Zuurdesem pannenkoeken – super fluffy en zacht!

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Ga naar recept

Zuurdesem is helemaal hot en dat snap ik wel! Het is lekker, zorgt voor een lekkere structuur en ik vind het ook nog eens heel mindful! :) Ik had al diverse pogingen gewaagd, maar nooit helemaal succesvol. Ik was dus heel blij dat Broodgodin me een pakket opstuurde.

Zuurdesem broden leren maken

Bij hen kun je verschillende pakketten bestellen. In de pakketten vind je altijd een gedroogde starter. Superhandig, want dat betekent dat je in een paar dagen al een volledig werkende zuurdesemstarter hebt. Daarnaast vind je hele goede fool-proof instructies en kun je altijd contact met ze opnemen. Dat was ontzettend fijn!

Ook zitten er meel- en bloedmixen in. Alles om de kans op succes te maximaliseren. Ik ging uiteraard aan de slag met broden en die werden een heel stuk beter. Alhoewel in ook nog lerende ben. Het is dus voor mij een ongoing proces en kan je zeker aanraden om ook een kijkje te nemen bij Broodgodin als je ook mee aan de arm wil worden genomen om de kneepjes van zelf zuurdesembrood bakken onder de knie te krijgen.

Wat doe je met restjes zuurdesemstarter?

Elke dag voed je je starter en gooi je ook een deel weg. Maar wat doe je dan met het beetje starter dat je weg moet gooien? Verzamel het een paar dagen en maak er wat lekkers mee. Mijn absolute favoriet (en van iedereen hier in huis!) zijn de pannenkoekjes van "zuurdesemstarter-overblijfsel" (discard). Ze worden zo mega fluffy! Dit moet je echt proberen!

Ook benieuwd naar mega fluffy pannenkoeken met een restje zuurdesemstarter? Hieronder vind je het volledige recept! Tip: maak een extra batch en vries ze per stuk in. Warm ze als je ze wil eten langzaam in de pan op. Ook ideaal voor in de lunchtrommel.

Zuurdesem pannenkoeken – super fluffy en zacht!

Zuurdesem pannenkoeken – super fluffy en zacht!

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 190 g witte tarwebloem
  • 35 g suiker
  • snufje zout
  • 15 gram bakpoeder
  • mespuntje vanillepoeder of 1 tl vanille-extract
  • 240 g zuurdesemstarter (discard of actieve starter)
  • 2 grote eieren
  • 240 ml halfvolle of plantaardige melk
  • 40 g avocado-olie (plus extra om de pan in te vetten of gebruik gesmolten kokosolie)

Benodigdheden

  • mengkom + garde
  • koekenpan met deksel

Instructies

  1. Meng de bloem, suiker, zout, bakpoeder en vanille-poeder.
  2. Klop in een andere kom de eieren los.
  3. Voeg de melk, zuurdesemstarter, vanille-extract en olie toe. Roer tot een egaal mengsel. Giet het natte mengsel bij de droge ingrediënten. Roer kort met een garde of spatel tot alles net gemengd is. Het beslag mag nog wat klonterig zijn. Is het beslag te dik? Voeg dan een scheutje extra melk toe.
  4. Zet een koekenpan of skillet op middelhoog vuur. Vet de pan licht in met avocado-olie of gesmolten kokosolie. Schep per pannenkoek ongeveer een kleine soeplepel beslag in de pan. Bak tot er belletjes aan de bovenkant verschijnen en de randjes droog beginnen te worden. Draai om en bak de andere kant goudbruin.
  5. Serveer de pannenkoeken warm met boter, ahornsiroop, vers fruit of een topping naar keuze.
Advertorial - i.s.m. Broodgodin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *