Beter eten voor gezonde hersenen en nieren

My Food Blog
Beter eten voor gezonde hersenen en nieren

Gezond eten is belangrijk. Dat weten we natuurlijk allemaal. Toch krijgen we vaak veel verkeerde dingen binnen die ervoor zorgen dat onze gezondheid achteruit kan gaan. Door bewuster met eten om te gaan kun je het risico op diverse gezondheidsproblemen verkleinen. HelloFresh, waar je terecht kunt voor een foodbox vol producten voor gezonde gerechten, werkte samen met de Nierstichting en de Hersenstichting om tips te delen die je helpen minder zout en meer omega-3 vetzuren binnen te krijgen. Zo kun je makkelijk beter eten om je hersenen en je nieren gezond te houden. Wij geven je inzicht in de tips.

Kies voor onbewerkte voedingsmiddelen

De supermarkten liggen helaas nog altijd vol met bewerkte voedingsmiddelen. Deze bevatten vaak grote hoeveelheden zout en daar zijn we ons eigenlijk niet bewust van. Maar liefst 80 procent van al het zout dat we binnenkrijgen is afkomstig van bewerkte voedingsmiddelen. Het is beter om te kiezen voor onbewerkt vlees, kip, vis of vleesvervangers. Daarnaast is het aan te raden om te koken met verse groenten en kruiden zonder toegevoegd zout. Kruiden zijn een prima vervanger van zout en zorgen ervoor dat je makkelijk meer smaak aan je gerechten toe kunt voegen. Je kunt ook meer smaak toevoegen door azijn te gebruiken.

Vlees vaker vervangen door vis

Je hersenen hebben behoefte aan bouwstoffen. Onder deze bouwstoffen vinden we ook omega-3 vetzuren. Deze kun je uit vette vis halen, zoals haring, makreel of zalm. De omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor een goede communicatie tussen de verschillende zenuwcellen die in de hersenen aanwezig zijn. Het is dus goed om vlees regelmatig door vis te vervangen in je eigen recepten

Volkoren producten en het gebruik van olijfolie

Het is altijd beter voor de gezondheid om te koken met volkoren producten in plaats van brood, witte rijst en pasta. Volkoren producten bevatten niet alleen veel voedingsstoffen, maar zorgen ook voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Daarnaast is het goed om roomboter voor het bakken te vervangen door olijfolie. Olijfolie bestaat namelijk voor een groot deel uit onverzadigde vetten, welke goed zijn voor je hersenen.

 Zelf koken is altijd het gezondst

De conclusie is wel dat het altijd veel gezonder is om zelf te koken met verse, onbewerkte producten. Als je zelf kookt, dan weet je precies wat er allemaal in je maaltijd zit. Dit zorgt er ook voor dat je meer controle kunt houden over wat je allemaal binnenkrijgt. Heb je geen tijd om boodschappen te doen? Dan kun je prima gebruik maken van een maaltijdbox met verse producten om zelf maaltijden van te bereiden. Je geniet dan van gezonde en voedzame maaltijden zonder dat je zelf maaltijden moet samenstellen en ingrediënten moet kopen.

Header foto Ella Olssen via Pexels

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *