Glutenvrije courgette brownie

  • voor 16 personen
  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd50 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Met de zomer in volle gang is het seizoen van de courgettes in Nederland aangebroken. Deze veelzijdige groente gedijt perfect in ons klimaat, is lekker, gezond en veelzijdig. Wist je dat je er heerlijke, smeuïge glutenvrije courgette brownies mee kunt maken?

Voedingsstoffen in courgettes

Courgette is een groente die rijk is aan voedingsstoffen en laag in calorieën. Het is een uitstekende bron van vitamines zoals vitamine A en C, evenals mineralen zoals kalium en magnesium. Bovendien bevat courgette vezels, wat helpt bij een gezonde spijsvertering en gewichtsbeheersing.

Naast de gezondheidsvoordelen voegt courgette ook een ongelooflijke vochtigheid toe aan bakrecepten. Dit is waar het geheime ingrediënt zijn intrede doet in onze courgette brownies. Door geraspte courgette aan het beslag toe te voegen, krijgt de brownie een heerlijk smeuïge textuur die moeilijk te weerstaan is. En als je het niet weet, zou je echt niet zeggen dat er courgette in zit!

Brownie met de perfecte smaak en textuur

De smaak is ongeëvenaard,heerlijk chocoladerig met een diepe smaak. De textuur is fantastisch. Precies zoals je hem wil hebben bij een brownie: een dun knapperig buitenlaagje en een zachte, fudgy binnenkant die in je mond wegsmelt.

Courgette kan op verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Het is niet alleen heerlijk in hartige gerechten zoals salades, roerbakgerechten, courgetti en gegrilde groenteschotels, maar het is ook super geschikt voor gebak en desserts. De courgette brownie is een perfect voorbeeld van hoe deze groente een verrukkelijke en gezondere twist kan geven aan traditionele bakrecepten.

Glutenvrij

Door glutenvrije bloem te gebruiken is het recept volledig glutenvrij. Ik gebruikte zelf glutenvrije bloem van het merk Dove's Farm. Als het niet nodig is, kun je uiteraard ook niet-glutenvrije bloem gebruiken. Ik zou dat bij voorkeur patentbloem of witte tarwebloem gebruiken.

Dus waar wacht je nog op? Verwen jezelf met een stukje heerlijke courgette brownie en ontdek de verrassende veelzijdigheid van deze groente. We zijn ervan overtuigd dat deze traktatie je smaakpapillen zal betoveren. Wil je nog meer courgette inspiratie? Wat dacht je van:

Glutenvrije courgette brownie

Glutenvrije courgette brownie

  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd50 minuten

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 16 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1 medium courgette (grof geraspt)
  • 200 gram roomboter of plantaardige boter
  • 200 gram pure chocolade (in stukken gebroken of gebruik chocolade druppels)
  • 300 gram kristalsuiker
  • 120 gram (glutenvrij) bloem
  • 50 gram cacaopoeder
  • 2 eieren + 3 eiwitten

Benodigdheden

  • grote mengkom
  • kleinere magnetronbestendige kom of kom + pan om au-bain marie te smelten
  • bakblik van circa 20 x 20 centimeter bekleed met bakpapier
  • grove rasp (of rasp-opzetstuk voor je keukenmachine)
  • handmixer of keukenmachine met garde

Instructies

  1. Snijd de boter in kleine stukjes en doe deze met de chocolade in een magnetronbestendige kom of smelt au-bain marie. Als je de chocolade en de boter in de magnetron smelt, zet de magnetron dan elke keer 30 seconde aan en roer daarna goed door. Doe dit net zo lang tot je een glad geheel hebt. Laat het even afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor op 170 C.
  3. Snijd het topje van de courgette af en rasp de courgette met een rasp of met de keukenmachine en het rasp-opzetstuk. Het beste is om het zo grof mogelijk te raspen, omdat je anders vooral heel veel vocht krijgt.
  4. Klop met een handmixer of keukenmachine de eieren, eiwitten en suiker op tot een licht, schuimig geheel. Klop circa 2-3 minuten op.
  5. Meng in een andere kom cacao, bloem en een snuf zout.
  6. Vouw de gesmolten chocolade door de eieren, gevolgd door de courgette. Vouw tot slot het bloemmengsel er doorheen. Zorg dat je niet te veel mengt en mixt, dan verdwijnt de luchtigheid.
  7. Giet het beslag in het bakblik en bak circa 30 minuten. Laat goed afkoelen in het bakblik en haal het er dan uit. Snijd in circa 16 stukken.
  8. Tip: ik heb zelf na het snijden van de brownie in stukken het verpakt in een diepvriesvak en de courgette brownie bewaard in de vriezer. Zo kan ik genieten van wat lekkers als ik er zin in heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *