De gezondste én ongezondste maaltijden bij fastfood ketens

My Food Blog
De gezondste én ongezondste maaltijden bij fastfood ketens
wat te eten bij fastfood ketens?

Ik werd getriggerd door dit bericht waarin maaltijden van (Amerikaanse) fastfood ketens werden vergeleken. Eigenlijk was ik meteen benieuwd hoe dat in Nederland zat. Ik vergeleek 4 fastfood ketens met elkaar: McDonald’s, KFC, Burger King en Subway en keek daarbij naar calorieën, (verzadigde) vetten, suikers, zout en koolhydraten. Hiermee wilde ik laten zien of en welke gezonde(re) keuzes er bij Nederlandse fastfoodketens zijn en welke menucombinaties de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen overschrijden. De informatie heb ik verzameld van hun eigen websites (McDonalds.nl, kfc.nl, burgerking.nl en subway.nl; allen geraadpleegd op 13 juni 2015). Dit artikel is puur informatief en ik wil je hiermee laten zien dat je bij elke keten ook gezondere keuzes kunt maken.

Om maar met de meest ongezonde burgers en broodjes te beginnen:

 • McDonald’s Big Tasty met Bacon (885 kcal, 45 gram vet en 4 gram zout. Dat betekent in één burger 44% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)* calorieën, 77% van je ADH aan vet en 67% van je ADH zout!)
 • McDonald’s Grand Double Cheeseburger, 693 kcal en meer dan de helft van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan suiker.
 • Burger King Bacon & Cheese XT (XT staat voor extra thick, ironisch genoeg ;-)… Een whopping 891 kcal, 53 gram vet, waarvan 21,2 verzadigd. Deze burger bevat de meeste vetten en calorieën van alle onderzochte broodjes.

Wat zijn dan de meest ‘gezonde’ broodjes?

 • De hamburgers van McDonald’s en Burger King zijn qua voedingswaarden vrijwel identiek, behalve dat die van McDonald’s ruim 2 keer zoveel zout bevat. Met 254-257 kcal, 8,8-9,2 gram vet en 0,5- 1,3 gram zout, een van de betere keuzes.
 • De Subway Veggie Delite bevat weinig calorieën (231 kcal), weinig zout en weinig verzadigd vet. De suikers zijn met 6,3 gram wel meer dan de andere broodjes.
 • Laag in vet, laag in suiker én weinig zout, dat is de Grilled Chicken Wrap van Burger King. Het enige minpuntje van de wrap is de 3,5 gram aan verzadigd vet.

De meest gezonde kipnugget?

 • Dat zijn de Filet Bites van KFC. 6 stuks bevatten 102 kcal, 5 gram vet, waarvan slechts 0,8 gram verzadigd.
 • In vergelijking, 6 stuks kipnuggets van Burger King bevatten 236 kcal, 11,9 gram vet waarvan 3,5 verzadigd.

De meest ongezonde maaltijden (hoofdgerecht, bijgerecht, drankje en dessert)

 • Neem je bij de McDonald’s een BigTasty met bacon, grote frites, fritessaus, een Iced Frappe om te drinken en als dessert een Chocolade Parfait? Dan krijg je maar liefst 2236 kcal binnen, 120 gram vet, waarvan 52 gram verzadigd, 118,5 gram suiker en 6 gram zout binnen. Dat is 112% van je ADH aan energie, 171% van je ADH aan vet, 260% ADH verzadigd vet, 132% ADH suiker en 100% van je ADH aan zout!
 • 103% van je ADH energie, 138% van je ADH aan vet, 212% van je ADH aan verzadigd vet en 123% van je ADH aan suiker. Dat is wat je binnenkrijgt als je bij Burger King gaat voor een Burger King Bacon & Cheese XT, Twister fries, Drizzle Chocolate Shake en BK Fusions Strawberry Crunch.
 • Bij Subway is alleen info beschikbaar over de broodjes. De meest ongezonde is de Spicy Italian Sub, 438 kcal, 21,5 gram vet, waarvan 9,2 verzadigd, dat is exclusief saus en extra toppings.
 • De meest ongezonde maaltijd bij KFC bestaat uit een Tower Burger, grote frites, een beker Pepsi en Oreo Krushems. Je werkt dan 1689 kcal naar binnen, ruim 77 gram aan vet (110% van je ADH), 63,3 gram suiker en 4 gram zout.

Minst ongezonde maaltijden (beste keuze)

 • De beste keuze bij Burger King zijn 6 kipnuggets, de Delight Salade, water en de Strawberry Sundae. Je komt hiermee uit op 501 kcal. Omdat er geen gezonde keuze voor een dessert is (de Strawberry Sundae is de minst slechte, maar bepaald niet gezond), zit je met deze maaltijd toch al wel aan 41% van je verzadigde vetten voor de dag en 45% van je ADH aan suikers.
 • Een hamburger, Side Salad met balsamicodressing, vers fruit en een water. Dat is wat mij betreft de beste optie bij McDonald’s. Deze combinatie levert 343 kcal, 10 gram vet en 17,7 gram suiker op. Met deze maaltijd heb je al wel 1/3 van de ADH aan zout op. Geen zin in fruit? Ruil het dan om voor een softijsje wat na het fruit veruit het minst ongezonde dessert is! Uiteraard bevat het wel meer suikers en vetten dan het fruit. In plaats van de hamburger kun je ook kiezen voor de Filet-o-Fish.
 • Bij KFC is de beste keuze qua gezondheid: Filet Bites, Side Salad een water en een Strawberry Krushem. Een gezonder alternatief dan de Strawberry Krushem biedt KFC helaas niet als dessert. Met dit menu krijg je 398 kcal binnen, daarnaast krijg je wel relatief veel verzadigde vetten en suiker binnen. Een derde van je ADH van beiden!

* Voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan voedingswaarden ben ik uitgegaan van een gemiddelde vrouw met een kantoorbaan zoals vermeld op de site van het Voedingscentrum.

Disclaimer: Alle merknamen die genoemd worden in dit artikel zijn eigendom van de betreffende ketens. In dit artikel tref je een weergave aan van de feiten zoals ze worden genoemd op de websites. Het staat iedereen vrij om te beslissen wat ze met deze informatie doen. In dit artikel worden de voor- en nadelen van de menukeuzes opgesomd en wordt getoond welke producten wel en niet passen in een gezonde levensstijl.

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

10 reacties op “De gezondste én ongezondste maaltijden bij fastfood ketens

 • Karen

  Ik eet er bijna nooit. Maar voor die jaarlijkse keer dat ik onderweg ben en een keuze moet maken, is dit wel handig :). Stiekem is het dan trouwens ook best lekker.

  Beantwoorden
 • Justine EatSleepDress.com

  Hahah super leuk om te lezen! Dan weet ik ook weer wat ik moet nemen! 1x per 3/4 maanden laat ik mij toch verleiden. Vaak neem ik een happy meal hihi.

  Beantwoorden
 • Sharon

  Leuke weetjes! Die filet bites zijn wel erg lekker en met 102 kcal ook niet erg om een keertje te eten.

  Beantwoorden
 • Kelly

  wat een interessant artikel! Leuk dat je alles naast elkaar gelegd hebt =)
  Ik was al geen fan van fastfoodketens en deze info maakt dat beeld niet bepaald positiever ;)

  Beantwoorden
 • Niels

  Het probleem zit hem niet in vetten of de hoeveelheid calorieen, maar in de hoeveelheid (snelle) koolhydraten.

  Beantwoorden
 • Leen

  interessant, maar eigenlijk dit soort ketens gewoon vermijden als plaats om te eten… McNuggets achtige dingen hebben nog maar heel weinig met kip te maken, chk maar eens Jamie Oliver’s filmpje over McNuggets op youtube… En zoals Niels al zegt het gaat niet alleen over te veel suikers en slechte vetten, en niet de allerbeste grondstoffen, maar het is ook gewoon echt niet lekker…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *