Risotto met courgette en citroen

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd40 minuten
  • Totale benodigde tijd50 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Risotto is altijd een goed idee wat mij betreft. Deze zomerse courgette risotto met citroen is op en top zomers! Je kunt hem helemaal plantaardig (en dus ook lactosevrij) maken, of met Parmezaanse kaas en het aftoppen met een bol burrata. Ook lekker erbij zijn geroosterde cherry tomaatjes.

Courgette in het seizoen

Courgette is van juli tot september in Nederland in het seizoen, dus sla je slag! Een heerlijke seizoensgroente die heel veelzijdig is. Grill courgette, rasp, gebruik hem als courgetti of in baksels. De mogelijkheden zijn eindeloos! In dit recept heb ik de courgette eerst grof geraspt. Dit kun je met de hand doen of met een opzetstuk op je keukenmachine.

Courgette met citroen

De courgette zorgt voor een lekkere structuur en extra vitamines in het gerecht. In combinatie met de citroen een heerlijk fris gerecht. Bij voorkeur gebruik je biologische citroen zodat je de citroenzest met een gerust hart kunt gebruiken.

Risotto met courgette en citroen

Risotto met courgette en citroen

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd40 minuten
  • Totale benodigde tijd50 minuten
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook (fijn gesneden)
  • 1 witte ui (fijn gesnipperd)
  • 1 el olie (olijfolie of avocado-olie bijvoorbeeld)
  • 500 gram risottorijst
  • 100 ml appelsap
  • 750 - 1000 ml groentebouillon
  • 1 geraspte courgette
  • 1 biologische citroen
  • 5 takjes platte peterselie
  • 2 el Parmezaanse kaas (of 1 tl edelgistvlokken)
  • zwarte peper naar smaak
  • optioneel: geroosterde cherry tomaten en burrata

Benodigdheden

Instructies

  1. Zet de pan op middelhoog vuur en giet olie in de pan. Fruit de ui en de knoflook en voeg dan de rijst toe. Schep goed om en giet dan de appelsap erbij.
  2. Wanneer het vocht is verdampt doe je de courgette erbij. Gevolgd door circa 150 ml bouillon. Laat het water helemaal verdampen en giet er opnieuw bouillon bij. Schep goed om zodat de risotto niet verbrandt.
  3. Blijf herhalen tot de rijst gaar is. Rasp op het einde de citroenschil en voeg dit, samen met sap van de hele citroen toe. Snijd de peterselie fijn en roer dit er ook doorheen. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Roer tot slot de kaas er doorheen of de edelgistvlokken.
  5. Garneer optioneel met extra citroenzest en optioneel geroosterde tomaten en burrata.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *