Zelf kaasfondue maken zonder alcohol (heerlijk kaasfondue recept)

  • voor 5 personen
  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd40 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Je kunt natuurlijk kaasfondue kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Maar wist je dat je ook makkelijk zelf kaasfondue kunt maken? Het is veel makkelijker dan je misschien denkt en je hebt maar een paar ingrediënten nodig.

Aanpassen naar smaak

Het voordeel van het zelf maken is dat je het helemaal kunt aanpassen naar smaak. Je kunt de kazen nemen die jij lekker vindt, je kunt als finishing touch wat truffelolie of nootmuskaat toevoegen en je kunt natuurlijk zo veel of weinig maken als je nog hebt. Bovendien bevat de meeste kaasfondue uit de supermarkt alcohol.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht verdampt de alcohol niet helemaal tijdens het koken. Wil je dus kaasfonduen met kinderen, zwangere vrouwen of mensen die bijvoorbeeld uit geloofsovertuiging geen alcohol nuttigen? Dan is zelf maken helemaal een goed idee!

Kaasfondue maken zonder alcohol

Wat zijn dat alternatieven voor de wijn die je normaal gebruikt? Je kunt alcoholvrije wijn nemen. Let dan wel op dat het echt een 0.0 wijn is. Soms bevat alcoholvrije wijn namelijk <0,5% alcohol. Een ander alternatief is appelsap. Dat heb ik in dit recept gebruikt en werkt prima. Het heeft ook dat zuurtje wat wijn heeft met een zoete touch.

Welke kaas gebruik je in kaasfondue?

Je kunt elke harde kaas gebruiken die je lekker vindt. Het lekkerste is wel om een mix te gebruiken van verschillende kazen. Meestal bevat kaasfondue sowieso een mix van gruyere en emmentaler. Twee smakelijke kazen die je kaasfondue heerlijk maken! Ik mengde er ook nog Comte doorheen om het helemaal af te maken. Een deel van deze kazen is rauwmelks. Maar, ook zwangere vrouwen, kleine kinderen en ouderen kunnen van deze kazen genieten in kun kaasfondue. Je mag gewoon ook rauwmelkse kaas gebruiken ik kaasfondue. Immers ga je het lang op hoge temperatuur verhitten. Gepasteuriseerde kaas is niets meer dan dat: kaas van melk die verhit is. Eventuele bacteriën zijn dus gedood wanneer je kaasfondue maakt.

Kaasfondue groenten

Wat serveer je bij kaasfondue? Met andere woorden: wat dip je in de kaas? Alles wat je lekker vindt. Bijvoorbeeld:

  • gekookte broccoli roosjes
  • gekookte bloemkoolroosjes
  • snoeptomaatjes
  • snoepkomkommers
  • snoeppaprika's
  • wortelreepjes
  • groene aspergetips (rauw of kort gegrild)
  • champignons (rauw of kort gebakken)
  • gebakken krieltjes
  • ontpitte dadels
  • vijgen
  • appelschijfjes
  • stokbrood
  • mini-augurken
  • mini-burgers
Zelf kaasfondue maken zonder alcohol (heerlijk kaasfondue recept)

Zelf kaasfondue maken zonder alcohol (heerlijk kaasfondue recept)

  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd40 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 5 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 300 gram Emmentaler kaas (geraspt)
  • 200 gram Comte kaas (geraspt)
  • 150 gram Gruyere kaas (geraspt)
  • 1 teentje knoflook
  • 150 ml appelsap
  • 2 el maizena
  • 400-500 ml melk
  • optioneel: snufje nootmuskaat

Benodigdheden

  • (gietijzeren) pan met zware bodem
  • fonduepan of rechaud
  • (fondue)vorken

Instructies

  1. Meng in een klein kommetje de maizena en de koude appelsap. Roer goed door met een vork tot er geen klontjes meer in zitten en zet apart.
  2. Verwarm 400 ml melk in de pan en voeg dan het maizenapapje toe.
  3. Doe beetje bij beetje de kaas erbij. Wacht elke keer tot de kaas is opgelost (je doet dit in ongeveer 4 keer). Wordt het te dik? Voeg dan nog wat melk toe.
  4. Zet de pan op een rechaud of giet over in een fonduepan.
  5. Serveer met de tips hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *