Risotto met courgette en citroen
- Door Judith Pagrach
- Italiaans
- voor 4 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd40 minuten
- Totale benodigde tijd50 minuten
Risotto is altijd een goed idee wat mij betreft. Deze zomerse courgette risotto met citroen is op en top zomers! Je kunt hem helemaal plantaardig (en dus ook lactosevrij) maken, of met Parmezaanse kaas en het aftoppen met een bol burrata. Ook lekker erbij zijn geroosterde cherry tomaatjes.
Courgette in het seizoen
Courgette is van juli tot september in Nederland in het seizoen, dus sla je slag! Een heerlijke seizoensgroente die heel veelzijdig is. Grill courgette, rasp, gebruik hem als courgetti of in baksels. De mogelijkheden zijn eindeloos! In dit recept heb ik de courgette eerst grof geraspt. Dit kun je met de hand doen of met een opzetstuk op je keukenmachine.
Courgette met citroen
De courgette zorgt voor een lekkere structuur en extra vitamines in het gerecht. In combinatie met de citroen een heerlijk fris gerecht. Bij voorkeur gebruik je biologische citroen zodat je de citroenzest met een gerust hart kunt gebruiken.
Risotto met courgette en citroen
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd40 minuten
- Totale benodigde tijd50 minuten
voor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 1 teentje knoflook (fijn gesneden)
- 1 witte ui (fijn gesnipperd)
- 1 el olie (olijfolie of avocado-olie bijvoorbeeld)
- 500 gram risottorijst
- 100 ml appelsap
- 750 - 1000 ml groentebouillon
- 1 geraspte courgette
- 1 biologische citroen
- 5 takjes platte peterselie
- 2 el Parmezaanse kaas (of 1 tl edelgistvlokken)
- zwarte peper naar smaak
- optioneel: geroosterde cherry tomaten en burrata
Benodigdheden
- diepe pan met een zware bodem (ik gebruik zelf altijd de Le Creuset Campagnard pan hiervoor)
Instructies
- Zet de pan op middelhoog vuur en giet olie in de pan. Fruit de ui en de knoflook en voeg dan de rijst toe. Schep goed om en giet dan de appelsap erbij.
- Wanneer het vocht is verdampt doe je de courgette erbij. Gevolgd door circa 150 ml bouillon. Laat het water helemaal verdampen en giet er opnieuw bouillon bij. Schep goed om zodat de risotto niet verbrandt.
- Blijf herhalen tot de rijst gaar is. Rasp op het einde de citroenschil en voeg dit, samen met sap van de hele citroen toe. Snijd de peterselie fijn en roer dit er ook doorheen. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Roer tot slot de kaas er doorheen of de edelgistvlokken.
- Garneer optioneel met extra citroenzest en optioneel geroosterde tomaten en burrata.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 540 | Calorieën uit vetten 52 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 6g, Waarvan | 9% | |
Verzadigde vetzuren 1g | 6% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 3g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen