Vegan panna cotta met kokos en ananas

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Vegan panna cotta met kokos en ananas

Hoe gaat het met jullie goede voornemens? Welke voornemens heb jij voor 2020? Het afgelopen jaar aten we steeds meer plantaardig en hoewel we daar niet helemaal op overgaan, vind ik het nog steeds leuk om ermee te experimenteren en vaker vegan te blijven eten. Qua dessert denk je wellicht, lastig, vegan. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Mijn klassieke chocoladepudding maak ik tegenwoordig heel eenvoudig vegan: ik gebruik kokosmelk in plaats van melk. En gelatine vervang ik door maïzena.

Panna cotta zonder room

Die kokosbasis gebruikte ik in deze kokos-ananas panna cotta ook. Panna cotta wordt normaal gemaakt met room. Het betekent niet voor niets 'gekookte room'. Maar, ik heb goed nieuws. Er is ook een vegan variant van de panna cotta mogelijk! En vandaag gaan we tropisch. Lijkt het net of het lekker weer is ;-). Kokos en ananas is natuurlijk een klassieke combi. Denk maar eens aan een piña colada.

Agar agar om te binden

Gelatine wordt gemaakt van botten (runder of varkensbotten) en is dus niet vega(n). Vaak zit dit in pudding om het te binden. Dit keer gebruikte ik agar-agar. Deze poeder is gemaakt van algen en bindt net zo goed als gelatine. Net als gelatine moet je het oplossen in vloeistof en het verwarmen voor het zijn bindende kracht heeft. Je koopt dit bij bijvoorbeeld EkoPlaza, natuurvoedingswinkels of online. Bij het bereiden zie je nog niets gebeuren, maar dan, als de pudding gaat opstijven in de koelkast komt de magie van de agar tevoorschijn.

Supersimpele panna cotta als dessert

Het dessert is supersimpel en kost je denk ik maximaal 5 minuten (exclusief het schillen van de ananas ;-)). Paar uurtjes in de koelkast laten opstijven en dan net voor serveren de ananas opwarmen in de pan met een drupje maple syrup. Heerlijk die combinatie van koud en warm!

Ingrediënten

  • pannacotta:
  • 400 ml
  • kokosmelk
  • 100 ml
  • amandelmelk
  • 1 tl
  • agar-agar
  • 1 tl
  • vanille-extract
  • 1 tl
  • maple syrup
  • 1 el
  • olijfolie of gesmolten kokosolie
  • topping:
  • 1/4 verse ananas
  • in kleine blokjes gesneden
  • 1 tl
  • maple syrup
  • takje munt

Benodigdheden

  • 4 puddingvormpjes
  • steelpan

Instructies

  1. Vet met de olie de puddingvormpjes in. Dit zorgt ervoor dat de puddinkjes zometeen makkelijk uit de vorm komen.
  2. Meng in de steelpan de kokosmelk, amandelmelk, agar-agar, vanille-extract en maple syrup en roer met een garde goed door.
  3. Zet de pan op het vuur en laat op laag vuur verwarmen tot het net kookt.
  4. Draai het vuur uit en giet de inhoud in de vormpjes. Laat op het aanrecht afkoelen en zet vervolgens 2 uur in de koelkast.
  5. Net voor serveren doe je de ananas met de maple syrup in de pan en verwam je deze.
  6. Was de munt en snijd de blaadjes fijn. Meng met de ananas.
  7. Stort de pudding op een bordje en top met de ananas/munt.
0 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *