Courgette muffins (gezondere zoete muffins)
- Door Judith Pagrach
- Amerikaans
- voor 12 personen
- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd35 minuten
Als je denkt aan een courgette, denk je wellicht niet direct aan zoete baksels. Deze groene groentesoort is perfect om in hartige gerechten te gebruiken. Maar, je hoeft het niet tot hartig te beperken! Courgette is vrij neutraal van smaak en bevat veel vocht. Daarmee is het ook een fijn ingrediënt om mee te bakken. Ik maakte als eens eerder een hartige courgette cake met een vleugje kaas. En ook brownies gemaakt van courgette heb ik al weleens gegeten.
Goede voornemens
Dit keer ging ik aan de slag met zoete muffins. In het kader van onder andere de goede voornemens gebruikte ik courgettes. De courgette zorgt er niet alleen voor dat er wat extra vezels en vitamines inzitten. De groente zorgt er met zijn vocht ook voor dat je een super 'moist' cakeje krijgt. Alles behalve een droge muffin dus!
Gezondere muffins van courgette
Door een plaar slimme keuzes te maken, wordt de muffin ineens veel gezonder en geeft 'ie langer een verzadigd gevoel. Zo gebruiken we geen witte tarwebloem, maar een mix van kokosmeel, havermout en speltmeel. Kokosmeel is niets meer dan kokosrasp die helemaal is fijngemalen tot een meel. Je proeft er in het eindresultaat weinig kokos van, maar het zorgt wel voor een heerlijke structuur. Heb je dit niet in huis? Dan kun je ook in plaats hiervan havermout gebruiken en dit fijnmalen tot een 'meel'.
Courgette muffins (gezondere zoete muffins)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd35 minuten
voor 12 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 1 biologische courgette (medium grootte)
- 3 el maple syrup (of honing)
- 250 ml (amandel)melk
- 1 tl appelazijn
- 1 ei
- 100 gram kokosmeel
- 90 gram havermout
- 65 gram bruine rietsuiker
- 50 gram speltmeel (vervang door havermeel voor glutenvrije variant)
- 1 tl bakpoeder
Benodigdheden
- grove rasp
- mengkom
- muffintray met 12 (siliconen) muffinvormpjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 C hetelucht.
- Was de courgette goed. Snijd de bovenkant van de courgette af en rasp de rest van de courgette.
- Droog met een keukenpapier de courgetterasp zodat het overtollige vocht eruit is.
- Roer de maple syrup, het ei, azijn en de melk door de courgetterasp heen.
- Meng in een andere kom de droge ingrediënten (kokosmeel, havermout, suiker, speltmeel en bakpoeder).
- Meng de droge ingrediënten door de natte ingrediënten tot je een geheel hebt.
- Schep de muffinvormpjes voor 3/4 vol.
- Bak de muffins in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Check met een satéprikker of ze gaar zijn en bak ze anders nog enkele minuten.
- Haal de muffins uit de vormpjes (als je siliconen vormpjes gebruikt) en laat ze helemaal afkoelen op een draadrek.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 134 | Calorieën uit vetten 24 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 3g, Waarvan | 4% | |
Verzadigde vetzuren 2g | 9% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 0g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 0g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
De muffins smaken erg lekker, je proeft alle ingrediënten!! Ga ze zeker vaker maken !!! :)
Wat super om te horen :-)!
Lekker. In eerste instantie heel smeuïg, vond ze beter smaken na een nachtje in de koelkast.