Top 5 wijn-spijs combinaties (tijdens kerst)

My Food Blog
Top 5 wijn-spijs combinaties (tijdens kerst)

Hoewel de allure van kerstversiering, de warmte van een knapperend haardvuur en de vreugde van het uitwisselen van cadeaus niet te ontkennen valt, is er één aspect dat de kerstbeleving echt naar een hoger niveau tilt en dat is het heerlijke kerstdiner. Er zijn verschillende gerechten die speciaal voor dit feest worden bereid. Wanneer de gerechten op tafel worden geserveerd, moeten ze goed samengaan met de drank van de keuze, en wat is een betere optie om Kerstmis te vieren dan met wijn? 

 Of je nu een groots diner plant of een gezellig en klein samenzijn bij de open haard, het kiezen van de beste kerstwijn bij je gerechten kan de viering nog gedenkwaardiger maken. In dit artikel bekijken we de top 5 van kerstspijs en wijncombinaties die zeker een vleugje elegantie zullen toevoegen aan je feestelijkheden.

Geroosterde kalkoen en Chardonnay

Als het op kerstdiners aankomt, zijn er maar weinig gerechten die zo in de belangstelling staan als een perfect geroosterde kalkoen. Het malse, sappige vlees, vaak doordrenkt met smaakvolle kruiden en specerijen, zorgt voor een feestelijk meesterwerk dat moeilijk te weerstaan is. Probeer voor de beste combinatie het gerecht te combineren met een knapperige en goed gekoelde Chardonnay. Chardonnay, een veelzijdige witte wijn, heeft een heerlijk smaakprofiel. Zijn milde eikenhouttoets voegt verfijning toe, terwijl de aroma’s van appel en citrus een verfrissend contrast vormen. Door deze eigenschappen past Chardonnay goed bij de milde smaken en rijke, boterige jus die vaak bij geroosterde kalkoen wordt geserveerd.  

Ribstuk en Cabernet Sauvignon

Voor wie de voorkeur geeft aan een robuuster hoofdgerecht, is prime rib een uitstekende keuze. De krachtige, vlezige smaak vraagt om een wijn die zijn rijkdom kan weerstaan. Voor deze missie is cabernet sauvignon een perfecte wijn. De diepe, donkere fruitsmaken van deze rode wijn, zoals zwarte bessen en pruimen, samen met de stevige tannines, maken hem een ideale match voor het stevige, hartige profiel van prime rib. De structuur van de wijn vult de textuur van het vlees aan, terwijl de fruitigheid lagen complexiteit toevoegt aan elke hap. Deze combinatie past perfect bij elkaar en kan een geweldige aanvulling zijn op je kersttafel.

Met honing geglaceerde ham en Riesling

Als met honing geglaceerde ham je favoriete vakantiegerecht is, is een Riesling een uitstekende keuze om de smaken aan te vullen. De natuurlijke zoetheid van de ham, vooral als hij bedekt is met dat weelderige honingglazuur met een vleugje kruidnagel, gaat harmonieus samen met het fruitige en lichtzoete profiel van een Riesling.

Wat deze combinatie zo goed maakt, is de delicate balans die wordt bereikt. De zoetheid van de ham vindt een perfecte partner in de subtiele zoetheid van de Riesling. Maar er is meer aan deze combinatie dan alleen zoetheid. Riesling brengt ook een knapperig zuurtje op tafel, dat als tegenwicht dient voor de rijkdom van de ham. Dit contrast voegt diepte toe aan elke hap en slok, waardoor het een dynamisch duo wordt dat zowel het eten als de wijn verbetert.

Fruits de mer en Sauvignon Blanc

Niet iedereen kiest voor traditionele feestmaaltijden, en als je een kerstfeest met zeevruchten plant, overweeg dan om een Sauvignon Blanc te serveren. De heldere zuren en levendige citrustonen van deze witte wijn maken het een fantastische partner voor visgerechten zoals garnalencocktail, krabkoekjes of gebakken zalm. Het pittige karakter van de wijn versterkt de smaken van de zeevruchten en zorgt voor een verfrissend contrast. Een gekoelde Sauvignon Blanc kan je zelfs midden in de winter naar een paradijselijke kust brengen, waardoor het een perfecte keuze is voor een lichtere, maar toch verwennende kerstviering.

Kerstboomstam en Malbec

Geen kerstfeest is compleet zonder een verrukkelijk dessert. Een klassieke kerstboomstam (Yule log cake), ook bekend als “Bûche de Noël,” is een heerlijk kerstdessert. Deze feestelijke traktatie bestaat uit een opgerolde cake gevuld met rijke chocolade of koffiesmaak botercrème, die lijkt op een houtblok. Het is vaak versierd met chocoladeganache en decoratieve accenten die de kerstsfeer oproepen. Als je kiest voor een alternatief met rode wijn, kun je overwegen om je kerstboomstam te combineren met een fluweelzachte Malbec. Deze Argentijnse wijn staat bekend om zijn donkere fruitsmaken, zoals braam en pruim, samen met zachte tannines. Het rijpe fruit en de subtiele hints van cacao en kruiden in Malbec complementeren de chocoladeachtige rijkdom van de cake. Deze combinatie zorgt voor een luxueuze en evenwichtige combinatie, die diepte toevoegt aan je kerstdessert zonder het gehemelte te overweldigen.

De feestdagen zijn een tijd van vreugde en verwennerij, dus het kiezen van de juiste combinatie van eten en wijn kan je kerstviering naar nieuwe hoogten tillen. Of je nu een klassieke geroosterde kalkoen, ham met honingglazuur, ribstuk, zeevruchten of een uitgebreid kerstdessert serveert, er is altijd een perfecte wijn die bij je menu past. Van de frisse Chardonnay tot de rijke Malbec, elke combinatie brengt zijn eigen unieke magie op tafel.

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *