9 x voeding met gezonde koolhydraten

My Food Blog
9 x voeding met gezonde koolhydraten

Koolhydraten vormen een belangrijk onderdeel van ons eetpatroon. Hoewel te veel koolhydraten en snelle koolhydraten niet gezond zijn, zijn er ook koolhydraatrijke voedingsmiddelen die veel voordelen hebben voor onze gezondheid. Dit zijn er negen:

1.      Quinoa

Quinoa is een pseudograan met een hoge voedingswaarde, dat je in plaats van rijst of andere granen kunt eten. Naast koolhydraten vind je in dit voedsel van de Inca’s veel eiwitten. Daarnaast is quinoa rijk aan magnesium, kalium en fosfor. Een goede keuze dus als je gezond wil eten.

2.    Havermout

Een ultragezond ontbijtje maak je van havermout, noten en bessen. Haver is een glutenvrije graansoort die naast gezonde koolhydraten ook relatief veel eiwitten en vetten bevat. Daardoor heeft havermout niet zo’n groot effect op je bloedsuikerspiegel als de meeste andere granen.

3.    Bananen

Bananen vormen een zoete lekkernij waar je veel lekkere toetjes en cakes mee kunt maken. Ze zijn rijk aan koolhydraten en worden daarom vaak vermeden door mensen die willen afvallen. Dat is jammer, want bananen zijn heel gezond. 

De fruitsoort staat bekend om zijn hoge kaliumgehalte, maar bevat meer vitamine B6 en koper. Ook vitamine C vind je in een goede hoeveelheid in bananen. Al deze vitamines en mineralen zijn goed voor je weerstand.

4.    Mango

Mango is nog zo’n heerlijke zoete fruitsoort die vol zit met gezonde koolhydraten in de vorm van natuurlijke suikers en vezels. Ook vitamine C is rijkelijk aanwezig in mango, wat deze vrucht tot een goede ondersteuner van je weerstand maakt. 

Mango bevat daarnaast verschillende andere vitamines en mineralen. Zo vind je behoorlijk wat vitamine A en E in deze tropische fruitsoort. Daarnaast is het mineraal koper goed vertegenwoordigd in deze lekkere vrucht.

5.     Zoete aardappels

Deze heerlijke groente met zijn zoete smaak is rijk aan gezonde koolhydraten en levert daarnaast een goede hoeveelheid vitamine A en C. Dat maakt de zoete aardappel goed voor de ogen en de weerstand.

Ook het mineraal kalium vind je in behoorlijke mate in zoete aardappel. Dit mineraal is belangrijk voor de spieren, zenuwen en de bloeddruk. Zoete aardappels met een paarse kleur zouden zelfs antioxiderende eigenschappen hebben.

6.    Dadels

Houd je van dadels? Dan krijg je met deze gedroogde fruitsoort een heleboel gezonde koolhydraten binnen. Ook vind je in dadels verschillende vitamines en mineralen.  Vooral kalium springt eruit als het om dadels gaat. Dat is goed nieuws voor je bloeddruk, spieren en zenuwen.

Omdat dadels gedroogd zijn en daardoor behoorlijk wat natuurlijke suikers bevatten, kun je er beter niet te veel van eten. Dat geldt vooral als je wil afvallen. Twee dadels per dag is een goede richtlijn.

7.    Rozijnen

Kinderen krijgen een doosje rozijntjes als gezond snoep, maar ook voor volwassenen zijn deze zuidvruchten heel gezond. Ze leveren veel gezonde koolhydraten waaronder vezels en daarnaast een scala aan vitamines en mineralen. 

Vooral vitamine B6, ijzer en koper zijn goed vertegenwoordigd in rozijnen. Ook bevatten de zuidvruchten gezonde antioxidanten. Zorg er daarom voor dat je regelmatig een handje rozijnen binnenkrijgt.

8.     Kindneybonen

Deze peulvruchten in de vorm van een nier zijn heerlijk in Mexicaanse gerechten als chili con carne. Ze zijn ook nog eens heel gezond. Kidneybonen leveren gezonde koolhydraten en eiwitten en daarnaast kalium en ijzer. Verrijk ook eens je salade ermee of maak van deze bonen een heerlijke vegetarische burger.

9.    Kikkererwten

Een bekend gerecht dat gemaakt is van kikkererwten, is hummus. De bonen met hun karakteristieke smaak leveren veel eiwitten en vezels. Ook zijn het goede bronnen van folaat (natuurlijk foliumzuur). Als je meer van deze B-vitamine wil binnenkrijgen, is het een goed idee om vaker kikkererwten op tafel te zetten. Je kunt er een heerlijke curry mee maken. Probeer het eens!

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *