Authentieke taai taai maken
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 20 stuks personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd11 minuten
- Totale benodigde tijd2 uur
Toen ik bij Appie taai taai zag liggen, twijfelde ik even. Zal ik wel, of zal ik niet? "Dat maak je toch gewoon zelf?", zei Jerôme? Het is een flink experiment geweest. Ik maakte uiteindelijk 3 batches waarbij ik telkens iets tweakte: de hoeveelheid anijs, de baktijd, de rusttijd en de temperatuur. Uiteindelijk is het een recept geworden waar ik echt trots op ben. Toen ik een taai taai popje van de laatste batch proefde, smaakte dat precies zoals taai taai moet smaken. Idealiter bewaar je hem eerst twee dagen in een luchtdichte trommel voordat je ze opeet. Als je zo lang kun wachten natuurlijk ;-). Als je ze enkele dagen bewaart worden ze namelijk een beetje taaier zodat je echt de taai taai structuur te pakken hebt. Maar, vers zijn ze ook gewoon hartstikke lekker! Overigens kun je anijszaad bij sommige reguliere supermarkten kopen en in Aziatische supermarkten. Leuk om te vertellen is dat steranijs echt iets is uit de Aziatische keuken, anijszaad wordt al eeuwen gebruikt in de Nederlandse keuken.
Authentieke taai taai maken
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd11 minuten
- Totale benodigde tijd2 uur
voor 20 stuks personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 220 gram (volkoren) roggemeel
- 150 gram witte tarwebloem
- 7 gram bakpoeder
- 1 ei (+ een beetje extra om te bestrijken)
- 150 gram honing
- 1 el gemalen kaneel
- 2 tl gemalen anijszaad
- 1 1/2 tl gemalen kardemom
- 1 tl gemalen nootmuskaat
- 1/2 tl gemalen kruidnagel
- snuf zout
Benodigdheden
- uitsteekvormpje
- bakplaat bekleed met bakpapier
- pollepel
Instructies
- Meng roggemeel, tarwebloem, kaneel, anijs, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel en zout in een grote kom.
- In een kleinere kom meng je de honing en 1 ei.
- Voeg nu het honingmengsel toe aan het kruidenmengsel en roer met een pollepel dor elkaar. Kneed vervolgens tot een soepel deeg en vorm er een bal van.
- Verpak de deegbal in plasticfolie en laat in ieder geval een uur in de koelkast staan. Beter nog is het als je het een gehele nacht in de koelkast zet.
- Verwarm de oven voor op 200 C.
- Bestuif je werkblad met bloem en sla druk de deegbal met je handen plat tot ca. 1 cm hoog. Gebruik eventueel een deegroller.
- Steek nu poppetjes (of een ander vormpje) uit het deeg, net zo lang tot het deeg op is.
- Kluts een ei los en bestrijk met een kwastje de taai taai.
- Bak de taai taai 2 minuten op 200 C. Verlaag de temperatuur naar 180 C en bak nog eens 9 minuten.
- Laat afkoelen op een draadrek en bewaar in een luchtdichte trommel.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 95 | Calorieën uit vetten 5 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 1g, Waarvan | 1% | |
Verzadigde vetzuren 0g | 1% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 0g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 0g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Hallo Judith,
Vandaag deze taaitaai proberen te maken. Deeg bleef super korrelig. Ik heb er maar wat water door gedaan. Ben je misschien iets vergeten te vermelden?
Marion
Wat gek Marion, heb je wel de ei en de honing goed gemengd? Ik ben benieuwd hoe ze uiteindelijk zijn geworden!
Groetjes,
Judith
Helaas zijn ze veel te droog. Heb precies je recept gevolgd :-(
Mijn deeg was ook erg droog en korrelig. Ook het bakpoeder werd niet meer in het recept benoemd. Zelf de bakpoeder bij de kruiden gedaan en ook wat water toegevoegd. Ben benieuwd hoe ze worden.
Wat een leukerds!
Judith,
Mijn deeg ligt net in de koelkast. En helaas lees ik nu pas het commentaar van Martine.
Mijn deeg was ook super korrelig. Het kan wel als een bol in elkaar geduwd worden maar als ik vervolgens op de bol druk dan valt het in stukken uit elkaar.
Na wat rondneuzen zie ik verschillende recepten online met waar basterdsuiker of stroop gebruikt is.
Ik ga ze zeker proberen te bakken gezien mijn ervaring met Gingerbread deeg wat je ook in de koelkast te rusten leg vrees ik het ergste voor deze lading. Helaas heb ik niet voldoende kruiden meer om het opnieuw te proberen.