de pizzasteen of de bakplaat. Het is zonder pizzaschep namelijk lastig om de pizza te verplaatsen zonder dat deze uit elkaar valt ;)
- Druk 1 cm van de rand met je vingers zodat er een rand ontstaat.
- Leg nu een goede eetlepel passata op de pizza. Spreid uit met de bolle kant van de lepel. Rasp wat kaas over de pizza. Breek wat stukjes mozzarella af en verspreid over de pizza. Vervolgens leg je wat verse basilicum blaadjes op de pizza. De pizza is nu klaar om afgebakken te worden.
- Bak de pizza in 7 - 9 minuten af op 220 graden (heteluchtoven). Enjoy!
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 639 | Calorieën uit vetten 171 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 19g, Waarvan | 29% | |
Verzadigde vetzuren 11g | 54% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 5g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Pizza margherita blijft de lekkerste! Heb er trek in gekregen :D pizza gaat er bij mij dus echt. ALTIJD. in.
:-D
Gek op pizza! Echt mijn favoriet. Ik maak ze graag zelf en het liefst leuke varianten zoals paddenstoelen of gekarameliseerde ui en geitenkaas. Mmm!
Dat klinkt ook heerlijk!
maak ook graag pizza, maar het is me nog nooit gelukt om die zo dun en luchtig te krijgen als van een echt pizzeria
sommige zeggen om deze met een deegrol dun te maken en sommige zeggen dan van neit omdat ie dan niet luchtig wordt.
Graag enige tips
Wat bij mij goed helpt is de helft speltmeel en de andere helft witte tarwebloem. Verder bak ik de pizza altijd op een pizzatsteen en dat werkt ook erg goed!