De bijzonderste gerechten op reis: kippenpootjes in Zuid-Afrika

De bijzonderste gerechten op reis: kippenpootjes in Zuid-Afrika

Speciaal voor de zomer een nieuwe rubriek: bijzondere eetherinneringen op reis. In deze rubriek deel ik de meest bijzondere, gekke, lekkere of enge gerechten van lezers. We bijten het spits af met Femke van Reissmurf die vertelt over haar bijzondere eet ervaring in Zuid-Afrika. Heb jij zelf ook een bijzondere herinnering aan een gerecht op reis? Laat het me vooral weten op een van de social media kanalen of door me een mailtje te sturen. Ik deel graag jullie ervaringen!

Dan nu het woord aan Femke!

Femke: “Het eten op reis is anders dan thuis. Gelukkig maar, want boerenkool met rookworst in Vietnam of een broodje gehaktbal in Kenia lijkt me nou niet echt lekker. Vreemd eten hoort bij het reizen. Juist als het eten anders is dan thuis, weet je: ik ben op reis! Zelf ben ik niet zo dol op het eten van héle vreemde gerechten in het buitenland. Het drinken van slangenwijn – wijn uit een fles waar een dode slang in zat – is wel mijn toppunt geweest. Toen ik in Zuid-Afrika was, kreeg ik ook iets vreemds voorgeschoteld…

Vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika

In de zomer van 2016 was ik met een groep jongeren twee weken in Zuid-Afrika. We deden vrijwilligerswerk, gingen bij verschillende projecten langs waar we speelden met kinderen, meehielpen waar nodig en veel leerden over de cultuur en het land. In de tussentijd was het tijd voor gezelligheid en leuke activiteiten. Op de laatste zaterdag in Zuid-Afrika kregen we van onze lokale begeleider Junior een rondleiding door Umlazi Township: de grootste township van Durban. Junior heeft zelf jaren in een golfplaten hutje in de sloppenwijk gewoond en wist veel te vertellen over het leven daar, de armoede en de criminaliteit. Junior is een populaire jongen in de sloppenwijk en kent dan ook veel mensen daar. Dat was ons geluk, want zonder local is het levensgevaarlijk in de sloppenwijken.
Een van de townships van Durban: Umlazi
Een van de townships van Durban: Umlazi

Kippenpootjes

Voordat we echt de Township in gingen, was het tijd voor een lunch bij Junior zijn zus en nichtje thuis. Ze wonen samen met hun kinderen in het huis van hun overleden oma. Het is een klein huisje gemaakt van stenen, dus toch een soort luxe huis voor Afrikaanse begrippen. We kregen brood, spinazie, zoete aardappel, een ander soort aardappel en kippenpootjes. Nu eet ik thuis ook wel eens kippenpootjes, althans… ik noem het altijd kippenpootjes. Officieel heten het drumsticks of kippenvleugeltjes. Hier, aan de rand van de grootste sloppenwijk van Durban, thuis bij de nicht en zus van onze lokale begeleider Junior, kreeg ik échte kippenpootjes.
kippenpootjes
Dit zijn ze dan: de kippenpootjes

Lef

Achteraf baal ik ervan dat ik op dat moment het lef niet had om een kippenpootje in mijn mond te stoppen, het vlees eraf te sabbelen en de botjes met nagels uit te spugen. Want wat is het stoer als je kunt zeggen dat je kippenpootjes hebt gegeten, toch? Gelukkig waren het brood, de spinazie en de zoete aardappelen wel erg lekker!”

Femke volgen? Dat kan op Instagram via @reissmurf of op haar blog Reissmurf.

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *