Vegetariër worden: hoe blijf je gezond?

My Food Blog
Vegetariër worden: hoe blijf je gezond?

De een doet het voor het welzijn van de dieren, de ander voor het klimaat en milieu, en weer iemand anders puur voor zijn eigen gezondheid. Elke vegetariër heeft zijn eigen beweegredenen. Maar iedereen die de stap maakt om vegetarisch te gaan eten, moet aan een paar dingen denken. Hier staan de belangrijkste onderwerpen op een rijtje, zodat ook jij verantwoord en gezond de switch kan maken.

Eiwitten

eiwitten binnenkrijgen als vegetariër

‘Maar waar haal je dan je eiwitten vandaan?’ Deze vraag krijgen vegetariërs maar al te vaak naar hun hoofd geslingerd. Hoewel er een aantal eiwitbronnen uitgesloten zijn bij een vegetarisch dieet, zijn er nog tal van plantaardige producten die boordevol eiwitten zitten. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit peulvruchten (bonen, linzen, kikkererwten), tofu, tempeh, eieren, zuivelproducten en noten en zaden.

En voor wie nog een snelle eiwitbom nodig heeft, kan altijd nog een beetje (plantaardig) eiwitpoeder in zijn shaker of bidon gooien. De kans dat je spieren dus verschrompelen als je overstapt naar een vegetarisch dieet is erg klein. 

IJzer 

IJzer is belangrijk voor het transport van zuurstof door ons lichaam en het behoud van een gezond immuunsysteem. Wie niet genoeg ijzer binnenkrijgt loopt kans om bloedarmoede te ontwikkelen. Zo ver hoeft het zeker niet te komen. Peulvruchten, volkoren granen, groene bladgroenten, gedroogd fruit en noten en zaden bevatten stuk voor stuk ijzer. Een kleine tip: combineer ijzerrijke producten met eten waar vitamine C in zit. Dan wordt het ijzer beter opgenomen. Voor wie zeker wil weten dat hij genoeg ijzer binnenkrijgt, is een dagelijkse dosis multivitaminen of een supplement een ideale oplossing. 

Vitamine B12

Vitamine B12 is essentieel voor een gezond zenuwstelsel en het aanmaken van rode bloedcellen. Omdat vitamine B12 voornamelijk voorkomt in dierlijke producten, lopen vegetariërs en met name veganisten een risico op een tekort. Sommige voedingsmiddelen zijn al verrijkt met extra vitamine B12, zoals ontbijtgranen en plantaardige melk. Maar om zeker te zijn dat je als vegetariër genoeg binnenkrijgt, is het handig om een ​​vitamine B12-supplement te nemen.

Calcium en vitamine D 

Calcium en vitamine D zijn de perfecte combinatie voor wie zijn botten en tanden sterk wil houden. Vitamine D helpt namelijk bij de opname van calcium. Vegetariërs kunnen hun calciuminname verhogen door zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas te eten. Vitamine D krijg je in principe uit zonlicht. Maar in de winter en als men veel binnen zit, kan een beetje extra vitamine D door middel van een supplement geen kwaad. 

Kortom, wie de overstap wil maken naar een vegetarisch dieet, moet op een aantal dingen letten. Wie gezond en gevarieerd eet zal niet snel ondervoed raken, maar een paar tips en het kopen van een paar supplementen maakt het een stuk makkelijker. Dus wat jouw reden ook is om geen vlees en vis meer te eten, het kan makkelijk, lekker en veilig. 

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *