Aardappel-appel ovenschotel
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 4 personen
Vrij zelden kook ik iets echt Nederlands, maar soms, als het echt een druilerige herfstavond is, heb ik zin in de Hollandse pot; comfort food. Maandag was zo'n avond en maakte ik een ovenschotel om lekker bij op te warmen. De inspiratie voor dit recept komt van de AH-site. Wil je cheaten? Gebruik dan kant-en-klare aardappelpuree en voeg hier wat nootmuskaat aan toe.
Aardappel-appel ovenschotel
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaaktvoor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 500 gram mager rundergehakt
- 1 winterpeen schoongemaakt en in kleine blokjes gesneden
- 2 uien in kleine blokjes
- 2 appels in dunne plakjes
- 1 el Groninger mosterd
- 700 gram aardappels geschild
- scheutje melk (zo'n 100 - 200 ml)
- 1/2 tl nootmuskaat
- peper
- zout
- olijfolie
Benodigdheden
Instructies
- Kook de aardappels en maak puree door de aardappels fijn te stampen. Voeg melk toe om totdat het een glad geheel wordt. Doe dit een beetje tegelijk om te voorkomen dat je puree té dun wordt. Roer de nootmuskaat er doorheen.
- Verwarm je oven voor op 180 C.
- Doe een beetje olijfolie in een koekepan en bak de uien totdat ze glazig zijn. Als ze glazig zijn worden ze zacht en beginnen ze licht te verkleuren. Dit duurt een minuut of 3-4.
- Voeg de peen toe en bak gedurende 5 minuten. Blijf roeren om te voorkomen dat de ui verbrandt. Voeg als laatste het gehakt en de mosterd toe en bak nog zo'n 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout en roer nogmaals goed.
- Vet een ovenschaal in en verdeel het gehaktmengsel over de bodem. Leg er daarna een laag aardappelpuree overheen en druk aan. Tot slot bedek je de bovenkant met de appelplakjes. Bak de ovenschotel gedurende 20 minuten op 180 C.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 613 | Calorieën uit vetten 297 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 33g, Waarvan | 51% | |
Verzadigde vetzuren 11g | 55% | |
Transvetzuren 1g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 16g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 2g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Hij was lekker!!!