De feestdagen komen er weer aan. De tijd van gezelligheid en etentjes met vrienden en familie. Bij die etentjes hoort lekker eten, maar het oog wil ook wat natuurlijk ;-). Vragen die ik vaak voorbij hoor komen zijn: hoe style je je eetkamertafel? Wat is de etiquette aan tafel? Want waar hoort nou dat dessert vorkje? Eet je nou van binnen naar buiten of van buiten naar binnen? Om dit soort vragen te beantwoorden vertel ik je vandaag alles over de tafel dekken en tafel etiquette.
De tafel dekken
Om te beginnen heb je verschillende manieren van het dekken van een tafel. Voor dagelijks gebruik, kun je af met een informele setting. Vaak zul je maar 1 set bestek per couvert hebben. Deze kun je dan aan weerszijden leggen: vork links en mes rechts. Of je kunt ervoor kiezen voor een nog wat informelere setting te gaan, meer eetcafé stijl en beiden rechts neer te leggen. Ook hier geldt dan trouwens weer: vork aan de linkerkant en mes aan de rechterkant.
Als je kijkt naar bijvoorbeeld een kerstdiner, zullen er vaak meerdere gangen zijn. Er zullen dan ook meerdere bestekitems zijn en wellicht ook meerdere borden en glazen. Je eet daarbij van buiten naar binnen, dus het bestek wat je als eerst gebruikt, leg je aan weerszijden aan de buitenkant. Voor de borden geldt dat min of meer ook. Het grootste bord ligt onderop, dit is het bord voor het hoofdgerecht of het onderbord, daar bovenop kunnen bijvoorbeeld borden voor voor- of tussengerechten liggen. Heb je er een brood bordje bij? Dan ligt deze links. De glazen zet je rechts boven neer.
Er is een specifieke plek voor het rode wijn glas en het witte wijn glas (en het waterglas).
Informele tafel setting en formele tafel setting
Hieronder heb ik een plaatje voor je hoe je op informele manier of juist op formele manier je tafel dekt. Zoals gezegd, zijn dit slechts voorbeelden en zijn er meerdere manieren om bijvoorbeeld de tafel op informele manier te dekken.
Goed, nu weet je hoe je het bestek en servies neerzet, maar hoe style je het leuk af? Een goed begin is het halve werk, zou ik zeggen! Zelf hebben we een lekker grote eetkamertafel. Ideaal voor grote gezelschappen! Heb je geen grote tafel? Geen probleem! Je kunt creatief zijn door bijvoorbeeld 2 tafels aan elkaar te schuiven en een mooi tafelkleed eroverheen te draperen. Verder is het leuk om een mooi servies te gebruiken, maar je kunt ook je dagelijkse servies leuk mixen en matchen
Accessoires op tafel
Katoenen servetten met een mooie servetring (of bijvoorbeeld een stukje touw met een dennetak) mogen niet ontbreken op een mooi gedekte tafel. Soms kan het handig zijn een tafelschikking te maken en kun je dus naam bordjes plaatsen of menu’s uitprinten en hier namen op schrijven.
Andere accessoires om je tafel mooi mee af te stylen zijn bijvoorbeeld vazen met bloemen, mooie onderzetters of houten planken, kristallen karaffen, denneappels, takken, kerstballen of slingers. Dat ligt helemaal aan het thema waar je voor gaat! Zelf vind ik naturel altijd heel mooi. Dan kies je voor bijvoorbeeld natuurlijk touw (voor de servetten), takken, denneappels en bloemen.
Tafel etiquette
Je hebt de tafel mooi gedekt. Wat zijn verder de do’s en don’ts aan tafel?
- Gebruik je katoenen of linnen servetten? Strijk ze even netjes voor je ze gaat gebruiken. Als ze, net als bij mij, een heel jaar in de kast liggen, zijn ze geheid gekreukt.
- Wacht totdat iedereen zijn eten op heeft met het uithalen van de borden. Als laatste eter voel je je anders ontzettend opgejaagd. Dit is overigens cultureel bepaald. Ik weet dat in sommige Oost-Europese landen bijvoorbeeld het juist heel ongepast is om vieze borden lang te laten staan!
- Sommige dingen spreken voor zich, dus eet met je mond dicht, praat niet met volle mond, wees niet te luidruchtig, ellebogen niet op tafel. Kortom, alles wat je moeder je vroeger geleerd heeft ;-).
- Ben je zelf te gast ergens? Neem dan een leuk aardigheidje mee voor de gastheer of gastvrouw en bied aan te helpen.
- Meest belangrijke tip: doe lekker je eigen ding en enjoy! Mocht er toch een glas verkeerd staan of een botermesje missen, is er waarschijnlijk niemand die het opvalt en je kunt nog altijd zeggen dat je het zo bedoeld had ;-).
Hai Judith,
Het is heel onlogisch om waterglas als achterste glas te positioneren.
Het waterglas is het laagste glas en als je wilt inschenken zonder problemen, staan de glazen van laag naar hoog (water, wit, rood) geplaatst.
Hoi Edwin,
Dankjewel voor je reactie! Bedoel je in de informele setting of de formele setting?
Zoals op het plaatje geschetst is wel hoe het meestal wordt gedaan :-).
Hier kan iedereen nog van leren, bedankt voor het delen :)