Aardappel-appel ovenschotel

  • voor 4 personen
Terug naar categorie Ga naar recept

Vrij zelden kook ik iets echt Nederlands, maar soms, als het echt een druilerige herfstavond is, heb ik zin in de Hollandse pot; comfort food. Maandag was zo'n avond en maakte ik een ovenschotel om lekker bij op te warmen. De inspiratie voor dit recept komt van de AH-site. Wil je cheaten? Gebruik dan kant-en-klare aardappelpuree en voeg hier wat nootmuskaat aan toe.

Aardappel-appel ovenschotel

Aardappel-appel ovenschotel

Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 500 gram mager rundergehakt
  • 1 winterpeen schoongemaakt en in kleine blokjes gesneden
  • 2 uien in kleine blokjes
  • 2 appels in dunne plakjes
  • 1 el Groninger mosterd
  • 700 gram aardappels geschild
  • scheutje melk (zo'n 100 - 200 ml)
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • olijfolie

Benodigdheden

Instructies

  1. Kook de aardappels en maak puree door de aardappels fijn te stampen. Voeg melk toe om totdat het een glad geheel wordt. Doe dit een beetje tegelijk om te voorkomen dat je puree té dun wordt. Roer de nootmuskaat er doorheen.
  2. Verwarm je oven voor op 180 C.
  3. Doe een beetje olijfolie in een koekepan en bak de uien totdat ze glazig zijn. Als ze glazig zijn worden ze zacht en beginnen ze licht te verkleuren. Dit duurt een minuut of 3-4.
  4. Voeg de peen toe en bak gedurende 5 minuten. Blijf roeren om te voorkomen dat de ui verbrandt. Voeg als laatste het gehakt en de mosterd toe en bak nog zo'n 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout en roer nogmaals goed.
  5. Vet een ovenschaal in en verdeel het gehaktmengsel over de bodem. Leg er daarna een laag aardappelpuree overheen en druk aan. Tot slot bedek je de bovenkant met de appelplakjes. Bak de ovenschotel gedurende 20 minuten op 180 C.

Een reactie op “Aardappel-appel ovenschotel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *